Προβολές ταινιών και θεατρική παράσταση σε Αθήνα και Κρήτη, Κυριακή 20/3

Τρεις προβολές εμβληματικών ταινιών του κλασικού και του σύγχρονου κινηματογράφου και μία θεατρική παράσταση από την αυτοοργανωμένη θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες περιλαμβάνει το πολιτιστικό πρόγραμμα της Κυριακής σε Αθήνα, Ηράκλειο και Χανιά.


ΑΘΗΝΑ

αυτοοργανωμένες ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ στο Υπόστεγο (με τζάκι) vol.IV

Οι προβολές είναι ελεύθερες για όλους και όλες χωρίς αντίτιμο και έλεγχο πιστοποιητικών και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την συλλογική αλληλοπροστασία μας.
Μετά τις ταινίες ακολουθεί χαλαρό άραγμα και αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ.
Στην προβολή της 30/3 ερχόμαστε με ιδέες για τις επόμενες προβολές.
Κατά τις ώρες των προβολών είναι διαθέσιμη η δανειστική βιβλιοθήκη, το κινηματικό βιβλιοπωλείο καθώς και έντυπο κινηματικό υλικό.

Κυριακή 30/3 -18:00

Western (Valeska Grisebach, 2017, 121′)

Μια ομάδα Γερμανών εργατών καταφθάνει σε μια απομακρυσμένη περιοχή τη Βουλγαρίας για την κατασκευή ενός υδροϋλεκτρικού φράγματος όπου η σύγκρουση με τους ντόπιους είναι αναπόφευκτη.

Τετάρτη 30/3 – 20:30

Gueros (Jennie Livingston, 1990, 71′, ΗΠΑ)
Είναι περίοδος μεγάλων φοιτητικών αγώνων όταν ο Τομάς θα σταλεί με το ζόρι από τη μητέρα του να μείνει με τον αδερφό του καταλήγοντας σε ένα ιδιότυπο road trip στην Πόλη του Μεξικού.

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης, 25ης Μαρτίου 38 Αργυρούπολη


Προβολή της ταινίας ”Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη

Η ταινία πραγματεύεται τον αδέσμευτο χαρακτήρα μιας λαϊκής τραγουδίστριας και το πάθος της για ζωή, την ελευθερία, το ανεκπλήρωτο του απόλυτου έρωτα, την κόντρα άντρα – γυναίκας, την ελληνική κοινωνία. Αποτελεί μια νατουραλιστική τραγωδία και συνάμα ένα ηθογραφικό πάζλ. Μια αντιπαράθεση παράδοσης και μοντερνισμού. Ένα καυστικό σχόλιο στην ελληνική μεταπολεμική πραγματικότητα.Η ηρωίδα, μια γυναίκα. Η Στέλλα.

Η Στέλλα είναι μια γυναίκα που εργάζεται. Μια γυναίκα που βγάζει τα δικά της χρήματα και ζει μόνη. Μια γυναίκα απελευθερωμένη και ανεξάρτητη. Η Στέλλα αγαπά τη ζωή, το τραγούδι, τον έρωτα. Δεν ανήκει σε κανέναν άντρα. Δεν θέλει γάμους, παντριές και κουτσούβελα. Θέλει να γιορτάζει τα νιάτα και την σεξουαλικότητά της. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς επιβολές, χωρίς συμβιβασμούς. Αψηφά τους πάντες και δεν ζει σε προκαθορισμένα κοινωνικά καλούπια. Δεν επιθυμεί να στηρίξει τη ζωή της σε επιλογές άλλων για εκείνη. Και αντιστέκεται.

Υ.Γ.: COVID 19: Προσπαθούμε να διατηρούμε τον χώρο όσο πιο προστατευμένο από covid μπορούμε, για την υγεία και προστασία όλων μας, χωρίς όμως να αποκλείουμε κανέναν από την κοινότητά μας.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 8:00 μ.μ. Κοινωνικό Κέντρο Σκοπευτήριο (Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16-18, Καισαριανή).

Camera Obscura


ΧΑΝΙΑ (λόφος Καστέλι)

Προβολή ταινίας “A Prayer Before Dawn” (2017)

από την Αυτοοργανωμένη ομάδα μαχητικών τεχνών & αυτοάμυνας *το λάκτισμα της δεντρογαλιάς*,

Κυριακή 20/03, στις 19:00,
στο λαϊβάδικο της Πρυτανείας,
Κατειλημμένος Λόφος Καστέλι.

Ακολουθεί rocksteady καφενείο.

