Οι ΗΠΑ απειλούν την Κίνα και οι Ρώσοι αποκαλούν τους Αμερικανούς παγκόσμιο σερίφη

24Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ευρωατλαντική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ήταν επόμενο να αγγίξει και την Κίνα, την οποία απείλησαν οι ΗΠΑ με συνέπειες αν παράσχει βοήθεια στη Ρωσία. Όπως φαίνεται στην διεθνή εξίσωση προστίθεται ακόμη ένας παράγοντας, ο ανατέλλων πόλος στο γεωπολιτικό σκηνικό διαμόρφωσης των ζωνών επιρροής. Ο κινεζικός παράγοντας, με τη γνωστή αντιπαλότητα έναντι των ΗΠΑ και τις ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, εμφανίζεται… ρυθμιστής, όχι μόνο με αφορμή το ουκρανικό αλλά στο παγκόσμιο σκηνικό με την οικονομική του ισχύ, αλλά και το βλέμμα στραμμένο… στην Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχαν βιντεοσυνομιλία, στην οποία ο πρώτος του ανέφερε τις επιπτώσεις και τις συνέπειες αν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Μόσχα στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο. Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, είπε ο ίδιος.

Από την κινεζική πλευρά γινόταν γνωστό ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάϊντεν ότι: Η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που θέλαμε να δούμε. Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να εργαστούμε για την ειρήνη και την ηρεμία στον κόσμο. Οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι τα αγαθά που η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει περισσότερο στο μυαλό της, φέρεται να είπε όπως  μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση..

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ένα σημείο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας που αναφέρει ότι: Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να κάνουν διάλογο με τη Ρωσία για τις ανησυχίες ασφαλείας της Μόσχας.

Μάλιστα, ρωσικά μέσα επικαλούνται και ένα άλλο σημείο που φέρεται να είπε ο Σι Τζινπίνγκ: Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το αδιέξοδο που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και, αντίθετα, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ότι ορισμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ στέλνουν ψευδή μηνύματα στις υπερ-δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Αν το ζήτημα της Ταϊβάν δεν επιλυθεί σωστά, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική πλευρά θα δώσει αρκετή σημασία σε αυτό.

Ενώ παρακάτω ότι: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρερμήνευσαν τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας… Η Κίνα και οι ΗΠΑ είχαν διαφορές στο παρελθόν, είναι στο παρόν και θα είναι στο μέλλον, το κύριο πράγμα είναι να τις ελέγχουν και να τις διαχειρίζονται. Η ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Μετά τον Πούτιν, που αναφέρεται στην ρωσική επιδίωξη για οριοθέτηση του χώρου ασφαλείας της σε ευρύτερο επίπεδο και όχι προσανατολισμένα σε Ευρώπη-ΗΠΑ, ήρθε και ο κινέζος πρόεδρος να ζητήσει έλεγχο και διαχείριση της παγκόσμιας κατάστασης.  Έχοντας προφανώς στο μυαλό του και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά και την επιδίωξη για αδιατάραχτο της κινεζικής οικονομικής εξάπλωσης παγκοσμίως.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ διευκρίνιζε: Η Ρωσία έχει αφήσει όλες τις ψευδαισθήσεις σχετικά με τη στήριξη από τη Δύση και η Μόσχα δεν θα δεχτεί ποτέ μια άποψη για τον κόσμο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ που θέλουν να ενεργούν σαν παγκόσμιος σερίφης. Ο ίδιος είπε ότι οποιαδήποτε κονβόϊ μεταφοράς οπλισμού από ξένη χώρα θα αποτελέσει στόχο. Ούτε θα επιτρέψει τη μεταφορά S300 από την Σλοβακία. Μίλησε επίης και για πληροφοριακή τρομοκρατία της Δύσης, η οποία διεξάγει πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας, με κυριαρχία των αμερικανικών και αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας, η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται στα μισά του δρόμου για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Ο Μιχαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, κατηγόρησε ότι οι ρωσικές δηλώσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες προσπαθούν να προκαλέσουν εντυπώσεις. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες, έγραψε σήμερα στο Twitter: Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες φόρμουλες.

Πέραν αυτών, τα μεγάλα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι τι θα γίνει με την αποσχισθείσα Κριμαία και τις Λαϊκές Δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Καθόλου τυχαία ο ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του στο κατάμεστο στάδιο Λουζνίκι για την 8η επέτειο της Ημέρας επανένωσης της Κριμαίας με την Ρωσία, αναφέρθηκε στην στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία λέγοντας ότι έγινε: για να σωθούν οι άνθρωποι από αυτό το πόνο, από αυτή τη γενοκτονία είναι ο κύριος, κύριος λόγος, κίνητρο και στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκινήσαμε στο Ντονμπάς και την Ουκρανία.

Η απάντηση του προέδρου της      Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήρθε αμέσως λέγοντας, στα τόσα μηνύματα ημερησίως και καθημερινώς, ότι: Οι εισβολείς νόμιζαν ότι πήγαιναν στην Ουκρανία την οποία είχαν ξαναδεί, το 2014-2015, την οποία διέφθειραν και δεν φοβήθηκαν. Αλλά τώρα είμαστε διαφορετικοί. Και μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας για 22 ημέρες. Όλα όσα κάναμε εδώ και πολλά χρόνια για την άμυνά μας, για τις τακτικές μας που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάθμισε τις ελπίδες για μια διπλωματική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει την εισβολή της Ρωσίας.

Στο κύμα εκτοπισμένων και προσφύγων, η UNHCR γνωστοποιεί ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων Ουκρανών αναγκάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αναλυτικά, είναι 6,5 εκατομμύρια που έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας και 3,2 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την ουκρανική επικράτεια. Επιπλέον, αναφέρει ότι: εκτιμά ότι περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε εμπόλεμες ζώνες ή δεν μπορούν να φύγουν λόγω αυξημένων κινδύνων ασφαλείας, καταστροφής γεφυρών και δρόμων και έλλειψης πόρων ή πληροφοριών για το πού θα βρουν ασφάλεια και καταλύματα.

Όμως, πέραν αυτών που συμβαίνουν στο πεδίο των συγκρούσεων ή των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, η συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης εκτιμάει ότι οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου θα ωθήσουν περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια λόγω της ραγδαίας άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί έχουν το ¼ της παγκόσμιας παραγωγής.

Μοιραστείτε το άρθρο