ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας!

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εξορυκτικών διαδικασιών υδρογονανθράκων σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι άμεσα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στα Γιάννενα καθώς αυτό το «οικόπεδο» είναι το πιο ώριμο. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και από τα ΜΜΕ όλων των τύπων μια τεράστια προσπάθεια αναστροφής και απόκρυψης της πραγματικότητας σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που συμπυκνώνεται στα εξής: «θα γίνουμε παραγωγός χώρα και θα λύσουμε τα ενεργειακά μας προβλήματα» που στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση της κατάστασης φτώχειας και ακρίβειας που επικρατεί στην χώρα, μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα και μόνο των κυβερνητικών νεοφιλελευθέρων επιλογών και αποφάσεων συνολικά, επιλογές που έχουν υπηρετηθεί από το σύνολο των κυβερνήσεων των τελευταίων πολλών χρόνων.

Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τα δεδομένα στην πραγματικότητα και να πούμε την αλήθεια. Η αλήθεια επιγραμματικά είναι η εξής:

  1. Οι συμβάσεις βάσει των οποίων γίνονται έρευνες και εξορύξεις στα «οικοπέδων» εξόρυξης θαλάσσια και χερσαία, είναι όλες συμβάσεις ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στα διεθνή ενεργειακά μονοπώλια. Δηλαδή, η χώρα ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ τα ΕΔΑΦΗ της και τις ΘΑΛΑΣΣΕΣ της καθώς και τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για 35 χρόνια και η ίδια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα γίνει παραγωγός χώρα, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει και μάλιστα αυτή τη φόρα θα αγοράζει ( αν υπάρχουν) τους δικούς της υδρογονάνθρακες και δεν θα έχει ούτε καν καλύτερη τιμή αγοράς.
  2. Η εξορυκτική διαδικασία είναι μονοδρομικού τύπου παραγωγική διαδικασία η οποία καταναλώνει και όλους τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους ( νερά, εδάφη, θάλασσες). Δεν μπορεί να συνυπάρξει ούτε με την αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή, ούτε με τον τουρισμό. Όσοι λένε το αντίθετο ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ απροκάλυπτα και ασύστολα. Θα κατανάλωνε κανείς ακτινίδια από χωράφι δίπλα σε εξόρυξη; Θα κατανάλωνε κανείς ψάρια από θάλασσα που γίνονται εξορύξεις; Θα πήγαινε κανείς για μπάνιο με θέα τις πλατφόρμες εξόρυξης; Θα πίνει κανείς κρασί από τη Ζίτσα πλέον; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Πως συνάδει λοιπόν η απόφαση για εξορύξεις με την ήπια ανάπτυξη για τον τόπο και τους ανθρώπους του; Δεν συνάδει! Αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει την αρχή για την πλήρη και μόνιμη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά και της χώρας.
  3. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση σε όλα τα επίπεδα: έδαφος, υπέδαφος, αέρας, θάλασσα, βυθός, ποτάμια, λίμνες, υδροφόρος ορίζοντας, χλωρίδα και πανίδα θα είναι τεράστια. Και είναι απορίας άξιο την εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, εγκαταλείπονται οι εξορυκτικές διαδικασίες, στην Ελλάδα η επιλογή να είναι αυτή. Να γίνουν γεωτρήσεις βάθους 5.000 μέτρων ( που ξεπερνούν κατά πολύ και τον υδροφόρο ορίζοντα σε όλες τις περιπτώσεις) για να εξορυχθούν υδρογονάνθρακες αναμφιβόλου ποσότητας, ποιότητας, βιωσιμότητας. Την ίδια περίοδο που έχουν γεμίσει όλες οι κορφές των βουνών της χώρας με ανεμογεννήτριες και στους κάμπους φυτεύονται πλέον φωτοβολταϊκά, τα οποία ως γνωστόν ούτε καρπίζουν ούτε ανθίζουν. Την ίδια περίοδο που το περίφημο χρηματιστήριο ενέργειας και το σε μια νύχτα κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του ρεύματος.
  4. Η εμπλοκή της χώρας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι που όπως βλέπουμε σήμερα σημαίνει και πολεμικές συγκρούσεις, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ειρήνη και την ίδια την ζωή.

Αυτή είναι η αλήθεια!          

Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνουν οικονομική καταστροφή και φτώχεια, παραχώρηση εδαφών και παραγωγής, αποσταθεροποίηση, τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότηταςκαταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία  κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και  στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες. Και θα τις πληρώσουμε εμείς  οι κάτοικοι, όχι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους.

Εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε ν΄ αντισταθούμε και να δράσουμε.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους που αγωνίζονται! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις Πρωτοβουλίες και στις Συλλογικότητες στην Ήπειρο, στα Ιόνια, στην Κρήτη, στην Δυτική Ελλάδα!

Δώσαμε μεγάλες μάχες τα προηγούμενα χρόνια! Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΟΧΙ στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

ΕΞΩ οι ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ από τον τόπο μας.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

email: [email protected],

http://protovartas.blogspot.com/

Μοιραστείτε το άρθρο