Οι Αμερικανοί οξύνουν την ένταση, οι Ρώσοι τα θέτουν όλα στις διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί απεγνωσμένα αμύνονται

23Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μόνο τυχαία δεν εκστομίστηκαν αυτή τη στιγμή από την Ουάσιγκτον τα περί εγκληματία πολέμου για τον Πούτιν. Δυναμιτίζουν το πολεμικό κλίμα ακόμη περισσότερο, εν μέσω διαπραγματεύσεων για τις οποίες αμφότερες οι πλευρές έλεγαν ότι υπάρχουν σημεία συμφωνίας. Η Μόσχα εκπέμπει επιμονή σε όλα τα ζητήματα που έβαζε. Ενώ η ουκρανική αντίσταση ευελπιστεί στην υπεράσπιση των πόλεων που είναι υπό ρωσική πολιορκία και διαπραγματευτικό χαρτί. Την ίδια ώρα και μπροστά στο φόβο μιάς σινορωσικής συμμαχίας, οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα να μην βοηθήσει την Ρωσία.

Μετά τα περί εγκληματία πολέμου για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, αυτός επανήλθε αποκαλώντας τον έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο. Από κοντά και ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, με την αμερικανική γερουσία που πρωτοστατεί και αποφάσισε να ανοίξει φάκελο συλλογής στοιχείων για εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στην Ουκρανία, σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που είπε ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και ασυγχώρητο, αλλά και ότι δεν πρέπει να μιλάει ο ηγέτης ενός κράτος που έχει βομβαρδίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Εδώ θυμηθήκαμε τον πόλεμο του Δυτικών στην Γιουγκοσλαβία το 1999 με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο. Οι Αμερικανοί ακολουθούν την ίδια τακτική έναντι του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Εν μέσω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών το 1999 βγήκαν και κατηγόρησαν τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου. Κάτι που τον ακολούθησε και μετά τη συμφωνία που έκανε με τους Δυτικούς, οι οποίοι τον παρέλαβαν από τους αντιπολιτευόμενους που εν τω μεταξύ είχαν γίνει κυβερνώντες στο Βελιγράδι. Το παρέπεμψαν στη Χάγη, αλλά εν μέσω της δίκης του πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Να σημειώσουμε και τη χθεσινή δήλωση της προέδρου Κοσόβου που βγήκε και ζήτησε από τον Μπάϊντεν να βοηθήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θυμίζοντάς μας ότι πριν 23 χρόνια οι Δυτικοί ήταν αυτοί που βομβάρδιζαν την Σερβία 78 μέρες για να της αποσπάσουν το Κόσοβο. Κάτι που κατάφεραν ντε φάκτο αλλά όχι ντε γιούρε, αφού δεν έχει αναγνωριστεί από όλους ούτε έχει θέση σε διεθνείς οργανισμούς. Οι παραλληλισμοί εύγλωττοι.

Ως προς τους υψηλούς τόνους που εκπέμπει τις τελευταίες ώρες η αμερικανή ηγεσία οδηγεί στην εκτίμηση ότι αυτή η ενέργεια των Αμερικανών ρίχνει λάδι στη φωτιά, όπως σχολίασε και αναλυτής του ΑΡ. Επιπροσθέτως, οι  Αμερικανοί με τα περί εγκλημάτων πολέμου ευελπιστούν να επηρεάσουν τις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις στην Μόσχα. Μόνο που αυτή εκπέμπει αποφασιστικότητα στην στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά και γνώση εντάσσοντάς την στην ευρύτερη οπτική των γεωπολιτικών πραγμάτων, όπως δείχνει και η ομιλία του Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο:

Στην αρχή τους είπαμε, μέσα από διάφορα κανάλια, να αποσυρθούν από Ντονμπάς, αλλιώς θα γίνει αιματοχυσία. Δεν ήθελαν… Οι αρχές του Κιέβου είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα και τα μέσα για να τα παραδώσουν. Ήταν μια πραγματική απειλή. Στο ορατό μέλλον, με ξένη τεχνική βοήθεια, το φιλοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο θα είχε στα χέρια του όπλα μαζικής καταστροφής και ο στόχος του, φυσικά, θα ήταν η Ρωσία. Ένα δίκτυο δεκάδων εργαστηρίων βρισκόταν σε λειτουργία στην Ουκρανία, όπου στρατιωτικά προγράμματα βιοόπλων, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων με δείγματα κορονοϊού, άνθρακα, χολέρας, αφρικανικής πανώλης των χοίρων και άλλων θανατηφόρων ασθενειών, πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση και με την οικονομική υποστήριξη του Πενταγώνου. Τα ίχνη αυτών των μυστικών προγραμμάτων είναι πλέον καλά κρυμμένα.

Η πολιτική του περιορισμού και της αποδυνάμωσης της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής απομόνωσης και του αποκλεισμού, είναι μια συνειδητή και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οι ίδιοι οι δυτικοί ηγέτες δεν κρύβουν πλέον το γεγονός ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν άτομα ή εταιρείες. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν ολόκληρη την οικονομία μας… μέτρα που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της επιθετικότητας, του πολέμου με οικονομικά, πολιτικά και πληροφοριακά μέσα. Είναι ολοκληρωτικό και απροκάλυπτο και η λεγόμενη δυτική πολιτική ελίτ δεν ντρέπεται να το πει ανοιχτά. Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης και σε αποβράσματα, καθάρματα και πεμπτοφαλαγγίτες στην Ρωσία που θα τους εξολοθρεύσει η χώρα.

Η επιδιωκόμενη από τους Αμερικανούς επιθετική τακτική και η σθεναρότητα που επιδεικνύουν οι Ρώσοι στη στρατηγική τους, κάνει τους πρώτους να απευθύνονται στην Κίνα και να την προειδοποιούν με κυρώσεις αν βοηθήσει τους δεύτερους, προς αποφυγή μιάς σινορωσικής συμμαχίας. Οι τρείς γεωπολιτικοί πόλοι ισχύος σε κινούμενη άμμο.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας… λέει πολλά. Νυχτερνές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πεκίνο είναι ήδη ένας ανώτατος ρώσος διπλωμάτης και είχε συνάντηση με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις των δύο εμπόλεμων και μετά τα περί σχεδίου 15 σημείων που επεξεργάζονται οι δύο αντιπροσωπείες, αξιωματούχος του γραφείου του ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε είναι αν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν μετά τον πόλεμο στις περιοχές των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και πού θα μπορούσαν να είναι τα σύνορα. ‘Όπως είπε, η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και σε ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο με εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στους άμεσους ουκρανικούς στόχους στις διαπραγματεύσεις: τερματισμό του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αργότερα στην ομιλία του στην γερμανική βουλή ο Ζελένσκι αναφερόταν στα σύνορα του 1991, αφού προηγουμένως κάλεσε τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να παίξει ηγετικό ρόλο και να γκρεμίσει το τείχος μέσα στην Ευρώπη. ZMEYEV

Το περιορισμένο φάσμα ζητημάτων που παρουσίαζαν οι Ουκρανοί έσπευδαν να διαψεύδουν οι ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι υπενθύμιζαν όλα τα ρωισκά ζητήματα-απαιτήσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι το δημοσίευμα δεν είναι σωστό, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που είναι σωστά. Γενικά είναι λάθος.  Από κοντά και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα που έσπευσε να θυμίσει και τους άλλους δύο όρους-απαιτήσεις της Μόσχας: την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση.

Από κοντά και ο σύμμαχος του Πούτιν, πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος είπε ότι: αν ο Ζελένσκι δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία και συμφωνία τώρα, τότε μετά θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν σημείωνε αυτό που πολλοί εκτιμούν, δηλαδή ότι: οι Ρώσοι προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι: μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, παράδοση της Ουκρανίας, πολιορκία των πόλεων ως τακτική. Από κοντά και στρατιωτικοί αναλυτές που αναφέρονται σε τακτική ανασυγκρότησης των ρωσικών στρατευμάτων και μεταφορά ρώσων στρατιωτών από τις ανατολικές στρατιωτικές περιοχές και τον στόλο του Ειρηνικού.

Στις πολιορκημένες από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεις της Ουκρανίας η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική, με χειρότερη αυτή στην Μαριούπολη όπου καταγράφονται βομβαρδισμοί, πυρά, μάχες μέσα στην πόλη. Από τη μια οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές του Ντονμπάς και από την άλλη ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγμα του Αζόφ. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτιών της πόλης έχει καταστραφεί, ανέφεραν οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολη, καθώς και ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα. Χθες οι Ουκρανοί είπαν ότι έφυγαν 9.000 και οι Ρώσοι ότι, 33.000 προς ρωσικά εδάφη.

Ως προς τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης όπου είχαν βρεί καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι (άλλοι λένε 600 κι άλλοι 1.200), ξέσπασε ξανά (μετά τον βομβαρδισμό του κτιρίου του Μαιευτηρίου) πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές κατηγορώντας η μία την άλλη ως υπεύθυνοι. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον απολογισμό θυμάτων του βομβαρδισμού, ενώ μία βουλευτής είπε ότι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.  Αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο, κατηγορώντας το ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει επίσης κατηγορήσει για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην περιοχή της πολιορκημένης περιοχής του Χάρκοβο. Ο δήμαρχος της ανατολικής πόλης Μερέφα κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη, καταστρέφοντας ένα σχολείο, ένα πολιτιστικό κέντρο και πολλές ιδιωτικές περιουσίες.

Ρώσοι καταδρομείς των αερομεταφερόμενων δυνάμεων στήνουν  οδοφράγματα και σημεία ελέγχου στην περιοχή του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι μονάδες Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, που εκτελούν καθήκοντα στο πλαίσιο ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, άρχισαν να στήνουν σημεία ελέγχου, διασφαλίζοντας τη διέλευση των χερσαίων στρατευμάτων και την κίνηση των κατοίκων στους δημόσιους δρόμους στην περιοχή του Κιέβου, ανέφερε.

Στην Οδησσό ετοιμάζονται για ρωσική ναυτική απόβαση και έχουν ναρκοθετήσει τις ακτές. Ενώ στο Ντονμπάς σφίγγει η θηλιά των ρωσικών δυνάμεων γύρω από τον ουκρανικό στρατό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερους από 7.000 στρατιώτες από την αρχή της εισβολής του στην Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός είναι ανακριβής και εκτιμήθηκε μέσω ανάλυσης ειδησεογραφικών μέσων, ουκρανικών στοιχείων, ρωσικών στοιχείων, δορυφορικών εικόνων και ανάγνωσης εικόνων βίντεο ρωσικών αρμάτων μάχης και στρατευμάτων που δέχθηκαν πυρά. Η Ουκρανία λέει ότι 13.500 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ενώ η Ρωσία έχει ανακοινώσει 498 νεκρούς στρατιώτες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch ζητεί από την Ουκρανία να σταματήσει να σκηνοθετεί εμφανίσεις ρώσων αιχμαλώτων πολέμου γιατί αυτό παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση. Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων βίντεο με Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες για να τους εκθέσουν σε δημόσια θέα, κυρίως εκείνους που μειώνονται ή απειλούνται». Μια τέτοια μεταχείριση σε αιχμαλώτους πολέμου παραβιάζει την προστασία που προβλέπουν οι συμβάσεις της Γενεύης», για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μοιραστείτε το άρθρο