Η τριπλή στόχευση των Δυτικών για ενίσχυση της Ουκρανίας, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ

43Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εγγυήσεις ασφαλείας επεξεργάζονται οι Ουκρανοί με τους Δυτικούς συμμάχους της, με δυνατότητα άμεσης επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων σε περίπτωση απειλής της Ουκρανίας -δίκην τοποτηρητών σε προτεκτοράτο. ΗΠΑ και ΕΕ αποφασίζουν νέες αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο τους μηχανισμούς στήριξης του καθεστώτος Πούτιν. Κι όλα αυτά στο ευρύτερο σχέδιο των ευρωατλαντικών για στήριξη (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική) της Ουκρανίας, δημιουργία ασφυκτικού κλοιού στην Ρωσία, ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής πολεμικής μηχανής.

Το τρίπτυχο της ευρωατλαντικής στόχευσης έναντι της Ρωσίας διατύπωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν ξεκινήσει σήμερα η διήμερος σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξήγησε πως βλέπει τις εγγυήσεις ασφάλειας και ποιες εγγυήτριες δυνάμεις, που θα αντικαταστήσουν μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο έγινε βασικά η ρωσική εισβολή. Αποκάλυψε δε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου από συμβούλους υποψήφιων κρατών να συμμετάσχουν. Όπως γνωστοποίησε: Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το έθνος του θα είναι σε θέση να αμυνθεί από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εγγυήτριες χώρες για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Όλα αυτά συζητούνται σε επίπεδο συμβούλων και ηγετών με την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ιταλία, το Ισραήλ και υπάρχουν πολλοί φίλοι που θέλουν να συμμετάσχουν.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι: Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένη λίστα εγγυήσεων και λίστα χωρών που είναι έτοιμες να ενωθούν μαζί μας 100%. Δεν χρειάζεται να έχουμε 40 χώρες του κόσμου που είναι έτοιμες να ενταχθούν και να πολεμήσουν για την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας. Χρειαζόμαστε σοβαρούς παίκτες έτοιμους για όλα. Χρειαζόμαστε έναν κύκλο κρατών που είναι έτοιμα να παρέχουν οποιοδήποτε όπλο εντός 24 ωρών. Χρειαζόμαστε μεμονωμένες χώρες από τις οποίες εξαρτάται πραγματικά η πολιτική κυρώσεων, έτσι ώστε αυτές οι κυρώσεις να είναι εκ των προτέρων λεπτομερείς. Έτσι ώστε στο πρώτο δευτερόλεπτο που θα αισθανθούμε την απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτά τα κράτη θα ενωθούν και μέσα σε τρεις ημέρες θα εισαγάγουν τα πάντα ταυτόχρονα, θα μπλοκάρουν τα πάντα.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 συντονίζονται για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απαγόρευση όλων των νέων επενδύσεων από τις ΗΠΑ στην Ρωσία και την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από την Ρωσία στην ΕΕ.

Έναν νέο γύρο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που χαρακτηρίζουν «καταστροφικές» κατά της Ρωσίας, αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Έβαλαν στο στόχαστρό τους μεγάλες τράπεζες και το οικογενειακό περιβάλλον του ρώσου προέδρου. Όπως κοινοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο: Εκτός από την απαγόρευση όλων των νέων επενδύσεων στη Ρωσία, θα εφαρμοστούν εξαιρετικά σκληροί περιορισμοί στις μεγάλες ρωσικές τράπεζες Sberbank και Alfa Bank, καθώς και σε πολλές μεγάλες κρατικές εταιρείες, ως απάντηση στις ωμότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον θα επιβάλει επίσης κυρώσεις στα ενήλικα παιδιά του Βλαντιμίρ Πούτιν και συγκεκριμένα στις δύο κόρες του. Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι; Στόχος αυτών των μέτρων είναι να επιφέρει πλήγμα στα εργαλεία κλειδιά της ρωσικής κρατικής εξουσίας.

Από κοντά και η πρόεδρος της Κομισόν Ούρσουλ φον ντερ Λάϊνεν η οποία εξήγησε ότι: Οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ό,τι εμάς και δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις. Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι: Μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που αντιδρούν σε κάτι τέτοιο, αφού η ενεργειακή εξάρτησή τους από την Ρωσία και οι επιπτώσεις στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους αποτρέπουν από το να συμφωνήσουν σε ένα καθολικό ενεργειακό εμπάργκο στην Ρωσία. Αλλά και οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτόξευε τις τιμές παγκοσμίως. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν: Τυχόν κυρώσεις με τις οποίες θα επιβαλλόταν πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσαν στην «εκτόξευση» των τιμών παγκοσμίως, κάτι που θα έπληττε τις ΗΠΑ και τους «δημοκρατικούς συμμάχους» τους. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Γέλεν είπε ότι ελπίζει οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους έξι μήνες –χάρη και στο δέλεαρ των υψηλότερων τιμών. Αυτό θα επέτρεπε να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, οι Δυτικοί επεξεργάζονται την… «απόβασή» τους στην Ουκρανία, εκπονώντας ήδη σχέδιο ανοικοδόμησης –μπίζνες δηλαδή. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν: Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά τον Β΄ΠΠ. Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και  πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.

Επί του πεδίου, το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Οι ίδιοι οι Ρώσοι έχουν γνωστοποιήσει ότι τώρα θα επικεντρώσουν στο Ντονμπάς, την νοτιοανατολική επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μετά την αποχώρηση πέριξ της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μοιραστείτε το άρθρο