Ακολουθεί το παρουσιαστικό κείμενο της ομάδας

Είμαστε άνθρωποι με διαφορετική προέλευση, καταγωγή, χαρακτηριστικά καθημερινού βίου. Δεν βρεθήκαμε απλά και μόνο επειδή αγαπάμε την άθληση. Μας ένωναν και μας ενώνουν δεσμοί αλληλεγγύης, συντροφικότητας κ ξεκάθαρης πολιτικής τοποθέτησης εντός του α/α κινήματος, τόσο μεταξύ μας όσο και με τους χώρους του αγώνα όπως είναι ο Κατηλειμμένος Λόφος Καστέλι. Επιλέξαμε συνειδητά να στεγάσουμε τη λαχτάρα μας για άθληση και παιχνίδι, για συνεύρεση και επικοινωνία σε εποχές καραντίνας καθώς και την ανάγκη μας για συλλογική αυτοάμυνα και ξύλο στους φασίστες σε μία κατάληψη. Όχι σε κάποιο χώρο επαγγελματικού γυμναστηρίου ή σχολής, όπου σε μεγάλο ποσοστό προάγει λογικές ιεραρχίας και στρατιωτικής πειθαρχίας, “αγκαλιάζει” εθνικιστικά ιδεώδη, σεξιστικές και μάτσο συμπεριφορές και προάγει την εμπορευματοποίηση του εκάστοτε αθλήματος/τέχνης, αλλά σε έναν χώρο ελευθερίας. Μακριά και εχθρικά σε λογικές ειδικών, αρχηγών και επίδειξης, στεκόμαστε επιθετικά ενάντια σε εξάρσεις ανωτερότητας.

Τα φιλιά και την αγάπη μας σε όσους αγωνίζονται δυναμικά απέναντι σε κοινωνικές καταπιέσεις και στο εξουσιαστικό σύστημα!

Να πληθύνουμε και να δυναμώσουμε τις σπίθες επαναδιεκδίκησης της ζωής μας!

Αυτοοργανωμένη ομάδα

μαχητικών τεχνών & αυτοάμυνας

*το λάκτισμα της δεντρογαλιάς*


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Θεατρική παράσταση 20/3 & 22/3 στις 21:00
Τσιριτσάντζουλες “Σάκκο & Βαντσέττι”

Οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν: ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝΤΣΕΤΤΙ

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε κείμενα των Αλαίν Γκιγιάρ, Τζον Ντος Πάσος, Νικόλα Σάκκο και Μπαρτολομέο Βαντσέττι.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 -ώρα:21:00 και Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 -ώρα:21:00

στην Κατάληψη Ευαγγελισμού -Θεοτοκοπούλου 18,Ηράκλειο.

Συντελεστές

Παίζουν: Ντίνα Μαυρίδου, Γιάννης Αδρίμης, Μαρίνος Μουζάκης

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Μουζάκης

Μάσκες, Κοστούμια: Μαρία Μαρκοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Ντίνα Μαυρίδου

Κινησιολογική επιμέλεια: Ηρώ Κατσιφλώρου

Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Βαλατσός

Δραματουργική σύνθεση, μουσικές επιλογές, παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2021

Έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικές αναφορές από το επίμετρο της Λίας Γυιόκα στην αυτοβιογραφία του Μπαρτολομέο Βαντσέττι (Ιστορία μιας προλεταριακής ζωής εκδ. Κουρσάλ 2014).

Ακούγονται τα τραγούδια:

O profughi d’Italia (Πρόσφυγες απ’ την Ιταλία) του Pietro Gori, μτφ: Γιάννης Αδρίμης, Μαρίνος Μουζάκης.

Lacrime e’ cundannate (Τα δάκρυα των καταδικασμένων) του Alfredo Bascetta, μτφ: Riccardo Delli Veneri, Μαρίνος Μουζάκης.

Il Galeone (Η γαλέρα) στίχοι: Belgrado Pedrini, μουσική: Paola Nicolazzi, μετάφραση αγνώστου, αλιευμένη από το διαδίκτυο.

Ευχαριστούμε το αντιεξουσιαστικό, αναρχικό στέκι Αντίπνοια για τη φιλοξενία των προβών μας κι όλες τις τσιριτσάντσουλες που βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της παράστασης.

Υπόθεση

5 Μαΐου 1920, Βοστώνη, ΗΠΑ: Δύο ιταλοί μετανάστες αναρχικοί, ο Μπαρτολομέο Βαντσέττι και ο Νικόλα Σάκκο, συλλαμβάνονται για ανατρεπτική δράση, αλλά στην συνέχεια κατηγορούνται για μία ένοπλη ληστεία μετά φόνου. Η δίκη που ακολουθεί είναι στημένη, βασισμένη σε ένα σαθρό κατηγορητήριο και οδηγεί στην καταδίκη των δύο αναρχικών σε θάνατο. Η συγκλονιστική παγκόσμια κινητοποίηση αλληλεγγύης που θα ακολουθήσει, δεν θα καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση, κι έτσι οι Σάκκο και Βαντσέττι θα εκτελεστούν στην ηλεκτρική καρέκλα στις 23 Αυγούστου 1927.

Για την παράσταση

Η υπόθεση των δύο αναρχικών Σάκκο και Βαντσέττι υπήρξε μια από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες κακοδικίες του εικοστού αιώνα. Μιλάμε για τις αρχές του αιώνα, την εποχή που η καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα έχει γιγαντωθεί και η υστερία απέναντι στους μετανάστες έχει κορυφωθεί. Είναι η ιστορία δύο εργατών μεταναστών και αναρχικών που συνθλίβονται μέσα σε ένα «καφκικό» σύστημα, για παραδειγματισμό, χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον τους, με κατασκευασμένες μαρτυρίες και εξαφάνιση πειστηρίων. Ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός που πέφτει σαν κεραυνός στο κεφάλι δύο φτωχών εργατών, που θα δικαιωθούν και θα αποκατασταθούν μόνο 50 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους, το 1977 από τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης την εποχή εκείνη, Μάικλ Δουκάκη.

Για μας αυτή είναι μια ιστορία, που όχι μόνο μας σμίλεψε πολιτικά στη νεανική μας ηλικία, αλλά κυρίως μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί απλά η διαχρονικότητά της είναι εφιαλτικά οδυνηρή σχεδόν έναν αιώνα μετά. Η καταστολή και ο ρατσισμός είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του νέου ολοκληρωτισμού που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια. Η ιστορία των Σάκκο και Βαντσέττι είναι με έναν τρόπο η δική μας ιστορία, σε μια χώρα που ακόμα οδηγούνται εκδικητικά στη φυλακή άνθρωποι με ατράνταχτα άλλοθι, σε μια περίοδο που πρέπει να διαφυλάξουμε τη μνήμη ως όπλο ενάντια στη λήθη που προσπαθεί να επιβάλει η εξουσία.

Η ιδέα προέκυψε διαβάζοντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλαίν Γκιγιάρ. Ξεκινήσαμε να σκαλίζουμε τη σχετική βιβλιογραφία και έτσι καταλήξαμε στο δραματουργικό σχεδίασμα που αποτέλεσε τη βάση της δικής μας παράστασης. Την περίοδο της μελέτης του υλικού, εντυπωσιαστήκαμε από την διαχρονικότητα των στοιχείων της κοινωνικής πάλης που διεξάγονταν εκατό και πλέον χρόνια πριν, από τις βρόμικες μεθόδους του κράτους και του παρακράτους ενάντια στους ανθρώπους που αντιστέκονται, τη δύναμη του εργατικού κινήματος της εποχής, αλλά κυρίως από τον λόγο στα γραπτά αυτών των δύο φτωχών εργατών-μαρτύρων. Ένας λόγος απλός, αλλά βαθιά ουμανιστικός και πολιτικά τόσο προωθημένος, που σε κάνει να ανακαλύψεις ξεχασμένες έννοιες και αισθήσεις που ξεπροβάλουν νέες και φρέσκιες μπροστά σ’ ένα σύγχρονο κουρασμένο και κατακερματισμένο παγκόσμιο κίνημα. Ήταν, να μην ξεχνάμε, η εποχή που οι εργάτες ακόμα ονειρεύονταν έναν καλύτερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους και που πίστευαν πως θα το πετύχουν.

Η ιστορία του Νικόλα Σάκκο και του Μπαρτολομέο Βαντσέττι μας ενέπνευσε, μας συγκίνησε, μας ταξίδεψε, μας έμαθε πράγματα και μας ανέθεσε την αποστολή να μην αφήσουμε τη λήθη να κυριαρχήσει. Έτσι καταλήξαμε σε αυτή μας την παράσταση…

www.tsiritsantsoules.gr , mail: tsiritsantsoules@gmail.com

Μηνιαίο πρόγραμμα Κατάληψης Ευαγγελισμού | Μάρτης 2022

Προβολές ταινιών στις 20:00
9/3 – Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται(1996)
16/3 – Underground(1995)
23/3 – Στάχτες και διαμάντια (1956)
30/3 – Το σπίτι των τρελών (2002)

Απογευματινά καφενεία στις 17:00

Κυριακή 13/3 ,Δευτέρα 21/3 & 28/3

Θεατρική παράσταση 20/3 & 22/3 στις 21:00
Τσιριτσάντζουλες “Σάκκο & Βαντσέττι”

Κάθε Παρασκευή καφενείο στις 22:00
Κάθε Πέμπτη διαχειριστική συνέλευση στις 20:00

Κατάληψη Ευαγγελισμού-Θεοτοκοπούλου 18

Μοιραστείτε το άρθρο