Τετάρτη: 1. Μήνας Προβολών και anti-έκθεση, από τις 20:00 στην Κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα, Προβολή ταινίας: Harriet (2019), 2. Προβολή ταινίας:“Τα Όμορφα Χωριά Όμορφα Καίγονται”(1996), Στέκι Αντίπνοια στην Αθήνα, 3. Παράσταση Χορού: Αποχαιρετισμός, Quo Vadis, στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Πέμπτη: 1. Προβολή ταινίας: “Grave of the fireflies” (1988), στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera στις 20:00, 2. Προβολή ταινίας: “Galveston” (2018), Στέκι π στις 20:30
Παρασκευή: 1. Performance: Azhdahay-e khud- Ego Monster, στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στις 20:00, 2. Προβολή ταινίας: “Το Σπίτι των Τρελών” στις 20:00 στην Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης, 3. Θεατρική Παράσταση: “Παραμόρφωση”, στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στις 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ
Συνεχίζουμε με την τελευταία θεματική προβολή του Απρίλη στον χώρο της κατάληψης Ντουγρού με την αυτοβιογραφική ταινία Harriet (2019). Η ιστορία της Χάριετ Τάμπμαν που θα παρακολουθήσουμε αυτήν την Τετάρτη , αφορά μια εμβληματική φιγούρα της αφροαμερικάνικης ιστορίας και κοινότητας, καθώς συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας, έδρασε ως κατάσκοπος και νοσοκόμα για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου Εμφυλίου και συμμετείχε ως ακτιβίστρια στο κίνημα για την καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες. Η ίδια όντας πρώην σκλάβα κατάφερε να δραπετεύσει και εν συνεχεία να βοηθήσει εκατοντάδες άλλους/ες μέσα από μια σειρά αποστολών που πραγματοποίησε στον Αμερικάνικο Νότο.
-Παράλληλα στον χώρο θα συνεχίσει να υπάρχει η anti-έκθεση “Free , White and 21?” μετά και πριν από την διάρκεια των προβολών
Σας καλούμε για συζητήσεις , συντροφικές σιωπές, αναστοχασμό και συμπάθεια , από τις 20:00 στην Τζαβέλα 52
Προβολή ταινίας: Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται
Ενάντια στον πόλεμο, το κράτος, τον καπιταλισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό
Προβολές στο αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια, Αριστοβούλου & Πυλάδου στα Κάτω Πετράλωνα
Τετάρτη 13 Απρίλη
20:00 | Μανταρίνια, 2013, 87′
Τετάρτη 27 Απρίλη
20:00 | Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται, 1996, 115′
*Στον χώρο του στεκιού λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη και το κινηματικό βιβλιοπωλείο και συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης
ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Αναρχική συλλογικότητα Όμικρον72 – μέλς της Α.Π.Ο – Ο.Σ
Αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια
Παράσταση χορού “Αποχαιρετισμός”, Quo Vadis
Τετάρτη & Πέμπτη έως 28/4/2022, στις 21:00-παράσταση χορού “Αποχαιρετισμός”, Quo Vadis
Quo Vadis Dance Company
Αποχαιρετισμός – η δεύτερη ευκαιρία
Η ομάδα χορού Quo Vadis, επιδιώκει την επανεκτέλεση του έργου “Αποχαιρετισμός”, ένα έργο με βαθείς προβληματισμούς σχετικά με την ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, τον ετεροκαθορισμό τους και την δυναμική που δημιουργείται σε συγκινησιακό επίπεδο. Ένα ψυχογράφημα με συμβολισμούς που το νόημά τους σκιαγραφείται έντονα από το παρόν και αναδύεται περισσότερο επίκαιρο για τον θεατή, πλέον, έπειτα από τα τελευταία χρόνια κοινωνικής απόστασης και αυτοκαθορισμού.
Το έργο είναι ένα ντουέτο που διαπραγματεύεται τις στιγμές του αποχωρισμού κατά την διάρκεια της κοινής τους πορείας. Κοινές στιγμές που μοιάζουν με συμπτώσεις, γνωριμία, εγωισμός, άμυνες και υπεροχή, θάρρος, προσαρμογή και κατανόηση.
Κάθε ταξίδι προσφέρει μία νέα αρχή αλλά και ένα κλείσιμο από κάτι γνώριμο. Κάποιες φορές μας δίνεται η ευκαιρία για το αντίο ενώ κάποιες άλλες επιλέγουμε να το αποφύγουμε, ως σημάδι του οριστικού τέλους που φοβόμαστε να αποδεχθούμε. Τι γίνεται όμως κατά την διάρκεια ενός αποχαιρετισμού; Δύο άνθρωποι, μοιράστηκαν στιγμές και τώρα ήρθε η ώρα να τις δέσουν μέσα στις αποσκευές τους και να πορευτούν μακριά ο ένας από τον άλλο. Για λίγο; Για πάντα; Είναι “αντίο”; Είναι “θα σε περιμένω”;
Τι σκέψεις περνάνε στο μυαλό τους, αυτή την μικρή μα τόσο έντονη στιγμή; Πως μπορεί το κοινό να μπει μέσα στην οπτική του κάθε πρωταγωνιστή και να βιώσει την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τον αποχαιρετισμό των δύο; Και τέλος, μπορεί ο θεατής να αναβιώσει για εκείνα τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά λεπτά τους δικούς του αποχωρισμούς;
Στην ουσία είναι μία φιλοσοφική έρευνα πάνω στις διαφορετικές οπτικές που έχει ο κάθε παρευρισκόμενος στο συμβάν. Το κοινό βλέπει την κινηματογραφική εικόνα “δύο άνθρωποι αποχαιρετιούνται, ο ένας φεύγει ο άλλος μένει”. Όμως οι δύο πρωταγωνιστές, έχουν τελείως διαφορετικές οπτικές, παρότι βιώνουν ακριβώς το ίδιο γεγονός. Ο ένας θα θυμάται εκείνον να φεύγει και ο άλλος εκείνον να μένει.
Ιδέα: Ζαφειρία Τσιρακάκη
Χορογραφία: Χρήστος Σάντα Μαρία, Ζαφειρία Τσιρακάκη
Ερμηνεύουν: Χρήστος Σάντα Μαρία, Ζαφειρία Τσιρακάκη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Διάρκεια: 60 λεπτά
Θέατρο Εμπρός | Απρίλιος 2022
7,13-14,20,27-28 | 21:00-22:00
(Τετάρτη / Πέμπτη)
Με ελεύθερη συνεισφορά
ΠΕΜΠΤΗ
Προβολή αντιπολεμικής ταινίας “Grave of the fireflies”
Grave of the fireflies, Isao Takahata, 1988, 89′
Ιαπωνικό animation αντιπολεμικού χαρακτήρα. Στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δυο αδέρφια, ο Seita και η Setsuko προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την καταστροφή του σπιτιού τους -αλλά και ολόκληρης της πόλης τους- από βομβαρδισμό. Ο θάνατος, η πείνα και οι κακουχίες θα τους ακολουθούν μέχρι και το τέλος της ταινίας.
Κοινωνικό Κέντρο Ovradera
ΣινεΠ – Galveston
Ένας πληρωμένος εκτελεστής που μόλις έχει διαγνωσθεί με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, σώζει μια νεαρή πόρνη και μαζί προσπαθούν να ξεφύγουν από τον αρχιμαφιόζο αφεντικό του. Θα επιστρέψουν στη γενέτειρά του πόλη, Γκάλβεστον, προκειμένου να μπορέσει να σχεδιάσει την εκδίκησή του, η οποία θα αποτελέσει και την εξιλέωσή του.
Η ταινία δομικά και οπτικά διαφέρει επειδή είναι σκηνοθετημένη από την Μελανί Λοράν (Inglourious Basterds, Respire) σεναριο του Nic Pizzolatto(True Detective) με πρωταγωνιστή τον Ben Foster (Hell or High Water) και την Elle Fanning (Neon Demon) και διευθυντή φωτογραφίας τον Arnaud Potier (5 to 7).
Εχουμε δανειστικη βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη , χαριστικό παζάρι , παγκο ΒΙΟΜΕ κ.α.Συλλέγουμε πρώτες υλες και τρόφιμα για την συλλογική κουζίνα El Chef.
Στέκι π (ΣινέΠ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Performance: Azhdahay-e khud- Ego Monster
Duration: 1 hr
Η σύλληψη της ιδέας για την performance Azhdahay-e khud (Ego Monster) έγινε στο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών της Ριτσώνας με τεχνικές που βασίζονται στο Θέατρο Φόρουμ (“Θέατρο του Καταπιεσμένου”, το οποίο χρησιμοποιεί κριτική σκέψη και τεχνικές υπερβολής για να αμφισβητήσει τις κοινωνικές κατασκευές και τις καταπιεστικές πολιτικές πραγματικότητες).
