Κινητοποιήσεις για την ημέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Σάββατο 16/4

Σε κινητοποιήσεις καλούν συντονισμοί συλλογικοτήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενάντια στην ακρίβεια η οποία σαρώνει και οδηγεί στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ενάντια στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Στην Αττική είναι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στις 12:00 στην πλατεία Βικτωρίας, στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα και στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στις 11:30 συλλογικότητες, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες θα πραγματοποιήσουν πορεία γειτονιάς στην Ξηροκρήνη ενάντια στην ακρίβεια. Στις 14:00 ο Ελευθεριακός Χώρος Sabot καλεί σε μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια στη συμβολή Τσιμισκή με Ναυαρίνου.


Το κάλεσμα του πανελλαδικού συντονισμού:

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ! ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

Σάββατο 16 Απρίλη: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ενάντια στον ΠΟΛΕΜΟ και την ΑΚΡΙΒΕΙΑ,

για ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από την τραγική διάσταση που έχει κάθε πόλεμος σε θανάτους στρατιωτών και αμάχων, καταστροφές και προσφυγιά στην εμπόλεμη ζώνη, έχει και δραματικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις χώρες. Έτσι και στην Ελλάδα, όπου ήδη εδώ και μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι ακρίβειαςστο ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και τη βενζίνη, τώρα οι τιμές εκτοξεύονται και στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης, θέτοντας ζήτημα ακόμα και επιβίωσης σε πολλά νοικοκυριά. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, καθώς το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού προέρχεται από τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μετά την έναρξη του πολέμου η τιμή του έφτασε σε ιστορικό υψηλό για την τελευταία δεκαετία. Αυξάνεται δραματικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής και οι συνέπειες στις τιμές όλων των προϊόντων δεν θα είναι παροδικές.

Όμως και αυτή η επισιτιστική κρίση, όπως και η ενεργειακή δεν οφείλεται κυρίως στον πόλεμο όπως προσπαθούν να μας πείσουν η κυβέρνηση και οι παπαγάλοι της. Ήδη τον Ιανουάριο, πριν την έναρξη του, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως είχαν σημειώσει άνοδο της τάξης του 7,5%. Η διαμόρφωση των τιμών από τα χρηματιστήρια, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η φοροληστεία μέσω και της αύξησης τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά είναι η πραγματικότητα ακόμα και χωρίς τον πόλεμο. Οι αυξήσεις, που βιώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα σε όλα τα βασικά αγαθά ζωής δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων, Ε.Ε. και κεφαλαίου, ντόπιων και ξένων ολιγαρχών. Τώρα,“… ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους”.

Με τιςαχαλίνωτες αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αλλά και βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά μαζί με την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την ελαστική εργασία, την φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών, μας έχουν στραγγίσει. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εξωφρενικούς λογαριασμούς για θέρμανση, ηλεκτρισμό ούτε τα ενοίκια που ισούνται με ένα μισθό… Και τώρα, μας καλούν να πληρώσουμε και το «τίμημα» του πολέμου. Αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών σε σίτιση, στέγη, ενέργεια, παιδεία, υγεία κ.ά. και παράλληλα κατασπατάληση υπέρογκων ποσών για πολεμικούς εξοπλισμούς. Σημαίνει όξυνση του εθνικισμού αλλά και συνεχή απειλή πολέμου πάνω από το κεφάλι μας λόγω της σύμπλευσης της Ελλάδας με τα σχέδια ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι παροδικά, ότι τα επιδόματα-ψίχουλα της κυβέρνησηςείναι μια κοροϊδία και ότι καμία λύση δεν θα «έρθει από τα πάνω». Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο και συνταξιούχο, τα Σωματεία και τις τοπικές, νεολαιίστικες και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες να βροντοφωνάξουμε «ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ – ΟΧΙ στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις συντάξεις και τους ΜΙΣΘΟΥΣ και ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ και τους ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ». Να αναδείξουμε τα αιτήματα που απαντούν στον πυρήνα των εργατικών-λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων για να περάσει ο πλούτος σ’ αυτούς που τον παράγουν, για μια ζωή αξιοβίωτη! Διεκδικούμε:

