OI ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
Καραβάνι για το νερό και τη Ζωή

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

 

Προς την Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή Γενική Διοίκηση του EZLN

Προς το Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης

Προς την Ζαπατιστική Επιτροπή Έκτη του EZLN

Προς το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Προς το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και την εκπρόσωπό του, María de Jesús Patricio Martínez

Προς τις συλλογικότητες, τα κινήματα, τις οργανώσεις και τα άτομα της SLUMILK´AJXEMK´OP

Προς την Ανυπότακτη, Αξιοπρεπή και Εξεγερμένη Ευρώπη

Προς τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης

Προς την Έκτη του Μεξικού και του κόσμου

Προς τα ελεύθερα, ανεξάρτητα, εναλλακτικά ή όπως αλλιώς ονομάζονται Μέσα

Προς το λαό του Μεξικού

Προς τους λαούς του κόσμου

«Ήρθε η ώρα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας, ήρθε η ώρα να χτίσουμε ξανά μια χώρα από και για όλες και όλους, να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική δύναμη από τα κάτω και αριστερά, να πληρώσουν οι ένοχοι για τους πόνους των λαών αυτού του πολύχρωμου Μεξικού.”

ΝΑ ΣΕΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης. Chiapas. Μεξικό.

Οκτώβριος 2016

Αδελφές και αδελφοί

Σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης και του παγκόσμιου καπιταλιστικού πολέμου οι λαοί βιώνουμε μια κατασταλτική κλιμάκωση της υφαρπαγής και της λεηλασίας εναντίον των κοινοτήτων μας και της μάνας γης. Οι αυτόχθονες λαοί, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες που αντιστεκόμαστε, βλέπουμε ότι η θύελλα για την οποία μας μιλούσαν τα αδέλφια μας ζαπατίστας, όχι μόνο έχει έρθει, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα είναι πιο σαρωτική και βίαιη.

Ζούμε την τελευταία επίθεση της Λερναίας Ύδρας, και αυτή τη φορά έρχεται για τα πάντα:

Έρχεται για το νερό, τόσο στις κοινότητες όσο και στις πόλεις, το νερό που, αφού κλάπηκε, επιστράφηκε γεμάτο θάνατο με τη μορφή υδράργυρου, κυανίου και δηλητηριωδών ουσιών που πετούν οι βιομηχανίες.

Έρχεται για τη γη και τα ορυκτά που βρίσκονται κρυμμένα σε αυτήν˙ έρχεται για τους κάμπους αποβλέποντας στη διαρκή αναπαραγωγή μεταλλαγμένων σπόρων που δολοφονούν αργά τον τροφοδότη τους και εκείνους που τους καταναλώνουν. Έρχονται για τα σπίτια των οικογενειών που έχουν χτιστεί με τον κόπο ολόκληρων γενεών, για να τα γκρεμίσουν και να βάλουν στη θέση τους ψηλούς ουρανοξύστες με άδεια γραφεία και εμπορικά κέντρα ή για να περάσει το φονικό Τρένο Μάγια˙ ή για να τοποθετήσουν αγωγούς φυσικού αερίου˙ ή για να σχεδιάσουν ανάμεσα σε ρωγμές και τάφρους το θάνατο ως πεπρωμένο για όλες και όλους.

Έρχονται για την αξιοπρεπή δουλειά των αγροτών, των χειροτεχνών, των εμπόρων, των δασκάλων και των εργατών για να την ευτελίσουν και να την αντικαταστήσουν με τη σκλαβιά που τόσο επιθυμούν οι καπιταλιστές.

Έρχονται για την ιστορία καταστρέφοντας τα προϊστορικά και προ ισπανικά χνάρια που αφηγούνται την πορεία των προγόνων μας. Πολλά από αυτά έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα, πολλά από αυτά μέλλει να θαφτούν κάτω από τα αεροπλάνα ή τα τρένα.

Έρχονται για ολόκληρη τη ζωή, για τις ζούγκλες, για τα βουνά, για τα δάση, για τα ποτάμια, για τις θάλασσες, για τις λίμνες, για τις cenotesi, τις ameyales (δηλ. πηγές στη γλώσσα náhuatl), τις λίμνες, τις ερήμους, λατρεύουν τα νεκροταφεία και σε αυτό ακριβώς θέλουν να μετατρέψουν τον κόσμο.

Έρχονται για τα πάντα.

Δεν πρόκειται πλέον για απλές απειλές του κεφαλαίου. Οι διαταγές έχουν ήδη δοθεί και οι επιθέσεις κατευθύνονται προς τον κύριο στόχο τους: τους λαούς, τις κοινότητες, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που αντιστεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε τη ζωή.

Τα προγράμματα θανάτου που προωθεί ο καπιταλισμός, όταν έρχονται αντιμέτωπα με τις συλλογικές αντιστάσεις, χρησιμοποιούν το Κράτος για να θεσπίσει διατάγματα και να στείλει τις κατασταλτικές δυνάμεις του εναντίον όσων αντιστέκονται στην εκμετάλλευση/καταστροφή της φύσης και στην υφαρπαγή των εδαφών και της κοινοτικής κληρονομιάς των αυτόχθονων λαών.

Η πλάνη της ανάπτυξης και της προόδου διαλύεται όταν οι λαοί αποκαλύπτουν το θάνατο και το θράσος με τα οποία οι εταιρίες και τα κράτη υφαρπάζουν τα εδάφη και, καθώς δεν έχουν επιχειρήματα για να δικαιολογηθούν, χρησιμοποιούν τη βία σε όλες της τις μορφές.

Απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο που έχει επιβάλλει ο καπιταλισμός, οι κοινότητες απαντάμε με αντίσταση, αυτονομία και οργάνωση.

Σε αυτή τη μεγάλη πορεία προς έναν κόσμο δίκαιο, όπου η ζωή θα είναι εξασφαλισμένη για τις μελλοντικές γενιές μας, οι δρόμοι που έχουμε δημιουργήσει με πόνο και οργή οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι σιγά σιγά συναντιούνται, μέχρι να υφάνουμε ένα πανέμορφο σχέδιο που να καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο με χρώμα και αξιοπρέπεια.

Ο βρυχηθμός των λαών που αντιστέκονται είναι μακρύς και μεγάλος και έχει την ικανότητα να ξυπνά την εξέγερση και την οργάνωση σε κάθε γωνιά όπου υπάρχει αδικία και εκμετάλλευση, δηλαδή σε κάθε γωνιά του κόσμου κοιμας.

Για το λόγο αυτό σήμερα, οι κοινότητες, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες της Puebla, της Tlaxcala, της Veracruz, της Πόλης του Μεξικού, της Πολιτείας του Μεξικού, του Morelos, της Oaxaca, του Guerrero y του Querétaro θα κάνουμε να εκπέμψουν ξανά οι δίαυλοι της εξέγερσης μας και καλούμε τους ιθαγενείς λαούς, εθνότητες και φυλές του Μεξικού και του κόσμου, καθώς και τις συντροφικές οργανώσεις και συλλογικότητες να συμμετέχουν σε αυτό το «Καραβάνι για το νερό και τη ζωή: Οι Ενωμένοι Λαοί ενάντια στην καπιταλιστική λεηλασία» που θα ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου στη γη του δήμου Juan C. Bonilla, της Puebla και θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου στην κοινότητα Cuentepec του Morelos.

Για 34 μέρες το Καραβάνι θα κάνει ορατούς τους αγώνες αυτών των εννέα πολιτειών του Μεξικού καθώς και περιοχών της υπόλοιπης χώρας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας, της Νότιας και Βόρειας Αμερικής και στο διάβα του θα χαράζονται νέοι οργανωτικοί δρόμοι για να αντισταθούμε συλλογικά στις επιθέσεις αυτού του καπιταλιστικού συστήματος και των Κρατών που το προστατεύουν. Αλλά κυρίως, θα αντηχεί η φωνή των λαών που ορίζουν τη μοίρα τους μέσω των δικών τους νόμων, διακηρύξεων, αποφάσεων και συμφωνιών που οι κακές κυβερνήσεις χλευάζουν και αγνοούν. Δηλαδή, το Καραβάνι για το νερό και τη ζωή έχει στόχο να προασπίσει το Δίκιο των λαών.

Μεξικό, 11 Μαρτίου 2022

Μέχρι να γίνει η αξιοπρέπεια συνήθεια

Ποτέ πια ένα Μεξικό, ποτέ πια ένας κόσμος χωρίς εμάς

Δε θα μας νικήσουν!

• Congreso Nacional Indígena

• Comunidad Otomí Residentes en la CDMX

• Casa Okupa Chiapaz

• Coordinación de Pueblos, Barrios Originarios y Colonias de Xochimilco

• UPVA 28 de octubre

• Pueblos Unidos de la Región Cholulteca y los Volcanes

• Coordinación Metropolitana Anticapitalista y Antipatriarcal con el CIG

• Sol Rojo

• Lützerath

• Mazatecas por la Libertad

• Unificación de Pueblos y Colonias Contra la Minería en Morelos

• Colectivo Comuneros de Conciencia y Jóvenes Comuneros y Comuneras de Milpa Alta

• Plantón de Huexca

• Plantón de Asurco

• Red Universitaria Anticapitalista

• Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua, Morelos, Puebla y Tlaxcala

• Frente en Defensa del Valle Matlazica

• Hijxs del maíz

• CIPOG-EZ

• Red de Resistencia y Rebeldía del Puerto de Veracruz en Apoyó al CIG-CNI

• MAÍZ

• SUTIEMS

• UCIZONI

• Concejo Autónomo Totonaco y Tiya-tlalle

• Ocotepec de Libres

• Laboratorio Popular de Medios Libres

• Concejo Autónomo de Santiago Mexquititlán

• El Istmo es Nuestro

• Comunidad de Puente Madera, Oaxaca

• Compas Solidarios de Alemania y Suecia

Για να συνυπογράψετε αυτό το κάλεσμα και/ή να συμμετάσχετε στο καραβάνι, γράψτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση caravanaporelaguaylavida@gmail.com

#caravanaporelaguaylavida

 

i Οι cenotes είναι φυσικές δεξαμενές νερού, οι οποίες συνδέονται με υπόγεια ποτάμια. Οι μορφές που παίρνουν είναι διάφορες. Άλλες είναι πιο σπηλαιώδης, άλλες πιο ανοιχτές, όλες όμως έχουν φυσικό νερό. Πρόκειται για μοναδικό φυσικό φαινόμενο που συναντάται κυρίως στη χερσόνησο του Yucatán (απ’ όπου θα περάσει το τρένο Μάγια) και αποτελούν πηγές ζωής για πολλούς οργανισμούς.

Μοιραστείτε το άρθρο