Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι στοχεύουν στην αποδυνάμωση της Ρωσίας και αυτή ότι το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε πόλεμο μαζί της

62Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Το όπλα των Δυτικών στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ στην ουσία έχει εμπλακεί σε πόλεμο με την Ρωσία», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αντιδρώντας έντονα σε όσα δήλωσαν κατά τη μετάβασή τους στο Κίεβο οι αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Ο τελευταίος βγήκε και διακήρυξε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη της και η αποδυνάμωση της Ρωσίας. Μια απροκάλυπτη επιδίωξη των ΗΠΑ που σηματοδοτεί τη συνέχιση του πολέμου και την ευρύτερη πλέον σύγκρουση με την Ρωσία, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ αντέδρασε αμέσως αφότου έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες και δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων στο Κίεβο. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ενδεικτικά της οπτικής της Μόσχας: Οι αποστολές δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία σημαίνει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «στην ουσία εμπλεκόμενη σε πόλεμο με την Ρωσία μέσω ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων». Η Μόσχα θεωρεί ότι «αυτά τα όπλα αποτελούν νόμιμο στόχο των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Γι αυτό «αποθηκευτικοί χώροι στην δυτική Ουκρανία έχουν αποτελέσει στόχο περισσότερο από μία φορά».

Παράλληλα, τόνισε πως η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων. «Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί». «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε». Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός αντέδρασε σε όσα είπαν οι Αμερικανοί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόϊντ Όστιν αναφέρθηκε στο στόχο για βοήθεια στην Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία και άμυνα της επικράτειάς της. Όμως, αναφέρθηκε και σε δεύτερο στόχο που όπως είπε είναι: «Θέλουμε να δούμε την Ρωσία αποδυναμωμένη στο βαθμό που να μην μπορεί να κάνει ό,τι με την εισβολή στην Ουκρανία». «Αυτό  σημαίνει η Ρωσία να μην έχει την δυνατότητα να αναπληρώσει γρήγορα τις δυνάμεις και το υλικό που έχουν χαθεί στην Ουκρναία». Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ έχουν θέσει μία στρατηγική μαζικής υποστήριξης στην Ουκρανία και μαζικής πίεσης κατά της Ρωσίας».

Ενώ ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι: Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε την τελική επιτυχία. Σχολιάζοντας την εξέλιξη του πολέμου, είπε ότι έχει εξελιχθεί η φύση του αγώνα στην Ουκρανία, επομένως χρειάζονται όπλα μεγάλης εμβέλειας. Την επομένη, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διορίσει μια νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο, ενώ θα επιστρέψουν σταδιακά οι αμερικανοί διπλωμάτες στο Κίεβο. Η Μπρίτζετ Μπρινκ, που διατελεί αυτή τη στιγμή πρέσβειρα της Σλοβακίας, «πέρασε 25 χρόνια καριέρας στους διπλωματικούς κόλπους, επικεντρωμένη στην προώθηση των αμερικανικών πολιτικών στην Ευρώπη και την Ευρασία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις γι αυτές τις δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου και διατυπωθεί οι πρώτες εκτιμήσεις που σημειώνουν ότι οι δηλώσεις Όστιν σηματοδοτούν αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον στο ουκρανικό και δυναμικότερη στάση έναντι της Ρωσίας. Επίσης, μία τέτοια διακήρυξη μέσα στο Κίεβο στην ουσία ενισχύει τα επιχειρήματα της Μόσχας ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, στοχεύοντας στην εξασθένιση της Ρωσίας, ακόμη και σε αλλαγή καθεστώτος.

Σήμερα δε, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας έχει καλέσει εκπροσώπους 40 κρατών στην αεροπορική βάση του Ράμστάϊν στην Γερμανία, με στόχο τον συντονισμό των ευρωατλαντικών στην στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην στείλουν άλλα όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ. «Τονίσαμε το απαράδεκτο αυτής της κατάστασης όταν οι ΗΠΑ ρίχνουν όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να σταματήσει αυτή η πρακτική». Ο Αντόνοφ είπε ότι έχει σταλεί επίσημη διπλωματική προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον που εκφράζει τις ανησυχίες της Ρωσίας, τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑς θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και αυξάνουν τα διακυβεύματα της σύγκρουσης.

Πάντως, την ίδια ώρα, δυτικά κράτη ανακοινώνουν καθημερινά τις στρατιωτικές ενισχύσεις που στέλνουν στην Ουκρανία. Η Πολωνία έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η Βρετανία θα στείλει μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Stormer, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. Ενώ στην Γερμανία έγινε γνωστό ότι η απόφαση σχετικά με την παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων Marder θα ληφθεί «άμεσα», δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Την ίδια ώρα, στον ρωσικό θύλακα της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία καταγραφόταν «ύποπτες» εκρήξεις στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία αυτής της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής, οι αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν στην έδρα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα του ρωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας, οφείλονται σε επίθεση με εκτοξευτήρες ρουκετών. Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι και αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

Στο ουκρανικό πεδίο των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, σύμφωνα με τον βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς. Ενώ οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι αναφέρουν ότι πέντε σταθμοί στην κεντρική και δυτική Ουκρανία δέχθηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα στρατεύματά της θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο Azovstal στην Μαριούπολη. Αλλά η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώθηκε μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος».

Κατά τον πρώτο αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνκσι η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, επειδή το Κίεβο είναι πιθανόν να την χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να δυσφημίσει τη Ρωσία, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Μαριούπολη.

Ακτιβιστές της Greenpeace αλυσοδέθηκαν σε ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο στο λιμάνι του Όσλο, προκειμένου να το εμποδίσουν να ξεφορτώσει το φορτίο του με υδρογονάνθρακες, «που χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση.

Κατά τ’ άλλα, σήμερα μεταβαίνει στην Μόσχα ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την ουκρανική ηγεσία να στρέφεται εναντίον του γιατί πηγαίνει πρώτα να μιλήσει με τον Πούτιν και όχι τον Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα στην Μόσχα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας συνέλαβε τα μέλη του νεοναζιστικής οργάνωση Εθνικοσοσιαλισμός/Λευκή Δύναμη, τα οποία φέρονται να σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον δημοφιλή τηλεπαρουσιαστή και φίλο του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Σολόβγεφ κατόπιν ουκρανικών εντολών. Αμέσως ο Πούτιν δήλωσε ότι: Η Δύση τώρα στρέφει τις προσπάθειές της να δολοφονήσει έναν ρώσο δημοσιογράφο, με στόχο να προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στην Ρωσία και να την πλήξουν.

* Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν στο ύψος ρεκόρ στα χρονικά των 2.11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία. Το SIPRI σημειώνει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ της Ουκρανίας από το 2014 έχουν αυξηθεί κατά 72%. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,7%, στην Ιαπωνία κατά 7,3%, στην Αυστραλία κατά 4%, αλλά και της Νιγηρίας κατά 56%.

Μοιραστείτε το άρθρο