Για το πτώμα που είναι θαμμένο στη αυλή των γειτόνων, μια ακόμα ιστορία μυστηρίου για όσα γίνονται μέσα στον φράχτη των ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ*, σε χώρο κυριότητας των ΕΛΠΕ που βρίσκεται νότια της εγκατάστασης της Elpedison και βόρεια του Διυλιστηρίου, εκτελέστηκαν αναλύσεις το διάστημα Ιούλιου – Αυγούστου του 2019 και το έδαφος βρέθηκε επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα. Βρέθηκαν Αρσενικό έως 12 γρ/κιλό, Μόλυβδος έως 2,5 γρ/κιλό και Ψευδάργυρος έως 6,5 γρ/κιλό. Εντοπίστηκαν επίσης Κάδμιο και Χαλκός σε συγκεντρώσεις πάνω από τις τυπικές. Το κυρίως μολυσμένο σημείο είναι μια περιοχή τεχνητής απόθεσης έκτασης 10.000m2 και βάθους 2m, με χαρακτηριστικό σκούρο ερυθρό χρώμα η οποία είναι σκεπασμένη με φερτά υλικά και επιχωματώσεις. Κάτω από αυτό το στρώμα, το φυσικό υπέδαφος δεν βρέθηκε επιβαρυμένο μολονότι στο υπόγειο νερό βρέθηκαν Αρσενικό, Κάδμιο, Μαγγάνιο, Νικέλιο και Ψευδάργυρος πάνω από τα νομοθετικά όρια.

Λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης του εδάφους, του επηρεασμένου υδροφόρου στρώματος και του υψηλού κινδύνου ατμοσφαιρικής διασποράς αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα απορρύπανσης. Αναφέρεται επίσης πως η μέθοδος απορρύπανσης του εδάφους που θα εφαρμοστεί είναι η Επί Τόπου Χημική Οξείδωση/Δέσμευση (In Situ Chemical Oxidation- ISCO/ In situ chemical fixation –ISCF) και κατόπιν ακολουθεί περιγραφή της μεθόδου, σύμφωνα με την οποία θα εγχυθούν οξειδωτικά χημικά στο μολυσμένο υπέδαφος.

Αυτά που μας μένουν από την ιστορία είναι τα εξής:

Καταρχήν, η συγκέντρωση του εδάφους σε τοξικά και καρκινογόνα βαρέα μέταλλα είναι σπανίως υψηλή, ακόμα και για στερεά απόβλητα. Τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν είναι το ποιος και πότε απόθεσε τα απόβλητα αυτά μέσα στην ιδιοκτησία των ΕΛΠΕ και ποιος και πότε τα κάλυψε με επιχωματώσεις και φερτά υλικά. Η απόφαση φροντίζει να τονίσει πως «η ρύπανση έχει προκληθεί στο παρελθόν από άλλες δραστηριότητες» χωρίς να αναφέρει τα στοιχεία που φαίνεται να έχει για την πηγή της ρύπανσης.

Άγνωστο σε εμάς παραμένει το εδώ και πόσα χρόνια μολύνουν τα απόβλητα αυτά το νερό και τον αέρα. Κάποιοι φυσικά το γνώριζαν, με τελευταίους τους φορείς που έκαναν το 2019 την έρευνα που αναφέρει η Απόφαση. Το σίγουρο είναι όμως πως τίποτα δεν θα έφτανε στα αυτιά μας για την τοξική αυτή απόθεση αν δεν τους ήταν απολύτως απαραίτητο. Την έκταση αυτή άλλωστε, όπως αναφέρει και η Απόφαση, «είχε πρόθεση να μισθώσει η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E. στην ELPEDISON A.E.» κάτι που όπως φαίνεται σχετίζεται με την συνεχώς αναβαλλόμενη κατασκευή της νέας μονάδας της ELPEDISON.

Τέλος το πιο περίεργο είναι πως από τις δύο μεθόδους απορρύπανσης του υπεδάφους που αναφέρονται, «Επί Τόπου Χημική Οξείδωση» και «Επί Τόπου Χημική Δέσμευση», γίνεται περιγραφή της διεργασίας που αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστό πως δεν είναι αποτελεσματική για ανόργανες ουσίες, όπως τα Βαρέα Μέταλλα, αλλά χρησιμοποιείται για οργανικές ουσίες, όπως π.χ. τα πετροχημικά. Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι: γιατί αναφέρεται, περιγράφεται και θα εφαρμοστεί μια μέθοδος που δεν είναι κατάλληλη για βαρέα μέταλλα, αλλά είναι για πετροχημικά;

Πρόκειται για ένα ακόμα εξωφρενικό γεγονός που μας επιβεβαιώνει πως η υπόθεση της υγείας μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να περιμένουμε να λαμβάνουν υπόψιν τα ΕΛΠΕ και οι θεσμοί. Μόνο με τον αδιαμεσολάβητο αγώνα μας μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας, διεκδικώντας την μόνη λύση στο πρόβλημά μας. Να φύγουν οι τα ΕΛΠΕ και οι βρωμοδουλειές τους από τις γειτονιές μας.

(Η αρχική γνωστοποίηση του θέματος έγινε από την ομάδα «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ»)
* https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A90%CE%96%CE%93%CE%9F%CE%A11%CE%A5-%CE%A63%CE%A4?inline=true

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕfb: Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο