Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την ανοικοδόμηση της Libertatia, Σαββατο 2/4 στις 12:00 στην Καμάρα

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους διωκόμενους για την ανοικοδόμηση της Libertatia στην Καμάρα Σάββατο 2/4 στις 12:00 και στην κατάληψη Libertatia Τρίτη 5/4 στις 18:00.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Στις 8 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δίκη για την υπόθεση του εμπρησμού της κατάληψης Libertatia. Συγκεκριμένα θα δικαστούν τέσσερις συλληφθέντες από την πρώτη εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη Libertatia στις 8 Νοεμβρίου 2019. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για την πλημμεληματικού τύπου κατηγορία της «καταστροφής κτιρίου πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς προφανώς σύμφωνα με τη λογική του κράτους και των αρμόδιων αρχών καταστροφή αποτελεί η αναστήλωση κι όχι η πράξη του εμπρησμού. Επίσης, τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για το αδίκημα της απείθειας για την άρνηση δακτυλοσκόπησης και φωτογραφικού φακελώματος. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη δίκη για την υπόθεση της Libertatia -από την πορεία αλληλεγγύης στις 22/1/18- πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Σεπτέμβρη 2021 στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Σερρών με κακουργηματικές κατηγορίες, κατά την οποία οι συλληφθέντες αθωώθηκαν. Στη συνέχεια, μετά την πρώτη εισβολή της αστυνομίας στον χώρο της κατάληψης ακολούθησαν άλλες δύο, μία στις 17 Ιουλίου όπου κλάπηκε μεγάλο μέρος εργαλείων και υλικών απαραίτητων για την ανοικοδόμηση και μία στις 23 Αυγούστου όπου συνελήφθησαν 12 σύντροφοι και συντρόφισσες με ακόμα περισσότερες κατηγορίες.

Τα τελευταία χρόνια, με τη σκλήρυνση της καταστολής απέναντι στις δομές αγώνα και κάθε πεδίο αντίστασης γενικότερα, είδαμε μια σειρά καταλήψεων και αυτοοργανωμένων χώρων να μπαίνουν στο στόχαστρο των κρατικών μηχανισμών. Από το καλοκαίρι του 2019 η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε μια σειρά κατασταλτικών επιθέσεων, εισβάλλοντας σε κατειλημμένες δομές κι εκκενώνοντάς τες βίαια, σε μια απόπειρα επίδειξης δύναμης κι επιβολής μιας υποτιθέμενης νομιμότητας. Εξάλλου, είναι γνωστή η κρατική ρητορική που παρουσιάζει τις καταλήψεις ως εστίες ανομίας και μόλυνσης και τους αγωνιστές που στεγάζονται σε αυτές ως άεργα παράσιτα, με ξεκάθαρο στόχο την αποπολιτικοποίηση σε πρώτο βαθμό, αλλά και την ποινικοποίηση μετέπειτα της πράξης της κατάληψης. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που τους ενοχλεί είναι πως οι δομές αγώνα αποτελούν τους χώρους που συσπειρώνονται οι αγωνιστές, σφυρηλατούνται οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, και εδαφικοποιούνται τα ελευθεριακά προτάγματα.

Ο αγώνας της ανοικοδόμησης της Libertatia δείχνει επίσης με ξεκάθαρο τρόπο τη σύμπλευση και τη συνεργασία κράτους και παρακράτους. Για τον εμπρησμό της κατάληψης πραγματοποιήθηκε μόνο ένα δικαστήριο-φιάσκο, το οποίο το κράτος επιχείρησε να αποσιωπήσει, με έναν κατηγορούμενο χωρίς στοιχεία εναντίον του, ενώ μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνολικά 21 συλλήψεις σχετικές με την υπεράσπιση της κατάληψης. Το γεγονός ότι οι μόνες διώξεις για την υπόθεση της Libertatia είναι μόνο εναντίον όσων την έχουν υπερασπιστεί δείχνει και τις διαχρονικές επιλεκτικές συγγένειες μεταξύ κράτους και φασιστών.

Από την κατειλημμένη εδώ και 14 χρόνια Libertatia δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα για την ανοικοδόμησή της, ο οποίος θεωρούμε ότι μετά από 4 χρόνια έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα κι έχει αφήσει μια ισχυρή παρακαταθήκη υπεράσπισης (πολιτικής, ηθικής και υλικής) των δομών αγώνα απέναντι στις φασιστικές, κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις κράτους, κεφαλαίου και φασιστών δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, το μόνο που κάνουν είναι να ατσαλώνουν τη θέληση για συνέχιση του συνολικού μας αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη και ίση, αυτή της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

Κατάληψη Libertatia

Μοιραστείτε το άρθρο