Μικροφωνική ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, Τρίτη 5/4 στις 12:00 στη Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης στις ζωές μας, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια όπου τα κατώτερα ταξικά στρώματα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και της πανδημίας, κράτος και καπιταλισμός έχουν βάλει στο στόχαστρο -μεταξύ άλλων- την εκπαίδευση, με ηχηρό παράδειγμα τον νόμο 4777. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει συνοπτικά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εξαιτίας της οποίας αποκλείστηκαν περιπου 40.000 εισακτέοι από τα δημόσια Πανεπιστήμια, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών, οριο φοιτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις μελλοντικές κοινωνικές αντιστάσεις και να εξυπηρετήσει εκ νέου το κεφάλαιο σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, το κράτος οργανώνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κατά το πρότυπο του καπιταλιστικού μοντέλου, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια να αποτελούν χώρους αποστειρωμένους και ακίνδυνους για την εξουσία, αποκομμένους φαινομενικά από την ταξική πραγματικότητα και επιτηρούμενους ασφυκτικά.

Παράλληλα, επιχειρείται η αύξηση της σφαίρας επιρροής των ιδιωτικών συμφερόντων και η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, γεγονός το οποίο γίνεται ξεκάθαρο στην πρόσφατη πρόταση “Σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030” του ιδρύματος Μποδοσάκη. Το σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα της ΠτΔ Σακελλαροπούλου, αποτελεί πρόταση συσπείρωσης νεοφιλελεύθερων ακαδημαϊκών και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, αδρομερή εργασιακά δικαιώματα, περαιτέρω φρούρηση και επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων, χορηγίες απο εταιρείες, επιχειρήσεις και “κοινωφελή ιδρύματα”, καθώς και ίδρυση ανεξάρτητου Συμβουλίου “εποπτικών-στρατηγικών αρμοδιοτήτων” θολής σύστασης που κλείνει το μάτι στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματοποίηση των Πανεπιστημίων.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι δυνάμεις καταστολής εφαρμόζουν το δόγμα νόμος και τάξη, εκκενώνοντας με ιδιαίτερο ζήλο δομές αγώνα εντός κάμπους όπως η κατάληψη του στεκιού του Βιολογικού και η μετέπειτα κατάληψη στο χημικό, καταστέλλοντας βίαια κάθε μορφή αντίδρασης, όπως στην πανελλαδική πορεία υπεράσπισης του στεκιού του Βιολογικού στις 15/1 η οποία κατέληξε σε κυνηγητό σε όλο το κέντρο της πόλης, ξύλο και δεκάδες συλλήψεις καθώς και η εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εφαρμόζει τα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της με την έναρξη της εκπαίδευσης των ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) η οποία ολοκληρώνονται στις 17 Μαΐου, τις κάρτες εισόδου, τα τουρνικέ και τις κάμερες με στόχο για ακόμη μια φορά την καταστολή των αγώνων μας και «αποστείρωση» των χώρων μας.

Μέσα σε μια εποχή ακρίβειας όπου πλέον η εξαθλίωση είναι αδιάσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας παρατηρούμε ότι η εργολαβία της λέσχης του ΑΠΘ επιδιώκει για άλλη μια φορά την αύξηση των κερδών της μέσω της μείωσης της ποσότητας και υποβάθμισης της ποιότητας του φαγητού και της μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των εργαζομένων και την μεγάλη αναμονή με όρους αποκλεισμού.

Εμείς από την πλευρά μας ως φοιτητ(ρι)ες και εργαζόμενοι/ες οργανώνουμε αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά την αντεπίθεση μας στο ζοφερό μέλλον που μας επιβάλουν. Τασσόμαστε ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, στα όρια φοίτησης, στις συγχωνεύσεις τμημάτων, στην αποστείρωση και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. Παλεύουμε να μη γίνουν οι σημερινοί μαθητές φθηνά εργατικά χέρια για την μηχανή του καπιταλισμού, ή πελάτες για τις μπίζνες των ιδιωτικών σχολών. Υπερασπιζόμαστε τα στέκια και τις καταλήψεις ως δομές αγώνα μέσα στις οποίες μπορούμε να υπάρχουμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε εμείς οι ίδιοι/ίδιες για τις ζωές μας. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στους κοινούς αγώνες μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

Υπουργοί, πρυτάνεις, εργολάβοι και κάθε λογής μπάτσοι, βάλτε το καλά στο μυαλό σας:

O κόσμος του αγώνα θα περάσει από πάνω σας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ,18:00 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΙΣ 7/4, 13.00 ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακό Σχήμα Δασολογίας και ΦΠ

Μοιραστείτε το άρθρο