  • Επιβολή διατίμησης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής – Κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ στα είδη διατροφής και θέρμανση
  • Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα, έτσι ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας – Ανάλογες αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες Φραγμός στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και τις αυξήσεις των ενοικίων Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, ΔΕΗ, κ.ά.
  • Φορολογία στο κεφάλαιο και τον πλούτο και ειδικά στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο -Να σταματήσει η τιμολόγηση της ενέργειας από τα χρηματιστήρια και οι επιδοτήσεις του κεφαλαίου – Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των εταιρειών παροχής ενέργειας
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους – Καμιά συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ε.Ε. – Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας – Κονδύλια για Υγεία-Παιδεία και όχι για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Το event των κινητοποιήσων στο Facebook: https://www.facebook.com/events/339988274777245




Στα γενικότερα πλαίσια των δράσεων της αυριανής ημέρας ενάντια στην ακρίβεια.

Μικροφωνική συγκέντρωση στις 14:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου (Θεσσαλονίκη)

Οι κρίσεις είναι καθεστώς: Λίγα λόγια για την ακρίβεια

Η υγειονομική κρίση του covid οδήγησε σε εκατομμύρια θανάτους, απολύσεις, περαιτέρω φτωχοποίηση για τους/τις από τα κάτω, ενώ οι οικονομικά κυρίαρχοι αύξησαν κατακόρυφα τα κέρδη τους. Παράλληλα επανεπικυρώθηκε η εμπιστοσύνη στο κράτος “προστάτη” το οποίο επέλεξε να επενδύσει το δημόσιο χρήμα σε στρατό, μπάτσους, μιντιακούς παπαγάλους και όχι σε μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας.

Ενώ η υγειονομική κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το συνακόλουθο κλίμα τρόμου ενόψει του ψυχροπολεμικού σκηνικού ήρθε να επιτείνει την εξαθλίωση της τάξης μας. Θάνατοι, μετανάστευση, διώξεις, υλικές καταστροφές, κατακόρυφη αύξηση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια εντείνουν την φτώχεια και την υποτίμηση των ζωών μας.

Οι κρίσεις κάθε μορφής (οικονομική, ανθρωπιστική, υγειονομική, οικολογική, μεταναστευτική) αποτελούν δομικά συστατικά του κράτους και του καπιταλισμού. Το ίδιο ισχύει και για τον πόλεμο, ο οποίος δεν αποτελεί συγκυριακό γεγονός ανταγωνισμού των κρατών, αλλά μία ακόμα ευκαιρία για την κυρίαρχη τάξη να αυξήσει τα κέρδη της. Άλλωστε, η σύγχρονη εικονική παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν λειτουργεί αμιγώς βάσει του νόμου προσφοράς και ζήτησης καθώς οι τιμές των προϊόντων πλέον καθορίζονται από κλειστά μονοπωλιακά κέντρα χρηματιστηριακού τύπου. Και ενώ ο τρόπος καθορισμού των τιμών έχει μετεξελιχθεί η ουσία του καπιταλιστικού μηχανισμού παραμένει αναλλοίωτη: οι άνθρωποι που παράγουν τα προϊόντα δεν τα καρπώνονται αλλά τα αγοράζουν και μάλιστα υπερτιμημένα.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτοί που ευθύνονται για τις κρίσεις θα μας δώσουν διέξοδο από αυτές. Οι κρίσεις είναι καθεστώς όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός. Συμμετέχουμε σε κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και διεκδικούμε μέσα από: πορείες, σωματεία, διαδηλώσεις, συγκρούσεις και απεργίες.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ
ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ/ΤΑ/ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΕΣ/Α/ΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΕΣ/Α/ΟΥΣ

Ελευθεριακός Χώρος Sabot

Μοιραστείτε το άρθρο