Οι Ρώσοι απορρίπτουν το σχέδιο συμφωνίας των Ουκρανών

44Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ρωσία κρίνει ως απαράδεκτο το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που κατέθεσε η ουκρανική πλευρά και αφίσταται όσων έχουν συνομολογηθεί. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες. Ενώ το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία υπονομεύουν την εξεύρεση λύσης. Οι κυρώσεις των Δυτικών επεκτείνονται και όλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι μπορεί όλες τις προηγούμενες μέρες να κοινοποιούσαν συμφωνίες της ρωσικής πλευράς στα επίμαχα ζητήματα για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι Ρώσοι δεν μιλούσαν συγκεκριμένα παρά μόνο όταν είδαν γραπτά όσα συνομολογήθηκαν στους γύρους διαπραγματεύσεων. Βλέποντάς τα επί κειμένου… εξανέστησαν. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε “απαράδεκτα” στοιχεία. Όπως είπε: Αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές. Αυτή η ανικανότητα γι άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε..

Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό: Στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29/3 στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014) από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο – στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει. Επίσης, το Κίεβο ζητούσε οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διαπραγματευθούν απευθείας για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Επιπλέον, το Κίεβο υπαναχώρησε από έναν όρο που προέβλεπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εναντιωθεί σε οιεσδήποτε μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. “Βλέπουμε με αυτό πως το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες”, είπε ο Λαβρόφ.

Στο τελευταίο έρχεται να προστεθεί και η προειδοποίηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι: Η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν θα συμβάλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών. Ερωτηθείς για τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία είπε ότι: Φυσικά αυτό πιθανότατα θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Το ίδιο πάντως εκπέμπεται και από την ουκρανική πλευρά αλλά για άλλο λόγο: τη σφαγή στην Μπούτσα. Πάντως ο Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι: Η Ρωσία έχει σημαντικές απώλειες στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία. «Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες, είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».

Την ίδια ώρα οι Δυτικοί συνεχίζουν την πίεση κατά της Ρωσίας με νέες κυρώσεις και μέτρα περιορισμού της. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την πρόταση ήταν: Κίνα, Λευκορωσία, Συρία, ενώ απείχαν μεταξύ άλλων: Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία, αλλά και πολλές αφρικανικές, όπως η Νότια Αφρική, Σενεγάλη, που επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι το ψήφισμα αποπομπής της Ρωσίας προκαταβάλει τα «αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής».

Αυτή ήταν η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που η Γενική Συνέλευση πήρε θέση. Στις 2/3 141 χώρες μέλη καταδίκασαν την εισβολή, 5 ψήφισαν κατά της πρότασης (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία) και 35 απείχαν. Στις 24/3 η ΓΣ ζήτησε επίσης να μην παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευθούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Σε αυτήν την ψηφοφορία 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και 38 απείχαν.

Η απαγόρευση ρωσικού άνθρακα και η απαγόρευση θαλάσσιων και οδικών μεταφορών με την Ρωσία και Λευκορωσία, είναι τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες βράδυ από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER). Κατά την  γαλλική προεδρία στην ΕΕ: το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς και περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισαγωγών, εξαγωγών, ρωσικού άνθρακα, πρόσβασης στα λιμάνια, τις οδικές μεταφορές,  μπλοκάρισμα σε τράπεζες, εμπάργκο όπλων, κυρώσεις κατά ολιγαρχών και μελών του κρατικού μηχανισμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σε ψήφισμά του την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές «πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου» από τη Ρωσία. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 513 ευρωβουλευτές, 22  κατά, 19 αποχές.

Για τη μάχη του Ντονμπάς ετοιμάζονται όλοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους Αμερικανούς να δίνουν οδηγίες και όπλα στους Ουκρανούς. Όπως είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ: Υπάρχει μια σημαντική μάχη μπροστά μας, κάτω στα νοτιοανατολικά, γύρω από το Ντονμπάς, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι Ρώσοι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν την επίθεση. Μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας είπε ότι: Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις νάρκες, αναγκάζοντας τα ρωσικά τεθωρακισμένα να δίνουν μάχες σε περιοχές όπου είναι ευάλωτες στα αντιαρματικά όπλα με τα οποία εφοδίασαν το Κίεβο οι ΗΠΑ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπετε τη μία μετά την άλλη, τις φάλαγγες των ρωσικών οχημάτων, να καταστρέφονται. Επομένως, οι αντιαρματικές και οι νάρκες κατά προσωπικού είναι πολύ αποτελεσματικές.

«Η μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της. Θα θυμίζει τον Β’ΠΠ με μεγάλους επιχειρησιακούς ελιγμούς και χιλιάδες άρματα, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα οχήματα», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά την παρουσία του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Προειδοποίησε δε ότι: Είτε μας βοηθάτε τώρα – και μιλάω για ημέρες, όχι για εβδομάδες – ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε σε περιοχή δυτικά του Κιέβου και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, φαίνεται να δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν αιχμάλωτο, βαριά τραυματισμένο ρώσο στρατιώτη.

Ο δήμαρχος που εγκατέστησαν οι φιλορωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη ανακοίνωσε ότι περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ουκρανική πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. «Περίπου το 60-70% των κατοικιών έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς», είπε ο Κονσταντίν Ιβατσένκο, ο οποίος διορίστηκε «δήμαρχος» την πόλης από τον επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν.

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι 7.1 εκατ. Ουκρανοί είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας. Δηλαδή πλέον των 11 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

& Όσο για την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή με την εμφάνιση και δύο μαχητών του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από αυτή την κίνηση της ακρο-νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχει τέτοιους υπουργούς, τι εκπλήσσει; Τώρα αιφνιδιάστηκαν; Δεν ήξεραν ότι τέτοια χαρακτηριστικά είχαν οι μηχανισμοί που έφεραν τις κυβερνητικές ανατροπές το 2014, σε τέτοιες ακροδεξιές ομάδες δεν στηρίχθηκαν οι μετέπειτα κυβερνώντες, τέτοιες παραστρατιωτικές ομάδες δεν πολεμάνε στα νοτιοανατολικά και συγκρούστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις με τα γνωστά αποτελέσματα όπως στην Μαριούπολη; Αλήθεια, γιατί ο ουκρανός πρόεδρος δεν επέλεξε κάποιον άλλον από την Μαριούπολη -αν ήθελε έναν ελληνικής καταγωγής- αλλά από τους νεοναζιστές του τάγματος Αζόφ;

Και ποιοι εκπλήσσονται γι αυτές τις εμφανίσεις μέσα στην ελληνική βουλή; Αυτοί δεν είχαν δίπλα τους νεοναζιστές βουλευτές τα προηγούμενα χρόνια; Τους χρυσαυγίτες ποιοι τους έβαλαν εκεί μέσα; Συστημική δεν ήταν η επιλογή; Ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος τα κάθε λογής ακροδεξιά-νεοναζιστικά-φασιστικά στοιχεία χρησιμοποιούνται καταλλήλως ενάντια στην κοινωνία και τις αγωνιζόμενες δυνάμεις της.

Άναυδοι έμειναν και στην Κύπρο, όπου επίσης μίλησε ο Ζελένσκι, χωρίς να κάνει καμμία αναφορά στην τουρκική κατοχή.

Μοιραστείτε το άρθρο