Σύσκεψη, κινητοποίηση και συνέχιση του αγώνα ενάντια στις υποχρεωτικότητες, τα πρόστιμα, τους διαχωρισμούς, τις αναστολές / απολύσεις, τα κατασταλτικά μέτρα

«Η Υγεία του λαού δεν χτίζεται με περικοπές προϋπολογισμού, ακρίβεια, διαχωρισμούς, πρόστιμα και απολύσεις»

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει προκλητικά την πολιτική φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του λαού. Οι τρομαχτικές αυξήσεις στα βασικά είδη διαβίωσης και στην ενέργεια εξαϋλώνουν τους ήδη πενιχρούς μισθούς και συντάξεις. Φυσικά οι επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, η νομοθετική πριμοδότηση πολυεθνικών «επενδύσεων» που ληστεύουν το δημόσιο πλούτο και η χρηματοδότηση ημετέρων με «λίστες Πέτσα» δεν σταματάνε. Η πολιτική της «ατομικής ευθύνης» που έρχεται ως συνέχεια του «μαζί τα φάγαμε» προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη της φτώχειας και της υγειονομικής κρίσης στις δήθεν «λανθασμένες» ατομικές επιλογές. Η εξάπλωση του Covid-19 πάντα ήταν ευθύνη «αυτών που δεν προσέχουν» αλλά ποτέ της κυβέρνησης που δεν πήρε ένα μέτρο προστασίας στα γηροκομεία ή στους χώρους δουλειάς.

Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με κουπόνια ελεημοσύνης ούτε με ένα αδιάκοπο και εξαντλητικό κυνήγι «προσφορών». Ο Υπουργός ξεδιάντροπα ρίχνει τις αιτίες αυξήσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζει, όμως, πως μετά από δύο χρόνιας καραντίνας θα έχουμε πάθει αμνησία και θα έχουμε ξεχάσει πως οι αυξήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και, σχεδόν, ένα χρόνο. Πότε φταίει η υγειονομική κρίση, πότε η Ρωσία αλλά ποτέ τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου τα οποία κερδοσκοπούν πάνω στην ανέχεια του λαού.

Η υγεία του λαού δεν μπορεί να υπάρχει με διαλυμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με στοιβαγμένα ΜΜΜ, ούτε με υποσιτισμένους πολίτες σε κρύα σπίτια με πανάκριβο ρεύμα & νερό. Αντί να εθνικοποιεί τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, τα πριμοδοτεί κιόλας με τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις. Και όχι μόνο! Ετοιμάζει συγχωνεύσεις νοσοκομείων και εξάπλωση της «τηλεϊατρικής» με σκοπό να πετάξει έξω από τη δημόσια και δωρεάν υγεία την πλειοψηφία των εργαζομένων και ανέργων αντικαθιστώντας την με ένα τηλεφώνημα σε hotline! Για να το πετύχει χρειάζεται να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στο ΕΣΥ και αυτό είναι η μαζική απόλυση των Υγειονομικών Κατά της Υποχρεωτικότητας.

Εκτιμούμε πως η επιστροφή των Υγειονομικών Σε Αναστολή στις δουλείες τους είναι στρατηγικό διακύβευμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν θα μπορέσει να δώσει αποτελεσματικά αυτή τη μάχη με χιλιάδες απολυμένους και με την πολιτική των διαχωρισμών να διασπά το εργατικό κίνημα. Η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων ή η εξαθλίωση τους μέσα από επαναλαμβανόμενες αναστολές εργασίας θα φέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία, τη δυναμική και την αυτοπεποίθηση του συνδικαλιστικού αλλά και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Η διαδήλωση της 26ης Φεβρουαρίου που συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές/αγωνίστριες σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία και σε άλλους εργασιακούς και πανεπιστημιακούς χώρους θεωρούμε πως ήταν μια καλή αρχή, αλλά θα πρέπει να δούμε δυνατότητες κλιμάκωσης του αγώνα. Πρέπει να βρούμε τρόπους και προτάσεις ώστε το κίνημα των Υγειονομικών Σε Αναστολή να συνδεθεί ξανά με τους συναδέλφους του και τα σωματεία πάντα με όρους ισοτιμίας, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης.

Με κέντρο μια μεγάλη κινητοποίηση στις 31 Μαρτίου, που οι αναστολές εργασίας μετατρέπονται σε απολύσεις, πρέπει να χτίσουμε πολλαπλές δράσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα ευρύτερης κινητοποίησης του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

Θεωρούμε πως η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και η αντίσταση στη πολιτική της ακρίβειας και της λιτότητας μπορεί να αποτελέσουν ένα κεντρικό «πλαίσιο» αγώνα. Ένα πρώτο αλλά βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση των τριών κομβικών αιτημάτων:

  • Να παρθούν πίσω οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών
  • Να καταργηθεί και να μην εισπραχθεί το μηνιαίο πρόστιμο των 100€ καθώς και κάθε άλλο αντίστοιχο πρόστιμο
  • Να καταργηθεί το υγειονομικό πιστοποιητικό και κάθε έλεγχος που διαχωρίζει και αποτρέπει την πρόσβαση των πολιτών

Τα παραπάνω αιτήματα δεν θα λύσουν το τεράστιο πρόβλημα της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους που βρίσκεται υπό διωγμό. Αποτελούν τμήμα ενός απαραίτητου παλλαϊκού κινήματος που θα αγωνίζεται για πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχωνκατάργηση του ΦΠΑ στην οικιακή ενέργεια και βασικά είδη διατροφή και επαναφορά της διατίμησηςσε αυτά και ανατροπή όλως των αντεργατικών νόμων που έχουν περαστεί το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε σε σύσκεψη εργατικά σωματεία – φορείς – συλλογικότητες – πρωτοβουλίες – σχήματα και αγωνιστές/ίστριες του ταξικού κινήματος την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) για να συν-διαμορφώσουμε προτάσεις για τη συνέχεια του αγώνα με αιχμή τις προκλητικές αναστολές εργασίας χιλιάδων υγειονομικών.

Θα υπάρχει η δυνατότητα και διαδικτυακής σύνδεσης/παρέμβασης στη συζήτηση μέσα από την πλατφόρμα zoom https://us06web.zoom.us/j/4939552273 και Meeting ID: 493 955 2273

Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα κατασταλτικά μέτρα – Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ – Σύλλογος Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Ικαρίας – ΠΕΝΕΝ

Μοιραστείτε το άρθρο