Οι Ουκρανοί διαψεύδουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και οι Ρώσοι λένε ότι πέτυχαν οι επιχειρήσεις της πρώτης φάσης και τώρα στρέφονται στο Ντονμπάς

31Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ουκρανία ζητάει εκεχειρία, εγγυήσεις ασφάλειας, εδαφική ακεραιότητα. Η Ρωσία επιδιώκει μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ουδετερότητα, αποστρατιωτικοποίηση, αποναζιστικοποίηση, καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας και αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντονιέσκ.

«Πολύ δύσκολες» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, διαψεύδοντας τις αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε τέσσερα από 6 σημεία-κλειδιά. «Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Facebook, αφότου σε σχετικές δηλώσεις είχε προβεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Από τη ρωσική πλευρά ο διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, με μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε. «Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Αλλά, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι για πρώτη φορά στον ένα μήνα του πολέμου στην Ουκρανία ξεδιπλώνουν τα σχέδια τους στο επιχειρησιακό και εξηγούν τη μέχρι τώρα στρατηγική τους στο μέτωπο. Κοινοποιούν ότι οι στόχοι της πρώτης φάσης επιτεύχθηκαν: η αποδυνάμωση των ουκρανικών δυνάμεων, προκειμένου να περάσουν στο κύριο στόχο που είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς, το οποίο τώρα τίθεται στο στόχαστρο, αφήνοντας ανοικτή την εισβολή σε πόλεις, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσόι, σύμφωνα με το Interfax.

Ο ίδιος είπε ότι “Μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ) απελευθέρωσαν το 93% του εδάφους της δημοκρατίας, με τις μάχες να διεξάγονται τώρα προς Σεβεροντόνετσκ και Λυσιγκάνσκ. Ενώ για το Ντονιέσκ αναφέρει πως “Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της DPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέσκ έχει πάρει τον έλεγχο του 54% της επικράτειας. Η απελευθέρωση της πόλης της Μαριούπολης συνεχίζεται”.

Η εισβολή στις ουκρανικές πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανή, λέγοντας ότι: «Δεν σχεδιάζαμε να επιτεθούμε αρχικά για να αποφύγουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε των απωλειών μεταξύ προσωπικού και αμάχων. Αν και δεν αποκλείουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός μας θα επικεντρωθούν στο πιο σημαντικό πράγμα, την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς.

«Υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να περιοριστούν οι ενέργειες μόνο στην επικράτεια της DPR και της LPR εντός των διοικητικών συνόρων των περιοχών του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ, όπως ορίζεται στα συντάγματα των δημοκρατιών. Αλλά τότε θα ήμασταν αντιμέτωποι με συνεχή αναπλήρωση από τις ουκρανικές αρχές της ομάδας που συμμετέχει στη λεγόμενη Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων», είπε ο Ρουντσόι. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η δεύτερη επιλογή, η οποία προέβλεπε ενέργειες σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζικοποίηση της».

«Οι αεροπορικές δυνάμεις και το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν πλέον καταστραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Το ναυτικό της χώρας έχει πάψει να υπάρχει. Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας επιτυγχάνεται τόσο με χτυπήματα ακριβείας σε στρατιωτικές υποδομές, στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, θέσεις διοίκησης, οπλοστάσια και στρατιωτικές αποθήκες, όσο και με στρατεύματα που συντρίβουν τις αντίπαλες ομάδες του εχθρού», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε τις απώλειές του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία – όπως ονομάζεται από τη Ρωσία η εισβολή στην Ουκρανία: 1.351 νεκροί και 3.825 τραυματίες. Να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί αυτοί απέχουν πολύ από αυτούς που δίνει ο ΟΗΕ, ο οποίος μιλάει για περίπου 7.000 απώλειες στο ρωσικό στρατό και η Ουκρανία η οποία αναφέρεται σε 15 χιλιάδες.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν εν μέρει χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από το έδαφος στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας , όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, η Ρωσία φέρεται να θέλει να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας την ίδια ημέρα που γιορτάζει τη νίκη  επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: 9 Μαΐου, γράφει η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent.

Νέα πυρά κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, «Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία. Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν στη διάρκεια μιας συνάντησης με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Συνέκρινε δε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές. «Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες».

Ανθρωπιστική επιχείρηση για την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, για την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη ρωσική πλευρά. Ανέφερε δε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ώρες για το θέμα.

Κινητοποίηση στην Πολωνία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ανάρτηση του δημαρχείου της Μαριούπολης στο Telegram αναφέρει ότι: Από πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει και από αυτόπτες μάρτυρες προκύπτει ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο της Μαριούπολης μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Μία εβδομάδα μετά το τραγικό γεγονός παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι ήταν στο θέατρο, που λειτουργούσε ως καταφύγιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το δημαρχείο της πόλης, αμάχους που μίλησαν στο BBC και στοιχεία του Human Rights Watch στο θέατρο είχαν βρει καταφύγιο από 500 – 1.000 άνθρωποι. Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ότι ήταν υπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος.

Μοιραστείτε το άρθρο