Οι Ουκρανοί απορρίπτουν όλα τα τελεσίγραφα, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για ευρωαστρατό και οι Αμερικανοί επιδεικνύουν δύναμη

27Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ουκρανική ηγεσία αρνείται να παραδώσει την Μαριούπολη, ούτε το Χάρκοβο ή το Κίεβο. Σχέδια συμφωνιών και διαφωνιών διαρρέουν για τις διαπραγματεύσεις. Οι Ευρωπαίοι συζητούν για πετρελαϊκό εμπάργκο (με σημαντικές διαφωνίες κρατών-μελών). Όπως και για μία ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Την ώρα που η αμερικανή πολικοστρατιωτική ηγεσία “αποβιβάζεται” στην Ευρώπη σε μια επίδειξη ενότητας και ισχύος του ευρωατλαντικού παράγοντα. Στο όριο της ρήξης οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Σε αναζήτηση ρόλων Ισραήλ και Τουρκία.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους. Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας. Όμως, ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε, τόνισε και συμπλήρωσε: Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ οι άνθρωποι αντιστέκονται. Οι Ρώσοι υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν. Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ..

Στη συνέχεια ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα. Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες. Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είπε. Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

Οι Τούρκοι που  επιδιώκουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο με το βλέμμα στραμμένο σε έναν αυξημένο ρόλο της Τουρκίας, γνωστοποιούν καθημερινά στοιχεία των συνομιλιών που διεξάγονται ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου οι Ουκρανοί θέλουν εγγυήσεις για την ουδετερότητα και γι αυτήν προτείνονται η Τουρκία, η Γερμανία και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μόνο που  εδώ εγείρεται το μέγα ερώτημα: Θα αφήσει η Ρωσία κάποια από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις και ιδίως τις ΗΠΑ να πατήσουν πόδι –ως εγγυήτρια δύναμη- στην Ουκρανία, δηλαδή αυτό για το οποίο έγινε αυτός ο πόλεμος.

Από κοντά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ο οποίος δήλωσε ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παραμένουν πολύ μεγάλα κενά μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει -μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο- να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα και να βάλει τέλος στον πόλεμο.

Τον ίδιο τόνο εκπέμπει και το Κρεμλίνο του οποίου ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι: Η πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε και πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ουκρανού ομολόγου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Νέο ρήγμα σημειώνεται στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, μετά τα περί εγκληματία πολέμου που είπε ο αμερικανός πρόεδρος για τον Πούτιν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε καυστικά ότι: Οι απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν περί εγκληματία πολέμου ωθούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στο χείλος της διακοπή. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και του παραδόθηκε επίσημη διαμαρτυρίας. Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ανάξιου πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού, έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα διακοπής, αναφέρει το υπουργείο.

Τη σκυτάλη πήρε και ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είπε ότι: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη. Προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών είπε ότι: οι υπουργοί Εξωτερικών θα σκεφτούν για επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια. Επίσης, είναι η στιγμή να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως ο πόλεμος, γι’ αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο. Εδώ να σημειώσουμε και τα σχέδια για συγκρότηση μιάς ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, που θα συγκροτείται από 5.000 στρατιώτες, όπως γίνεται γνωστό στις Βρυξέλες.

Νέο πακέτο, ακόμη πιο αυστηρών, κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕΕ. Αυτή τη φορά μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ένα όπλο που είχε έως τώρα αποκλειστεί, αφού πολλοί θεωρούσαν ότι θα πονέσει εξίσου εάν όχι περισσότερο την Ευρώπη. Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία εξετάζεται πλέον σοβαρά από τους Ευρωπαίους το πετρελαϊκό εμπάργκο. Το θέμα θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, όπως και της συνόδου κορυφής με παρουσία Μπάϊντεν μάλιστα.

Όμως, ορισμένα κράτη – μέλη να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά με άλλα να διαφωνούν πλήρως. Όπως ο ολλανδός πρωθυπουργός ο οποίος προειδοποίησε πως η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι υπερβολικά εξαρτημένη από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν μπορεί απλά να κόψει τις ενεργειακές συναλλαγές. Υπερβολικά πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό μέρος της Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με το φυσικό αέριο, είπε. Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την εξάρτηση αυτή. Και πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο, τόνισε. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε επίσης την πάγια αντίθεση του Βερολίνο σε ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η απάντηση έρχεται αμέσως από την Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως μία τέτοια απόφαση θα έπληττε τους πάντες, αλλά πρωτίστως τους Ευρωπαίους. Οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν πολλά και θα αισθάνονται σίγουρα πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους. Για τους Ευρωπαίους θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Απεγνωσμένα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους. Όπως είπε: Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους.  Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι αυτόν τον πόλεμο.

Όπως και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος απευθύνθηκε στην Κίνα την οποία κάλεσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Συμμεριζόμαστε τη θέση του Πεκίνου για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και καλούμε την Κίνα, ως παγκόσμια δύναμη, να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες, έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο twitter.

Μια άλλη είδηση έρχεται από την Άπω Ανατολή και την Ιαπωνία, που προκαλεί περιέργεια μέσα στο όλο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό (αν)ισορροπιών των μπλοκ ισχύος. Η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική

Διαμαρτυρίες Ουκρανών κατά των κατοχικών ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα.

συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο για την Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη τερματίσει επίσημα την κατάσταση πολέμου μεταξύ τους μετά τον Β’ΠΠ, λόγω αντιπαραθέσεων που έχουν εμποδίσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία αποσύρθηκε από τις συνομιλίες με την Ιαπωνία σχετικά με κοινά επιχειρηματικά έργα στις Κουρίλες νήσους.

Μια άλλη είδηση με τη δική της σημασία μεταδίδει το Al Jazeera το οποίο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ουϊγούρων (;!)

Στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπάνε κέντρα μέσα στο Κίεβο που υποστηρίζουν ότι είναι στρατιωτικοί στόχοι. Στην Οδησσό άρχισαν οι βομβαρδισμοί από τη ναυτική δύναμη ανοιχτά του λιμανιού. Στην Μαριούπολη ο φιλορώσος Ντενίς Πουσίλιν που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι θα χρειαζόταν περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρει τον έλεγχο του πολιορκημένου ουκρανικού λιμανιού. Ένα άλλο θρίλερ διαδραματίστηκε στο Σούμι και με την πληροφορία ότι χτυπήθηκε εργοστάσιο χημικών που προκάλεσε διαρροή αμμωνίας. Αργότερα γινόταν γνωστό ότι επισκευαζόταν ένας αγωγός και δεν κινδυνεύει η περιοχή. Χτυπήματα πυραυλικά καταγράφηκαν στη βορειοδυτική Ουκρανία σε στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο ή αποθήκη πυρομαχικών όπως λένε οι Ρώσοι.

Μοιραστείτε το άρθρο