«Η νίκη θα είναι δική μας», διακηρύττει ο Πούτιν, αλλά οι G7 ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν την απομόνωση της Ρωσίας

75Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ημέρα Νίκης για τους Ρώσους η 9η Μαΐου για το τέλος του Β’ΠΠ και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. 77 χρόνια μετά και λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δίνεται διαφορετικός χαρακτήρας από τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Αν και όλοι αναμένουν τι πρόκειται να πεί ο ρώσος πρόεδρος κατά την σημερινή ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία και την στρατιωτική παρέλαση στην Μόσχα. Κάτι που θα δείξει τις ρωσικές προθέσεις στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα στη σύγκρουση με την Δύση. Η οποία καθημερινά ανακοινώνει νέες κυρώσεις, όπως και νέες αποστολές οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των καπιταλιστικών μπλοκ ισχύος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε ότι «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της σύρραξης στην Ουκρανία στις ευχές του για την 9η Μαΐου που απηύθυνε στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στις ανακηρυχθείσες ανεξάρτητες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. «Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας». «Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι». «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί να «πάρουν την εκδίκησή τους». Ευχήθηκε δε… «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι διακήρυξε σε μήνυμά του ότιτο κακό επέστρεψε”. Όπως είπε, η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. “Το κακό επέστρεψε. Ξανά! Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό”. Εκτίμησε δε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν. Ο Ζελένσκι μνημόνευση και αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για όσα υπέστησαν στον Β’ΠΠ.

Πέραν των όσων θα πεί ο Πούτιν και των ρωσικών σχεδίων, οι Δυτικοί απτόητοι συνεχίζουν καθημερινά να ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, δείχνοντας ότι βλέπουν συνέχιση της σύγκρουσης και παράταση της ευρύτερης αντιπαράθεσης Δύσης-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. Χθες ήταν η σειρά των G7 να ανακοινώσουν (νέες) κυρώσεις. Δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον ρώσο πρόεδρο. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία. Αν και οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, παρ’ ότι οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.

Πάντως, στην ΕΕ ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο περιεχόμενο του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αρκετούς Ευρωπαίους να διαφωνούν για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου. Μάλιστα, χθες βράδυ η βουλγαρική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι αν δεν εξαιρεθεί η Βουλγαρία από αυτό, τότε θα ασκήσει βέτο στις νέες κυρώσεις που προωθούν απεγνωσμένα οι Βρυξέλες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις επίσης και στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, ανακοίνωσε την αποστολή νέων όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία. «Σήμερα, ανακοινώνω περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, κάμερες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφορικές απεικονίσεις, ελαφρά όπλα, πυρομαχικά και άλλα, όπως χρηματοδότηση για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Θα προτείνουμε επίσης νέες κυρώσεις σε 40 Ρώσους και πέντε οντότητες, ολιγάρχες και στενούς συνεργάτες του καθεστώτος στον αμυντικό τομέα, που είναι όλοι τους συνένοχοι στον πόλεμο του Πούτιν». Ο Τριντό κατηγόρησε τον Πούτιν ότι ευθύνεται για «αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου», αφότου επισκέφθηκε την πόλη Ιρπίν έξω από το Κίεβο. Στη δυτική Ουκρανία βρέθηκε και η σύζυγος του αμερικανού προέδρου, Τζολ Μπάϊντεν, προς ενίσχυση του ουκρανικού λαού.

Στην Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε, τελευταία έχει οξύνει τη ρητορική του κατά της ρωσικής ηγεσίας. Χθες είπε ότι: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία και να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, αν και διατύπωσε την ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσής του. Προειδοποιεί δε, ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν λάθος μας να μην το λάβουμε υπ’ όψιν» και «η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».

Στην Μαριούπολη, 174 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη, μεταξύ των οποίων και 40 από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ και έφθασαν το βράδυ  απόψε στην Ζαπορίζια. «Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, ανέφερε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στην Ουκρανία Οσνάτ Λουμπράνι. Όμως, οι μαχητές του εθνικιστικού-νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ είπαν χθες ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για όσο είναι ζωντανοί. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ. Επίσης, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Ο ηγέτης της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία. Ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου.

Μοιραστείτε το άρθρο