Ένας χρόνος κατάληψης Ζιζάνια!, Εκδηλώσεις στην πλατεία Βικτωρίας, Σάββατο 9/4 στις 12:00

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον ένα χρόνο της κατάληψης, το Σάββατο βγαίνουμε στην πλατεία!

ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΙΖΑΝΙΑ

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, ανακοινώναμε το άνοιγμα του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου Ζιζάνια στη γωνία Φυλής και Φερών. Μετά από μια μεγάλη κατασταλτική επίθεση στις καταλήψεις, πριν και μετά το λεγόμενο “τελεσίγραφο”, τη σκληρή περίοδο των λοκντάουν και το γενικότερα χαμηλό ηθικό του αναρχικού κινήματος, οι κοινωνικόπολιτικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες αλλά το κάναμε και είμαστε ακόμα εδώ! Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο πολλά πράγματα συνέβησαν στο χώρο: πληθώρα συνελεύσεων και πολιτικών εκδηλώσεων, εβδομαδιαία συλλογική κουζίνα, μοίρασμα αμέτρητων ρούχων, πολιτικά καφενεία και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γνωριμίες με συντρόφια από όλο τον κόσμο, γνωριμίες με την πολυεθνική γειτονιά μας, συμμετοχές σε αγώνες στη Βικτώρια και αλλού, βρισίδια με τους μπάτσους, περισσότερα κουρέματα από ό,τι μπορούμε να μετρήσουμε, προβολές ταινιών αμφίβολης και μη ποιότητας, λειτουργία βιβλιοθήκης και μαθήματα γλωσσών, πολύς τανγκοχορός και μερικά πάρτι, ένα από τα οποία παραλίγο να ρίξει το κτίριο…

Για εμάς, το να ανοίξουμε τα Ζιζάνια ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα, για να αντισταθούμε και να οργανωθούμε ενάντια στη δυστοπική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε, για να έχουμε έναν χώρο για να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας, να αντιμετωπίσουμε καταπιέσεις και σχέσεις εξουσίας, να επανακαταλάβουμε έδαφος και να συνδέσουμε αγώνες στη γειτονιά της Βικτώριας. Επιλέξαμε να καταλάβουμε το συγκεκριμένο κτίριο λόγω της κεντρικής του τοποθεσίας και της 30χρονης ιστορίας του ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος (με διαλείματα) σε αυτή τη γειτονιά των περιθωριοποιημένων, των απόκληρων, των βρώμικων και των ανεπιθύμητων. Οι κοινωνικές εντάσεις είναι τόσο αυξημένες εδώ, οι άνθρωποι ζούν πολύ αντικρουόμενες πραγματικότητες και η επικοινωνία είναι αρκετά δύσκολη. Να μην ξεχνάμε τα φασιστικά πογκρόμ που έγιναν όχι και τόσο παλιά αλλά και τα καθημερινά περιστατικά κοινωνικού κανιβαλισμού. Υπάρχει όμως και μεγάλη κληρονομιά αντιεξουσιαστικής/αναρχικής αντίστασης πάνω στην οποία θέλουμε να χτίσουμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε για αρκετό καιρό ακόμα.

Ένας χρόνος διαρκούς αγώνα, τόσο μέσα όσο και έξω από το κτίριο, ένας χρόνος πειραματισμού, ενθουσιασμού, λαθών, ένας χρόνος αλληλεγγύης, αυτο-οργάνωσης, αναστοχασμού και πολιτικών ζυμώσεων. Είμαστε κάπως μακριά από το να έχουμε πετύχει όλες μας τις προσδοκίες, οι οποίες αλλάζουν και μέρα με τη μέρα, και πιθανών να μην τις φτάσουμε ποτέ, αλλά η ουσία βρίσκεται στο να συνεχίζουμε.

Όσο κι αν η καταστολή και οι δυσκολίες περιμένουν στη γωνία, είναι σημαντικό να βρίσκουμε χαρά, να χτίζουμε συντροφικές σχέσεις, να αναδεικνύουμε για το τι παλεύουμε και να γιορτάζουμε τις νίκες μας, μικρές και μεγάλες. Αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιούμε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για τον ένα χρόνο της κατάληψης στα Ζιζάνια!

Σας προσκαλούμε να έρθετε στα γενέθλιά μας, αλλά ακόμα σας ενθαρύνουμε να δημιουργήσετε δίκτυα αλληλοβοήθειας και αντίστασης στις γειτονιές σας και να απελευθερώσετε κι άλλους χώρους και κτήρια και να τα απαλλάξετε από τη μιζέρια της εγκατάλειψης και της ιδιοκτησίας, να τα γεμίσετε με ανατρεπτικές ιδέες και να δημιουργήσετε αυτο-οργανωμένες κοινότητες αγώνα. ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΤΟΥ!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 7/4 – @Ζιζάνια

18:00 Zine fest (και για όλο το 4ήμερο): Με ελεύθερη συνεισφορά- επιλέξαμε και τυπώσαμε μπροσούρες στα ελληνικά και αγγλικά γύρω από το καταληψιακό κίνημα, την αναρχική οργάνωση, τρόπους δράσης, queer-φεμινισμό,μετα-αποικιοκρατικές προσεγγίσεις, περιβαλλοντικά κινήματα και άλλα θέματα. Φέρτε δικό σας υλικό για να μοιραστείτε!

21:00 Εισαγωγικό μάθημα τάνγκο

22:00 Ανοιχτή Milonga από την Πρωτοβουλία Ανήσυχων Τανγκέρων+bar

Παρασκευή 8/4- @Ζιζάνια

15:00 Ανοιχτή κατάληψη

18:00 “Τα περιθώρια στο κέντρο”: συζήτηση για τους αγώνες και τις καταλήψεις στη Βικτώρια τις τελευταίες δεκαετίς με πρώην και νύν καταληψίες και κόσμο των κινημάτων στη γειτονιά

21:00 Βar + Προβολή του ντοκιμαντέρ από τη Villa Amalias “Πώς το καταλάβαμε;” για την ιστορία του καταληψιακού κινήματος στην Αθήνα (67’, ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Σάββατο 9/4 -@πλατεία Βικτώριας

14:00 Συλλογική κουζίνα

13:00-16:00 Παιδικές δραστηριότητες

13:00-20:00 Χαριστικό παζάρι και ζινς

15:00-20:00 Ζωντανή μουσική

20:00 Hip-hop open mics

23:00 Πάρτυ από την Ελευθεριακή Παρέμβαση ΑΣΟΕΕ για δικαστικά έξοδα@Νομική (ΑΚΝ)

Κυριακή 10/4 – @Ζιζάνια

12:00-18:00 Graffiti session μέσα και έξω από το κτίριο- ελάτε να βάψουμε! Θα υπάρχει κάποιο υλικό, εάν θέλετε φέρτε τα δικά σας

12:00-18:00 Αυτοοργανωμένο κομμωτήριο με ελεύθερη συνεισφορά

16:00-18:00 Workshop για αυτοκόλλητα και στένσιλ

18:30 “Πόλεμος και μετανάστευση” workshop και συζήτηση με το Solidarity with Migrants και συντρόφισσα από την Ουκρανία+προβολή

Ελάτε και γιορτάστε μαζί μας! Φέρτε και ό,τι νομίζετε/θέλετε/μπορείτε (φαγητό, ρούχα, όργανα, σπρέι, μπροσούρες/κείμενα, βιβλία, αφίσες κτλ).

Κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια

Μοιραστείτε το άρθρο