«Δύση και ΝΑΤΟ εμποδίζουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου»

[Το infoibre ακολουθώντας την εργατική Πρωτομαγιά και συμμετέχοντας στην απεργία των εργαζομένων, χθες δεν ανάρτησε τα διαδραματιζόμενα κατά την 67η μέρα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα οποία όμως περιέλαβε στην σημερινή ακόλουθη ανάρτηση.]

68Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο, λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας τα επίμαχα ζητήματα για μία ειρηνευτική συμφωνία: αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, άρση των κυρώσεων, αποναζιστικοποίηση, καθιέρωση ρωσικής γλώσσας. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής διακήρυττε από το Κίεβο ότι επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν. Ενώ η ΕΕ διασπασμένη επεξεργάζεται το περιεχόμενο του 6ου πακέτου κυρώσεων στην Ρωσία, με μέγα ζητούμενο το πετρελαϊκό εμπάργκο, για το οποίο όμως διαφωνούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Τη Δύση και ειδικότερα το ΝΑΤΟ κατηγόρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, είπε ότι αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του ότι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Κάτι το οποίο όμως διέψευσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μετέπειτα δηλώσεις του.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας». «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά συνεχίζονται».

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη Μαρτίου και το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες, κατά την απόσυρσή του από περιοχές κοντά στο Κίεβο, κάτι που αρνείται η Μόσχα. Στη συνέντευξή του ο Λαβρόφ ανέφερε ακόμη ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες και έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία. Ανάμεσά τους είναι περίπου 120.000 ξένοι υπήκοοι που απομακρύνθηκαν από τις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λογκχάνσκ.

Οι Αμερικανοί καθημερινά πλέον με έργα και λόγια σπεύδουν σε συνδρομή της Ουκρανίας. Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψή της στο Κίεβο, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, διατράνωσε την στήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ. «Η αντιπροσωπεία μας ταξίδεψε στο Κίεβο για να στείλει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της επίσκεψης στο Κίεβο. Τα μέλη της στη συνέχεια ταξίδεψαν στη νοτιοανατολική Πολωνία και τη Βαρσοβία. «Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν», τόνισαν οι αμερικανοί βουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι «θα μετατρέψουν το ισχυρό αίτημα του προέδρου Μπάιντεν για χρηματοδότηση σε μια δέσμη νομοθετικών μέτρων».

«Ευχαριστώ τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που παρέχουν στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», έγραψε στο Twitter ο oυκρανός πρόεδρος, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα βίντεο όπου εμφανίζεται ο ίδιος, πλαισιωμένος από ένοπλους φρουρούς, να υποδέχεται την Πελόζι μαζί με μια αντιπροσωπεία από το Κογκρέσο μπροστά από το κτίριο της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο και στη συνέχεια να συναντιέται με τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται στην ισχυρή υποστήριξη τους προς την Ουκρναία στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας», είπε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μηνύματα» που έδωσαν η Ουάσιγκτον και ο αμερικανός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του νόμου εκμισθώσεων- δανεισμού (Lend-Lease) για την Ουκρανία, ο οποίος την παροχή όπλων με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη δεν έχουν καταλήξει στα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας που… προαναγγέλλει η Ουάσιγκτον, αλλά… πλήττουν τους Ευρωπαίους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται προς μια απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο ευρωπαίοι διπλωμάτες και αναφέρουν αμερικανικά μέσα. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα στοχεύει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες. Η Κομισιόν είχε συνομιλίες με κράτη μέλη της ΕΕ και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την γραμμή αυτή στο τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, εντούτοις χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις. Πάντως, τελευταία στοιχεία από την Γερμανία αναφέρουν ότι η ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία έχει μειωθεί. Συγκεκριμένα; Οι εισαγωγές πετρελαίου έπεσαν από το 35% στο 12%, του φυσικού αερίου από 55% στο 35% και του άνθρακα από το 55% στο 8%.

Το Κίεβο πιέζει να περιληφθούν άμεσα στις κυρώσεις το πετρελαϊκό εμπάργκο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είπε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ένωσης πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Από κοντά και οι Αμερικανοί που αναφέρονται σε επικείμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ρωσία θα πρέπει αντιδράσει συμμετρικά στο πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από μερικές «μη φιλικές χώρες», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν,.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε σειρά δηλώσεων που διαψεύδουν τα περί προθέσεων από τη Ρωσία για χρήση πυρηνικών όπλων. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, σύμφωνα με το TASS, δήλωσε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Ο ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση».

Αντιπολεμικό χαρακτήρα είχαν οι πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλον τον κόσμο.

Σε νέες δηλώσεις του που μεταδίδει το TASS, ο Λαβρόφ διέψευσε τα όσα προέβλεπαν οι Δυτικοί για ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς την 9η Μαΐου, μέρα γιορτασμού της νίκης  κατά των γερμανών ναζί και του τέλος του Β’ΠΠ. Όπως είπε: Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας δεν θα βασίσουν τεχνητά τις δραστηριότητές τους πάνω σε συγκεκριμένη ημερομηνία, περιλαμβανομένης της μέρας της Νίκης. Η πορεία της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, πρώτα και κύρια εξαρτάται από την ανάγκη μείωσης των κινδύνων για τους αμάχους και τα ρωσικά στρατεύματα. Κάτι που εξαρτάται από τη χρήση επιθετικών όπλων και τη διάδοση των ναζιστικών ιδεών, που η Δύση θέλει να υποβαθμίσει.

Στο πεδίο, ο ΟΗΕ πραγματοποίησε επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης για αμάχους από την χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Περί τους εκατό αμάχους απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Azovstal και κατευθύνθηκαν είτε προς περιοχές που ελέγχουν οι Ουκρανοί είτε οι Ρώσοι.

Μοιραστείτε το άρθρο