Το ενεργειακό στη φαρέτρα των εμπόλεμων

37Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από σήμερα η Μόσχα απαιτεί οι πληρωμές για φυσικό αέριο από μη φιλικά κράτη να γίνονται σε ρούβλια. Οι Δυτικοί αντιδρούν και φοβούνται διακοπή στην παροχή από την Ρωσία, προκαλώντας ενεργειακή κρίση μέσα στην Ευρώπη. Αμφισβητούν τα περί αποχώρησης ρωσικών δυνάμεων και υποστηρίζουν ότι στην ουσία αποτελεί ανασυγκρότηση, στοχεύοντας νέα μέτωπα. Τώρα επικεντρώνουν στο Ντονμπάς και την Μαριούπολη.

Οι Δυτικοί δεν πιστεύουν τα περί αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από κάποια μέτωπα όπως του Κιέβου, αλλά στην ουσία υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κινήσεις ανασύνταξης και επικέντρωσης στα νοτιοανατολικά. Γι αυτό και θεωρούν ότι η ρωσική πλευρά στις διαπραγματεύσεις κινείται έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο και μετά να προχωρήσει στην επίτευξη των στρατιωτικών στόχων της, με απώτερο σκοπό σε μία συμφωνία ειρήνευσης να έχει πάρει όλα αυτά που από την αρχή επιδίωκε. Γι αυτό και  προβλέπουν έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Και πέραν των συγκρούσεων στο στρατιωτικό πεδίο, έπονται στην οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια. Η Ουκρανία δεν είναι το μόνο πεδίο αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία. Όλα θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και διευθετήσεις των μπλοκ ισχύος του ίδιου καπιταλιστικού κόσμου, όπου οι αναδυόμενες δυνάμεις απαιτούν αυξημένη βαρύτητα στο παγκόσμιο σκηνικό και πέραν της αμερικανικής ηγεμονίας. Πάντα σε βάρος λαών και κοινωνιών, οι οποίοι στραγγαλίζονται προς δόξα του ανταγωνισμού και του κέρδους. Μνημονιακές πολιτικές, πανδημική καταστολή, πολεμική εξόντωση…

Έτσι, σε μία τέτοια ευρύτερη αντιπαράθεση-σύγκρουση συμφερόντων και ζωνών επιρροής, αξιοποιούνται όλα τα μέσα και αυτές τις μέρες αυτό που οι περισσότεροι φοβόντουσαν: το ενεργειακό. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για πληρωμή σε ρούβλια και όχι δολάρια ή ευρώ του φυσικού αερίου που προμηθεύει σε μη φιλικές χώρες. Αν οι αγοραστές φυσικού αερίου από μη φιλικές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια, η Ρωσία θα το θεωρήσει αθέτηση συμβολαίου… με όλα τα επακόλουθα, είπε ο Πούτιν. Ο οποίος τόνισε ότι η Δύση από καιρό ετοίμαζε τις κυρώσεις και έχει στόχο να περιορίσει την Ρωσία από την παγκόσμια αγορά. Από την κίνησ αυτή επόμενο ήταν να προκληθεί πανικός στην Ευρώπη –οι ΗΠΑ είναι μακράν αυτών και η πλέον ωφελημένη από όλη αυτή τη σύγκρουση μέσα στην Ευρώπη και σε αντίθεση με τη Ρωσία. Στη συνέχεια γινόταν γνωστό ότι η Μόσχα παρέχει τη δυνατότητα στους αγοραστές να κάνουν τις καταβολές σε δολάρια ή ευρώ σε λογαριασμό της προμηθεύτριας εταιρείας σε ρωσική τράπεζα η οποία θα τα μετατρέπει σε ρούβλια.

Γερμανία και  Γαλλία απορρίπτουν την απόφαση θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό». «Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ. Από την πλευρά του ο τελευταίος είπε ότι: «Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», περιγράφοντας την κατάσταση ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Η Ρωσία απάντησε χθες στις κυρώσεις των Δυτικών με απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της των ευρωπαίων ηγετών και των περισσοτέρων ευρωβουλευτών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο πόλεμος επί του πεδίου αλλά και αυτού των πληροφοριών ή προπαγάνδας. Σε αυτό, οι Δυτικοί αμφισβητούν τις προθέσεις των Ρώσων για αποχώρηση κάποιων δυνάμεών τους από το Κίεβο, βλέποντας σκοπιμότητες –κατ’ άλλους κινήσεις τακτικής και ετοιμασίας για τη συνέχεια. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου κοινοποιούσε την εκτίμηση ότι: Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Τσερνομπίλ και έχουν αποχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για «ανατοποθέτηση». «Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτοί οι στρατιώτες επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά από τις μάχες. Αυτό που συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι ότι αυτές οι δυνάμεις θα επανεξοπλιστούν και θα επιστρέψουν στην Ουκρανία για να συνεχίσουν να πολεμούν σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος τους, που είναι σε γενικές γραμμές η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστικών περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, στο Ντονμπάς. Θα μπορούσε να προμηνύει έναν μακρύτερης διάρκειας, παρατεταμένο πόλεμο». Από κοντά και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος είπε ότι: Οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται αλλά επανατοποθετούνται».

Από την πλευρά των Ουκρανών, ο (επονομαζόμενος «Μαέστρο) υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς, δήλωσε ότι: Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια νέα ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. «Υπάρχει συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων για νέα χτυπήματα στο Ντονμπάς. Και προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Πάντως, στην Μαριούπολη, με την πόλη καταστραμμένη και τους εναπομείναντες κατοίκους σε εξαθλίωση,  οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, ελέγχοντας σχεδόν το σύνολο της πόλης. Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (που οι Ρώσοι ελέγχουν το 55% σήμερα) Ντενίς Πούσιλιν εξέδωσε διάταγμα για τον σχηματισμό δημοτικής διοίκησης στην Μαριούπολη.

Και μέσα σε όλα αυτά… νάρκες πλέουν αδέσποτες στην Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της, με ορισμένες να παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών. «Ως αποτέλεσμα των καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα και λόγω της μη ικανοποιητικής τεχνικής κατάστασης, τα καλώδια με άγκυρες στον πυθμένα έσπασαν σε περίπου 10 ουκρανικές νάρκες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Από τότε, υπό την επίδραση του ανέμου και των επιφανειακών ρευμάτων, οι ουκρανικές νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας σε νότια κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού παρασύρονται οι εναπομείνασες νάρκες σήμερα». Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων έχουν εμπλακεί στην απενεργοποίηση των αδέσποτων ναρκών γύρω από τα χωρικά τους ύδατα.

Μοιραστείτε το άρθρο