Ολόκληρη η εκδήλωση της πρώτης ημέρας του διημέρου στη ΒΙΟΜΕ, “Μεγαπρογράμματα, αντίσταση των λαών, καταστολή των κινημάτων”

Στα πλαίσια του διημέρου συναντήσεων, προβληματισμών και συζητήσεων στη ΒΙΟΜΕ (26 και 27/3), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με βασικές θεματικές την αντίσταση των λαών και την καταστολή των κινημάτων, με τη συμμετοχή μέσω ζωντανής σύνδεσης με Συντρόφ@ς των Ενωμένων Λαών (Pueblos Unidos), τον πανεπιστημιακό Gilberto López y Rivas και τον Oscar Olivera μέλος του κινήματος για το νερό στη Βολιβία. 


Πιο αναλυτικά: 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τις συνδέσεις με τους:

– Συντρόφ@ς των Ενωμένων Λαών (Pueblos Unidos), της οργάνωσης των κοινοτήτων της περιοχής της Cholutla της Puebla του Μεξικού που αγωνίζονται ενάντια την υφαρπαγή του νερού (Altepemelcalli – Σπίτι του Λαού, πρώην κατάληψη του εργοστασίου εμφιάλωσης της Bonafont)

– Τον Gilberto López y Rivas, πανεπιστημιακό (Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), συγγραφέα, μέλος της συλλογικότητας «Έφτασε η ώρα των  Λαών», Μεξικό

– και τον Oscar Olivera από το κίνημα για το νερό στη Βολιβία.

Τι έγινε και τι ειπώθηκε

Η αντίσταση στη «θύελλα» που εξαπολύεται ενάντια στους λαούς, με σκοπό την υφαρπαγή των πόρων και της φύσης, θα κρίνει το αν ο άνθρωπος θα επιβιώσει και για το λόγο αυτό, κάθε εξέγερση είναι σημαντική. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Gilberto López y Rivas, πανεπιστημιακός και μέλος της συλλογικότητας «Έφτασε η ώρα των  Λαών», μιλώντας από το Μεξικό μέσω τηλεδιάσκεψης, σε εκδήλωση στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του διημέρου συζητήσεων και προβληματισμού για την αντίσταση των λαών και την καταστολή των κινημάτων, έκανε μια αποκαλυπτική παρουσίαση των μεθόδων που χρησιμοποιεί το καπιταλιστικό σύστημα για να φέρει σε πέρας αντεπαναστατικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, με στόχο την επαναποικιοποίηση. Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, τα τελευταία χρόνια, επιστρατεύονται η ανθρωπολογία, η ψυχολογία, η γεωγραφία, για τη μελέτη και την καταστολή των κινημάτων, τη χειραγώγηση των λαών, την επίθεση σε κάθε έννοια δικαίου, κυρίως μέσα από μη στρατιωτικούς θεσμούς και ινστιτούτα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2010, όπως είπε, οι ΗΠΑ υλοποιούσαν τέτοιες δράσεις αντεπανάστασης σε 105 χώρες. Μάλιστα, οι αμερικανικός στρατός έχει εκπονήσει και εγχειρίδια που αναφέρονται – ενδεικτικά – στη «συλλογική ιδιοκτησία της γης ως βάση των εξεγέρσεων» στη Γουατεμάλα ή στο ότι «κάθε εξέγερση είναι συγκεκριμένη και δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα» όπως γράφει σε δικό του εγχειρίδιο ο απόστρατος στρατηγός και πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.

Παράλληλα, ο Gilberto López y Rivas αναφέρθηκε στην τρομοκρατία του κράτους που υποβάλλει τους λαούς σε πρωτοφανή και συστηματική βία. Και σημείωσε ότι βασικό συστατικό του καπιταλισμού είναι ο πόλεμος, που ξεπερνά τη διάσταση της αναδιάταξης της ηγεμονίας και στρέφεται ενάντια στους μετανάστες, στους ιθαγενικούς λαούς, στη δημοκρατία, στους από τα κάτω, σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Για το λόγο αυτό, κατέληξε, τα κινήματα καλούνται να μελετήσουν τους μηχανισμούς της κυριαρχίας και να προκαλέσουν την εξουσία και τόνισε ότι κάθε εξέγερση έχει αξία, καθώς η διάσταση των εξεγέρσεων είναι παγκόσμια, παρά τους τεράστιους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Αγώνας για το νερό στην Cholutla της Puebla

Ένας από αυτούς τους αγώνες, ενάντια την υφαρπαγή του νερού στην περιοχή της Cholutla της Puebla στο Μεξικό, παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση. Μέλη των συνελεύσεων των Ενωμένων Λαών (Pueblos Unidos), της οργάνωσης των κοινοτήτων της περιοχής της Cholutla, παρουσίασαν την κατάληψη που πραγματοποίησαν από τον Αύγουστο του 2021 στο εργοστάσιο της εταιρίας εμφιάλωσης Bonafont. Με αυτό τον τρόπο, 20 ιθαγενικοί λαοί της Puebla, αντέδρασαν σε ένα μέγα πρόγραμμα που οδήγησε όπως είπαν, στη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, με σοβαρές συνέπειες για τη γεωργία, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής τους. Η κατάληψη αυτή εξελίχθηκε σε κατασκήνωση ώστε ο χώρος που «συμβόλιζε την υφαρπαγή και το θάνατο, να γίνει χώρος ζωής και γνώσης». Όλο αυτό το διάστημα, που δεν λειτουργούσε το εργοστάσιο, οι εξεγερμένοι της Puebla παρατηρούσαν τον υδροφόρο ορίζοντα να επανακάμπτει. Πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του κατειλημμένου εργοστασίου διεθνείς συναντήσεις, δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικά εργαστήρια καθώς και κέντρο υγείας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η κατάληψη ονομάστηκε Altepemelcalli – Σπίτι του Λαού. Πολλά ήταν τα προγράμματα για παιδιά, ενισχυτική διδασκαλία, ζωγραφική, σκάκι. Αλλά και για τους μεγαλύτερους, καλλιέργειας μανιταριών, εκτροφής οικόσιτων ζώων, παραγωγής βιολογικών λιπασμάτων. «Μετατρέψαμε το χώρο σε κοινό αγαθό για όλους» σημείωσαν, «σε ένα χώρο όπου γυναίκες μπορούσαν ανεξάρτητες να ασχολούνται με την παραγωγή και τη μεταποίηση προϊόντων, ώστε να μην είναι εξαρτημένες από τις αγορές».
Στις 15 Φλεβάρη, το μεξικανικό κράτος έστειλε τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες εκκένωσαν την κατάληψη. Οι Pueblos Unidos δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου εμφιάλωσης. Για το σκοπό αυτό, από τις 22 Μάρτη πραγματοποιούν ένα καραβάνι αντίστασης στην εταιρία Bonafont, το οποίο θα επισκεφθεί μέσα σε 34 ημέρες, 9 περιφέρειες του Μεξικό.

Πότε το νερό γίνεται κοινό αγαθό

Το αγαθό γίνεται κοινό, όταν υπάρχει γύρω του μία κοινότητα που το διαχειρίζεται κοινωνικά, συλλογικά προς όφελος όλων των όντων και της φύσης, σημείωσε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Oscar Olivera, από το κίνημα κατά της εμπορευματοποίησης του νερού στη Βολιβία. Μεταφέροντας την εμπειρία από τους αγώνες 22 χρόνων αλλά και την απογοήτευση για το γεγονός ότι τελικά το νερό περιήλθε σε κρατικό έλεγχο από την κυβέρνηση Έβο Μοράλες, ο Oscar Olivera σημείωσε την ανάγκη να ξαναδημιουργηθεί ένας ισχυρός κοινωνικός ιστός που θα πετύχει την αυτοδιαχείριση του νερού. Για το σκοπό αυτό, τόνισε, είναι «αναγκαία η ανασυγκρότηση της αυτονομίας ώστε να ξαναδημιουργηθούν οι χώροι που θα μας κάνουν να νιώσουμε δυνατοί για να το κάνουμε πράξη, χώροι όπως η ΒΙΟ.ΜΕ, το κίνημα αποεμπορευματοποίησης και αυτοδιαχείρισης των νερών του Πηλίου, ο αγώνας στις Σκουριές».


Ολόκληρη η εκδήλωση: 

 

Ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης της πρώτης ημέρας του διημέρου στους χώρους της ΒΙΟΜΕ, “Μεγαπρογράμματα, αντίσταση των λαών, καταστολή των κινημάτων”

Posted by infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία on Saturday, March 26, 2022

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


https://new.infolibre.gr/2022/03/24/megaprogrammata-antistasi-ton-laon-katastoli-ton-kinimaton-diimero-synantiseon-kai-syzitiseon-sti-viome-26-27-3/

Μοιραστείτε το άρθρο