Η παράσταση οργανώθηκε στο Εμπρός από πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο στρατόπεδο της Ριτσώνας και θα παρουσιαστεί στην γλώσσα Φαρσι με Αγγλικούς υπέρτιτλους.
Χρησιμοποιώντας Φαρσί κοσμογονίες, αυτό το έργο αμφισβητεί την εξουσία ως κυριαρχία και φαντάζεται εναλλακτικές πολιτικές πραγματικότητες. Γιατί αν δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε την επανάσταση, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση.
Azhdahay-e khud was conceived at Ritsona refugees and immigrants Camp based on forum theatre (Theatre of the Oppressed, which uses critical thinking and techniques of exaggeration to question constructs of sociality and oppressive political realities).
The performance organized at Free Self Organized Theatre Embros by refugees and immigrants living at the camp and it will be performed in Farsi language with English hypertitles.
Using Farsi cosmogonies, this play challenges power as domination and imagines alternative political realities because if we cannot dream the revolution, then we cannot will the revolution.
Playwright, Producer, and Director: Μanizha Κhaos
Supporting Director: Iman Alidosti
Set design: Μanizha Khaos and Dimitris Nicas
Sound design: Manizha Khaos and Andi Dhima
Performers: Neda Torabi, Mohammad Mahdi Qurbani, Hadi Oladi, Younes Yusufi, Mehdi Husseini, Mahtab Hosseini, Mehdi Akhlaqi, Mohammad Reza Tajik, Mahdieh Rabani, and Morteza Hakimi.
Fr. 29- Sat. 30 APRIL 2022
all shows START at 20.00
Free Self Organized Theatre EMBROS
Riga Palamidi 2- Psirri- Athens
προβολή ταινίας: Το σπίτι των τρελών
Να ζήσουμε παρέα – να οργανωθούμε – να επιτεθούμε πλάι -πλάι
*Κάθε Παρασκευή καφενείο στις 22:00.
*Κάθε Πέμπτη διαχειριστική συνέλευση της Κατάληψης στις 20:00.
Κατάληψη Ευαγγελισμού – Θεοτοκοπούλου 18, Ηράκλειο
Θεατρική παράσταση: “ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ” του Χάρη Γεωργιάδη
Ο θίασος του «Iliana Theater», παρουσιάζει το έργο του Χάρη Γεωργιάδη “ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ“, βασισμένο στη ζωή της πεζογράφου Μαργαρίτα Καραπάνου.
Μια παράσταση κινηματογραφικής δομής, η οποία φωτίζει τα σκοτάδια των ανθρώπων που ζουν χωρίς την ανιδιοτελή αγάπη.
Ο εγκλεισμός, τα φάρμακα, η αλληλογραφία μάνας με κόρη, η συμπαράσταση και η παραμόρφωση του εύθραυστου ψυχισμού, συντελούν σε μια θεατρική πράξη βέλος, που στοχεύει να ταρακουνήσει συνειδήσεις.
Μία ασθενής, μία νοσηλεύτρια και μία γιατρός ψυχιατρικής κλινικής, αποκαλύπτουν το μυστικό τους κι εμφανίζουν έναν κρυμμένο εαυτό. Οι πραγματικές επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια, ανατρέποντας τις ισορροπίες της κλινικής, με αποτέλεσμα να ενδώσουν σ’ έναν διαφορετικό έρωτα, σ’ έναν ψυχολογικό πόλεμο και σ’ ένα παιδικό τραύμα, καταλήγοντας όλοι στην εξομολόγηση της αγάπης.
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια Μουσικής: Χάρης Γεωργιάδης
Επιμέλεια Σκηνικών: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου
Επιμέλεια Κοστουμιών: Αργυρώ Βασιλείου
Κατασκευή κούκλας: Ευθαλία Οικονομοπούλου
Βίντεο: Διονύσης Θεοδωρόπουλος
Φωτογραφίες: Βασίλης Τσαλικίδης
Δημιουργικό: Σοφία Ντερβάκου
Παίζουν: Ηλιάνα Σπυρίδωνος
Εύη Μαρκουλή
Κλαίρη Παπακυριακού
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:00 & κάθε Σάββατο στις 20:00
Από: Παρασκευή 29/04/2022 μέχρι το Σάββατο 21/05/2022
Τηλ. κρατήσεων: 6973070329
Είσοδος με Ελεύθερη Συνεισφορά
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