Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλη την Ελλάδα, Κυριακή 1/5

Αθήνα: 1. 11:00 Πεζόδρομος Κοραή, 2.11:00 Πεδίον του Άρεως μοτοπορεία, 3. 10:30 στο Σύνταγμα, 4. 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, 5. Πειραιάς στο Πασαλιμάνι, 11:00 (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού)

Θεσσαλονίκη: 1. 10:30 Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 2. 11:00 στην Καμάρα. 3. 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,  4. 11:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 10:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος

Σκουριές: Ανάβαση στις Σκουριές στις 10:00 στη Μεγάλη Παναγία

Λάρισα: 11:00 στην πλατεία Ταχυδρομείου

Γιάννενα: 1.10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, 2. 18:30 Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (απεργιακή μοτοπορεία)

Ηράκλειο: 10:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Βόλος: 11:00 στο ταχυδρομείο Βόλου

Τρίκαλα: 10:30 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Βέροια: 11:00 πλατεία Εληάς

Κεφαλονιά: 10:00 στην πλατεία Βαλλιάνου

Λαμία: 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας


Σε κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας καλούν σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες, σύλλογοι, συλλογικότητες, οργανώσεις, σχήματα, ομάδες κ.α. για την εργατική Πρωτομαγιά. Διαδηλώσεις-πορείες-μοτοπορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και αργότερα θα ακολουθήσουν δράσεις οικονομικής ενίσχυσης και συνάντησης σε στέκια, κοινωνικά κέντρα, πλατείες κ.α.

Αναλυτικά τα καλέσματα για τις πορείες, τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις δείτε στο kinimatorama.net και στις ιστοσελίδες και τα μέσα των οργανώσεων, σωματείων, συλλογικοτήτων κλπ.


Εκτός από τις μεγάλες πόλεις της χώρας στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις, η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας καλεί σε Πρωτομαγιά στις Σκουριές και σε ανάβαση-πεζοπορία στις Σκουριές.

ΚYΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΪΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΚΚΑΒΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 Το τρυπάνι ευθυτενές και σάπιο,

οι παρευρισκόμενοι στην ακτίνα του εργαλείου καταστροφής,

φασαρία που δεν σταματά,

το βουνό που αδειάζει από νερό,

πολλά εξάμετρα γεωτρητικά στελέχη, 500 μέτρα βάθος…

Έρεβος…

Ό,τι βγαίνει δεν ξαναμπαίνει.

Νερό που χύνεται.

Η Β.Α. Χαλκιδική που ματώνει.


Εργατική Πρωτομαγιά…

«Αυτές ήταν οι σοδειές που καλλιέργησαν οι δικοί μου και θέρισα εγώ.

Αυτό είναι το γνεσμένο από άχυρο χρυσάφι μου»

Κυριακή 1 Μαΐου 2022 ανάβαση και παραμονή στις Σκουριές,

Το τρυπάνι δουλεύει ξανά…!

Στο χώρο του 10 ήμερου camp, στο Χοντρό Ραχώνι, όλο και κάτι θα ψήνεται…

 

Χοροστάσι Μεγάλης Παναγίας à Χοντρό Ραχώνι

10π.μ. Έναρξη πεζοπορίας  à 11.30 Άφιξη στο Χοντρό Ραχώνι

Μέσα από τα μονοπάτια του χωριού μας,

για μας, σήμερα, μια ακόμη ανάβαση ρουτίνας.

