Ο ΝΑΤΟϊκός  παράγοντας σφυρηλατείται έναντι της Ρωσίας, η οποία συνεχίζει να βομβαρδίζει στην Ουκρανία

21Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τρείς βδομάδες συμπληρώνονται σήμερα και η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια συνεχίζεται αμείωτα, με πολιορκίες πόλεων και βομβαρδισμούς, με τους κατοίκους πλέον να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι απώλειες αμάχων συνεχίζονται όπως και η ισοπέδωση υποδομών. Οι Ουκρανοί πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους φθάνουν τα πέντε εκατομμύρια (πάνω από 3 εκατ. κατέφυγαν σε άλλες χώρες, κυρίως γειτονικές, δύο εκατ. μέσα στη χώρα). Το Κίεβο ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη, η Οδησσός οχυρώνεται, το Χάρκοβο σφυροκοπείται, η Μαριούπολη καταστρέφεται. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…

Το ΝΑΤΟ σφυρηλατείται και ο ευρωατλαντικός παράγοντας, με πρωτοστατούσες τις ΗΠΑ, επιδεικνύει αυτό που από την αρχή  επιδίωκε, να περιορίσει τον γεωοικονομικό ρόλο της Ρωσίας. Το κάνει καθημερινά και με σταθερά βήματα, με βάση δικαιολόγησης την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Η Ουκρανία είναι το πεδίο αναμέτρησης και το θύμα αυτών των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών διευθετήσεων.

Μετά την στρατιωτική ενίσχυση της παρουσίας ΝΑΤΟϊκών κρατών σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον εναέριο στραγγαλισμό της Ρωσίας, έρχονται τώρα οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την παρουσία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάϊντεν, να σηματοδοτήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων όπως την φαντάζονται. Προς όφελος της αμερικανικής ηγεμονίας, τόσο έναντι της Ρωσίας όσο της Κίνας αλλά φυσικά και της ίδιας της Ευρώπης.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπέργκ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις 24/3 στις Βρυξέλες. Η ΝΑΤΟϊκή σύνοδος θα επικεντρωθεί «στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας για την Ουκρανία και την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ ενόψει μιας νέας πραγματικότητας για την ασφάλειά μας», δήλωσε προσδιορίζοντας το πλαίσιο. Μάλιστα, το διήμερο 24-25/3 φιλοξενεί στην ουσία μία ευρωατλαντική σύνοδο των ηγετών, αφού πραγματοποείται παράλληλα και σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ γνωστοποίησε επίσης ότι: Δίνουμε στους Ουκρανούς εξελιγμένα οπλικά συστήματα και είμαστε σε ετοιμότητα με 100.000 στρατιώτες και οπλικά συστήματαΕπίθεση εναντίον συμμάχου σημαίνει επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ. Ενώ απευθύνθηκε στην Κίνα καλώντας την να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και να απαρνηθεί οποιαδήποτε έννοια υποστήριξης.

Μόνο που η Ουκρανία, αφορμή της οποίας έγινε η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση, συνειδητοποιεί ότι τα λόγια των Δυτικών μπορεί να ήταν μεγάλα αλλά στην πράξη της αρνήθηκαν αυτό για το οποίο οι Ρώσοι εξαπέλυσαν αυτήν την επιχείρηση, την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρωτίστως και της ΕΕ αργότερα. Εδώ και μέρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι λέει διάφορα κατά του ΝΑΤΟ, όπως ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για μία συμμαχία που δεν ενδιαφέρεται. Χθες είπε ότι η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας. Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν, έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις, δήλωσε σε μια ακόμη βίντεο-έκκληση του ο ουκρανός πρόεδρος.

Αυτό το τελευταίο έχει ενδιαφέρον και έρχεται μετά τα τελευταία για προθέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας για ένα τέτοιο ρόλο. Ενώ ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε χθες βράδυ ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μία διεθνής ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο. Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αν όχι μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας – η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

Κι ενώ έφθαναν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβενίας, ολοκληρωνόταν ακόμη μία μέρα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Ο εκ των ουκρανών διαπραγματευτών ΜιχαΪλο Ποντόλιακ, δήλωσε το βράδυ ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν πολύ δύσκολες, υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις, αλλά υπάρχει σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό. Όπως είπε και ο Ζελένσκι: Με ενημέρωσαν ότι οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές.  Ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρή στάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

Στο πολεμικό τοπίο, στο Κίεβο τουλάχιστον τρεις συνοικίες του Κιέβου έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων όπου χτυπήθηκαν: μία δεκαπενταόροφη πολυκατοικία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, όπως και εννιαόροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών από το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαρτίου και μέχρι τις 7 π.μ. της Πέμπτης στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία βιώνει μια «επικίνδυνη και δύσκολη στιγμή, όπως είπε.

Στο Χάρκοβο ο δήμαρχος μιλάει για συντρίμμια πάνω από 600 σημαντικά κτήρια. Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος, τονίζει.

Στην Μαριούπολη 2.000 οχήματα μπόρεσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου σύμφωνα με τον δήμο. Αλλά μέχρι και 300.000 άνθρωποι λέγεται ότι εξακολουθούν να είναι σε καταφύγια ή σε κελάρια, στερούμενοι τα πάντα. Ο ουκρανός στρατιωτικός διοικητής Πάβελ Κιριλένκο δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει συλλάβει ως όμηρους γιατρούς και ασθενείς του Περιφερειακού Νοσοκομείου Εντατικής Θεραπείας στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian. Οι ρώσοι εισβολείς πήραν ομήρους, γιατρούς και ασθενείς. Ένας από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου κατάφερε να διαφύγει και μας μετέφερε τα νέα, είπε.

Οι πρόσφυγες φθάνουν τα πέντε εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από τρία εκατ. έχουν φύγει εκτός της χώρας, ενώ κοντά στα δύο εκατ. εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να φύγουν αλλού μέσα στην ουκρανική επικράτεια. Συνολικά χθες έφυγαν από ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε διάφορες πόλεις 29.000 άνθρωποι.

Τα θύματα συνεχίζουν να αυξάνονται και στις τάξεις των δημοσιογράφων και γενικά εργαζομένων σε ΜΜΕ που καλύπτουν αυτόν τον πόλεμο. Έχασαν τη ζωή τους δύο δημοσιογράφοι που ήταν σε αποστολή του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού Fox News, ο ιρλανδός εικονολήπτης Πιέρ Ζακρζέφσκι, καθώς και η ουκρανή δημοσιογράφος Αλεξάντρα Κουρσίνοβα η οποία σκοτώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά στην Χορένκα, βορειοδυτικά του Κιέβου. Μόλις την προηγουμένη μέρα είχε σκοτωθεί ο Αμερικανός Μπρεντ Ρενό, ενώ έχουν σκοτωθεί και ουκρανός δημοσιογράφος Γεβγκένι Σακούν κατά τον βομβαρδισμό του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο και ο Ουκρανός Βίκτορ Ντούνταρ στις μάχες στο Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία.

Όσο για την δημοσιογράφο που παρενέβη στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού 1 της Ρωσίας με ένα αντιπολεμικό πλακάτ, τελικά της επιβλήθηκε πρόστιμο 225 ευρώ, γλυτώνοντας τις πολύ βαρύτερες ποινές που προβλέπει ο νέος νόμος λογοκρισίας στην Ρωσία. Προφανώς για αν αποφευχθούν άλλες αντιδράσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο