Απειλές και εκφοβισμός σε δημοσιογράφους και η “πρεμιέρα” της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ελληνικά μέσα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μέρα που θα μπει και επίσημα η “πανεπιστημιακή αστυνομία” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Η ημερομηνία έχει οριστεί στις 17/5 όπου και θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται περιπολίες σε εξωτερικούς χώρους, εντός των κάμπους αλλά έξω από τα κτίρια των τμημάτων. Μετά τη συνεχιζόμενη επίδειξη δύναμης και επιβολής ενός αυταρχικού κλίματος για περίπου δύο εβδομάδες στο Α.Π.Θ., η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, στον δημιουργία πανεπιστημίων πλήρως ελεγχόμενων και αστυνομοκρατούμενων και στη συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Για μία ακόμα ημέρα η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στο Α.Π.Θ. προκάλεσε εντάσεις, με βίντεο που κυκλοφορεί να δείχνει την αστυνομία να παρεμποδίζει και να απαιτεί την απομάκρυνση από τη ΣΘΕ δημοσιογράφων οι οποίοι έκαναν τη δουλειά τους. Η ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την παρεμπόδιση των δημοσιογράφων Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη, Σταυρούλας Πουλημένης και Κωνσταντίνου Τσακαλίδη από την αστυνομία καθώς και για τις απειλές και τον εκφοβισμό που δέχθηκαν.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ

“Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το νέο περιστατικό παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου από την Ελληνική Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί ζήτησαν από τους συναδέλφους Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη, Σταυρούλα Πουλημένη και Κωνσταντίνο Τσακαλίδη, που έκαναν ρεπορτάζ στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν σε σημείο που αυτοί τους επέδειξαν για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Η απαίτηση διατυπώθηκε με όρους εκφοβισμού και με απειλή σύλληψης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει για μια ακόμη φορά ότι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διευκολύνει τους δημοσιογράφους στο έργο τους και να τους προστατεύει στην άσκηση των καθηκόντων τους, και ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε να μηδενιστούν τα περιστατικά όπως το παραπάνω”.

Μοιραστείτε το άρθρο