Συγκέντρωση Αλληλεγγύης για την επιζώσα αδελφή μας Βιρχίνια, Τρίτη 10/5 στις 9:00 στα Δικαστήρια Ευελπίδων

Την Τρίτη, 10/05, 9.00 π. μ. στην Ευελπίδων* θα διεξαχθεί η κύρια συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών της Βιρχίνια κατά του εν διαστάσει συζύγου, που έχει για δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Ζητά την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών, διατροφή για αυτά και να μην την πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων.

ΟΛΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΜΑΣ.

Η μάχη της είναι και δική μας μάχη, ενάντια στην ετεροπατριαρχική έμφυλη βία και καταπίεση!

ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

TW: Αναφορά σε έμφυλη βία, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση

Η Βιρχίνια, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι επιζώσα έμφυλης βίας. Όπως καταθέτει η ίδια, ο σύζυγός της εδώ και 15 χρόνια την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και τρομοκρατίας, ασκώντας σε βάρος της βία διαφόρων μορφών, σωματική, ψυχολογική, οικονομική, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, στερώντας της κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς της ανθρώπους. Της είχε αφαιρέσει τον έλεγχο της ζωής της, την είχε απομονώσει από τον κοινωνικό της περίγυρο ενώ ακόμα και όταν εργαζόταν, την παρακολουθούσε μέσα από κάμερες. Την τρομοκρατούσε για να μη φύγει, με απειλές για τη ζωή της και για την επιμέλεια των παιδιών της.

Στις 24/1, η Βιρχίνια ήταν επιβάτρια του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη και εγκλωβίστηκε στο τρένο λόγω της χιονόπτωσης. Ο σύζυγός της αρνήθηκε να της δώσει τα εισιτήρια, εμποδίζοντάς την να διεκδικήσει την αποζημίωση των 1.000 ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να μην έχει δικά της χρήματα. Άλλωστε για όσα χρόνια εκείνη εργαζόταν στην επιχείρησή του, δεν είχε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

Η Βιρχίνια στις 24/2 κατάφερε να δραπετεύσει και να πάει στην Αθήνα. Στις 4/03 κατέθεσε στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Ο σύζυγός της την κατήγγειλε σε αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και ο εισαγγελέας Λάρισας της άσκησε λανθασμένα ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου. Λίγες ημέρες αργότερα, έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας εμφανίστηκε ο εν διαστάσει σύζυγος με άλλους τρεις άντρες. Η Βιρχίνια οδηγήθηκε στο Α.Τ. Χαλανδρίου, όπου υποχρεώθηκε για τέσσερις ώρες να παραμείνει στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή της, ο οποίος προσπαθούσε να την αγκαλιάσει με σκοπό να τη μεταπείσει, ενώ ένας αστυνομικός παρίστανε τον σύμβουλο γάμου, προτρέποντάς τους “να τα ξαναβρούνε”, γιατί “είναι κρίμα να χωρίσει ένα τόσο νέο και ωραίο ζευγάρι”. Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Αθηνών, η ποινική δίωξη για αρπαγή του εισαγγελέα Λάρισας, μετατράπηκε ορθά σε ποινική δίωξη για αυτοδικία και η Βιρχινία αφέθηκε ελεύθερη.

Στις 14 Μαρτίου, ο εν διαστάσει σύζυγος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στη Λάρισα με αίτημα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Στις 16 Μαρτίου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας απέρριψε το αίτημα του συζύγου.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου με απόφαση του δικαστηρίου η Βιρχίνια κέρδισε την 1η της νίκη σε μια μάχη που επρόκειτο – που πρόκειται να κρατήσει καιρό: πήρε την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών της! Ο αγώνας της όμως συνεχίζεται.

Την Πέμπτη 5/5 επιδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, η προσωρινή διαταγή, νέας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο εν διαστάσει σύζυγος, με δικηγόρο του τον Α. Κούγια. Τη Δευτέρα 9/5 περιμενουμε να βγει η απόφαση.

Την Τρίτη, 10/05 στην Αθήνα, διεξάγεται η κύρια συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών που κατέθεσε η Βιρχίνια.

Η Βιρχίνια χρειάζεται τη φυσική μας παρουσία στο δικαστήριο της Τρίτης και δε θα είναι μόνη. Η μάχη της είναι και δική μας μάχη, ενάντια στην ετεροπατριαρχική έμφυλη βία και καταπίεση.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 10/05 στις 9:00 στα δικαστήρια.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΖΟΦΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ

Βιασμοί, σεξισμός, πατριαρχία, μια μέρα η ισότητα δε θα’ ναι ουτοπία

HERMANA NOSOTRAS TE CREEMOS

ya nada me calla

ya todo me sobra

si tocan a una respondemos todas

Alto a la violencia de genero, el sexismo, el patriarcado

Το Σπίτι των Γυναικών

Μοιραστείτε το άρθρο