Για «απρόβλεπτες συνέπειες» προειδοποιεί η Ρωσία τις ΗΠΑ αν συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία

52Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα θεωρεί ότι η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας θα έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον. Δυτικά κράτη σπεύδουν να στείλουν όπλα στους Ουκρανούς, με πολλούς να βλέπουν ένα μακροχρόνιο πόλεμο. Οι Ρώσοι στοχεύουν στην εξάλειψη των εθνικιστικών ταγμάτων και απειλούν με αντίποινα το Κίεβο για τη βύθιση της  ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ολοένα και εντεινόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια αλλά και επιθετική ρητορική, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της Μόσχας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, η οποία συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε απευθείας από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας», όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post που επικαλείται άτομα με γνώση της συνομιλίας των δύο ηγετών. Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να γίνει σε κάθε χώρα που «υποστηρίζει επανειλημμένα πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας». Αυτή τη στιγμή ο κατάλογος που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» περιλαμβάνει τέσσερις χώρες: τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Ιράν και τη Συρία.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος» πρέπει να «ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, πιεσμένος από τις στρατιωτικές του αποτυχίες στην Ουκρανία, να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, απηχώντας την προειδοποίηση του επικεφαλής της CIA. Ο Τζέϊμς Μπερνς είπε προχθές ότι: κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή μικρής ισχύος». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν απτές ενδείξεις όπως ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες.

Πάντως, κάποιες χώρες πρωτοστατούν σε δυναμικότερη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, όπως η Βρετανία και κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Ζητάνε και προχωράνε σε αποστολή εξοπλισμού. Όμως άλλες χώρες εκφράζουν διαφωνίες, ενώ άλλες διχάζονται όπως η Γερμανία. Κι αυτό για δύο λόγους: ο ένας έχει να κάνει με την ενεργειακή εξάρτησή  τους από την Ρωσία και ο άλλος η γνώση ότι κάτι τέτοιο σύρει σε αμεσότερη εμπλοκή ΝΑΤΟϊκά κράτη με συνέπεια να προκληθεί ευρύτερη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας.

Στην Γερμανία, και μετά τα όσα έχουν προκληθεί ανάμεσα σε Βερολίνο και Κίεβο, γίνεται γνωστό ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προτίθεται να διαθέσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ για νέο στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία τα οποία θα δοθούν κυρίως ως οικονομική βοήθεια και η ίδια η Ουκρανία θα αποφασίσει τι όπλα και από πού θα αγοράσει. Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το νέο αυτό ποσό προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση, η οποία αγοράζει όπλα για την Ουκρανία, ενώ κάποιες άλλες δαπάνες θα αφορούν διμερείς προμήθειες προς την Ουκρανία και αλλού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπαναχώρησε όσον αφορά την υποστήριξη της ταχείας αποστολής τανκς στην Ουκρναία, εν μέσω διχασμού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων του Βερολίνου σχετικά με το πόσο πρέπει να εμπλακεί το Βερολίνο και τις ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τη σύγκρουση με την Ρωσίας. Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων, ανέφερε ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ότι οι παραδόσεις σύγχρονων αρμάτων μάχης από δυτικούς θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να επεκτείνει τον πόλεμό της στις δυτικές χώρες. «Τα βαρέα όπλα είναι συνώνυμα με τα τανκ, και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι ίδιες στόχοι».

Η ρωσική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στους διακηρυγμένους στρατιωτικούς στόχους της, με πρώτη προτεραιότητα της Μόσχας να είναι η εξολόθρευση των εθνικιστικών ταγμάτων στην Ουκρανία. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: Ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση της  Ουκρανίας από τα εθνικιστικά μια και καλή. Η επιχείρηση συνεχίζεται και οι στόχοι που έχουν τεθεί καλά γνωστοί. Πρέπει και θα εκπληρωθούν. Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Με όλα αυτά και να υποθέσουμε πολλά άλλα που εκπορεύονται από τα δυτικά και ρωσικά κέντρα αποφάσεων, όλο και περισσότεροι είναι οι δυτικοί αξιωματούχοι που δεν βλέπουν σύντομο τέλος στην σύγκρουση. Μέχρι τα τέλη του 2022 μπορεί να διαρκέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενημερώνοντας για τις ανησυχίες του την  ΕΕ σύμφωνα με το CNN .

Στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου ανακοίνωσε πως έπληξε στη διάρκεια της νύχτας, με πυραύλους Κρούζ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προαναγγέλλοντας παράλληλα περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας ως «απάντηση» στις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους. Το εργοστάσιο Vizar στην περιοχή του Κιέβου, που κατασκευάζει πυραύλους Neptune, τους οποίους ο ουκρανικός στρατός το εργοστάσιο Vizar ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε για να πλήξει το ρωσικό καταδρομικό Moskva, επλήγη στη διάρκεια της νύκτας από ρωσική επίθεση. «Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών επιθέσεων κατά στόχων στο Κίεβο θα αυξηθούν ως απάντηση σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή πράξεις δολιοφθοράς σε ρωσικό έδαφος που διαπράττονται από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας..

Σχετικά με τα αίτια της βύθισης του Μόσκβα πολλά λέγονται και υποστηρίζονται, με τους Ουκρανούς να λένε ότι αυτοί το  έκαναν χτυπώντας το με δύο πυραύλους, ενώ η ρωσική  πλευρά ότι βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η Μόσχα έχει πει μόνο ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι και κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως το πλήρωμα τουλάχιστον 500 άτομα “απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά”. Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

«Το πλήρωμα του Moskva δεν μπορεί να έχει σωθεί», δήλωσε αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, η οποία εκτίμησε πως η Μόσχα “δεν θα συγχωρήσει” στο Κίεβο τη βύθιση αυτού του σκάφους “συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της”. “Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν”, την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.  “Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας”, γιατί «μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος”, είπε.

Κατά την Ουάσινγκτον το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, που έκανε λόγο για «ένα μεγάλο πλήγμα» για τη Ρωσία. Για το ενδεχόμενο, το Μόσκβα να μετέφερε δύο πυρηνικές κεφαλές, κάνουν λόγο αναλυτές ζητώντας επείγουσα έρευνα. Πάντως, για τη βύθιση του Μόσκβα πολλά λέγονται για τις δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων να πετύχουν κάτι τέτοιο και για το τι πράγματι έγινε.

Στην Μπούτσα, σχεδόν όλοι όσοι βρέθηκαν νεκροί κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ. «Το 95% των ανθρώπων πυροβολήθηκαν με τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα».

Στην Μαριούπολη, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας Ίλιτς στην πολιορκημένη πόλη – λιμάνι. Στο επίκεντρο τώρα οι εγκαταστάσεις του Azovstal.

Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης, ενός δημοσιογράφου σε περιοχή της Σιβηρίας που ισχυρίστηκε ότι 11 ρώσοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου Novyi Fokus στην περιοχή Χακάσια της Σιβηρίας, αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το άρθρο του Αφανάσιεφ είχε διαδοθεί ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε τη ρωσική έκδοση του ιστότοπου The Moscow Times, μια ανεξάρτητη αγγλόφωνη εφημερίδα που αναδημοσίευσε το άρθρο του.

Μοιραστείτε το άρθρο