Η προσέλευση ανοιξιάτικη αυτή τη φορά…

Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας


Στις 11:00 στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα εκτός από τα καλέσματα σωματείων, συλλογικοτήτων, συνελεύσεων, οργανώσεων, ομάδων κ.α. καλεί και η Αυτόνομη Μαθητική Συλλογικότητα GATTO NERO.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 Την πρωτομαγιά του 1886 πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο η εργατική εξέγερση που ως κυρίαρχο αίτημά είχε την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Το γεγονός αυτό καθιέρωσε την 1η Μάη ως εργατική απεργία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές αντίστοιχες εξεγέρσεις τον ίδιο μήνα, όπως αυτή του 1936 στη Θεσσαλονίκη, όπου καπνεργάτες προχώρησαν σε καταλήψεις και διαδηλώσεις μετά από άρνηση των αφεντικών να εκπληρώσουν τα αιτήματα τους. Αντίστοιχα τον Μάη του 68 στη Γαλλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης εργάτες και νεολαία κινητοποιήθηκαν μέσα από γενικές απεργίες, πολιτική ανυπακοή, καταλήψεις πανεπιστημίων και σχολείων αμφισβητώντας τη μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη και τις συντηρητικές αντιλήψεις της εποχής. Οι κινητοποιήσεις και ο συμβολισμός της πρωτομαγιάς παραμένουν επίκαιρες και σήμερα, σε μια εποχή φαινομενικού θριάμβου αλλά και κρίσης του καπιταλισμού όπως γίνεται εμφανές με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ακρίβεια.

Ενώ εδώ και δυο χρόνια ζούμε μέσα σε μια περίοδο πανδημίας και έχουμε χάσει εκατομμύρια ανθρώπους, το σύστημα υγείας παραμένει σε άθλιες συνθήκες. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ζούσαμε στους σχολικούς χώρους, όταν αυτοί ήταν ανοιχτοί, με υποτυπώδη μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, οι υγειονομικοί δούλευαν αμέτρητες ώρες με πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στην εστίαση προσπάθησαν να τα βγάλουν πέρα με το ειρωνικό επίδομα που η κυβέρνηση τους έδωσε. Το κράτος, όπως ήταν φυσικό, προτίμησε να χρηματοδοτήσει τα κανάλια, ώστε να καταστήσει ευκολότερη τη χειραγώγηση του κόσμου, και φυσικά την αστυνομία και τον στρατό, ώστε να εκπληρώσει τις κατασταλτικές του πολιτικές και τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα.

Η ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ και η τάση για την γενικότερη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής του σε συνδυασμό με τα συμφέροντα της Ρωσικής αστικής τάξης οδήγησαν τον Φεβρουάριο στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός ως απόρροια του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων θα επιφέρει για άλλη μια φορά θανάτους, οικονομική εξαθλίωση και γενικότερα θα πλήξει την εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τους λογαριασμούς μας και τις τιμές βασικών προϊόντων να εκτινάσσονται. Η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες για αυτό αποκλειστικά στη Ρωσία. Παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρο, πως οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν οι ακριβότερες εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης (βλ. χρηματιστήριο αξιών ενέργειας). Πραγματικά αίτια για την ακρίβεια είναι αφενός η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, της οποίας οι συνέπειες πέφτουν στις πλάτες των προλετάριων και αφετέρου η ταξική διαχείριση αυτής της κρίσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη που καταπατάει μεγάλες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, όπως το οκτάωρο, και διευκολύνει τις απολύσεις και την ευέλικτη απασχόληση, οι θάνατοι εργαζομένων στους χώρους εργασίας, οι επαναπροωθήσεις και δολοφονίες προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας και της παιδείας, δείχνουν για άλλη μία φορά πως στα πλαίσια του καπιταλισμού το κέρδος θα βρίσκεται πάντα πάνω από τον άνθρωπο και κάνουν απαραίτητο τον αγώνα για την ανατροπή του.

Οι νίκες των εργαζομένων της COSCO και της E-FOOD δείχνουν πως όταν ο κόσμος της εργασίας είναι ενωμένος μπορεί να σταθεί ανάχωμα στο καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Ως μαθητές πιστεύουμε πως μόνο με την από τα κάτω οργάνωση της κοινωνίας μπορούμε να εμποδίσουμε της πολιτικές του κεφαλαίου και να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταρρυθμιστεί. Η πρώτη Μάη δεν είναι αργία, ούτε γιορτή, είναι μέρα απεργίας και αγώνα, μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα των μαζικών μαθητικών, φοιτητικών και εργατικών κινητοποιήσεων και δράσεων, την αναγκαιότητα να δημιουργήσουμε μια άλλη κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 4777

ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 

Ολοι την διαδήλωση της Πρωτομαγιάς

Κυριακη 1 Μάη 11:00 Καμάρα

Μοιραστείτε το άρθρο