Ρωσία και Δύση ερίζουν (και) για βιολογικά όπλα

16Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εντείνεται ο πόλεμος σε όλα τα επίπεδα… Μετά τα πυρηνικά ήρθε η σειρά των βιολογικών όπλων να μπούν στο οπλοστάσιο των δύο πλευρών στον πόλεμο, με αμφότερες να αλληλοκατηγορούνται ότι έχουν προθέσεις χρησιμοποίησής τους. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αναπτύσσει βιολογικά όπλα για λογαριασμό των Αμερικανών. Ενώ οι ΗΠΑ με τη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η ρητορική Μόσχας για ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία υποκρύπτει πρόθεση για δικές της ενέργειες.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για τις ίδιες ακριβώς παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια, λέει η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, συνοψίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια (πηγαίνοντας μέχρι τη Συρία όπου είχαν εκστρατεύσει οι ΗΠΑ επί Ομπάμα, αλλά όχι το Ιράκ που οι ΗΠΑ έχουν αμαρτωλό παρελθόν που έκαναν ένα πόλεμο χωρίς καμία απόδειξη στο τέλος περί ύπαρξης τέτοιων). Το να υπονοούμε ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν ένα σχέδιο για τα βιοόπλα είναι ένα τέχνασμα για  περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, να δικαιολογήσει μια άλλη αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία, είπε. Η Αμερική δημιουργεί ένα βιολογικό εργαστήριο στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Αττάλεια μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα .

Πρόσφατα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τα ουκρανικά βιοεργαστήρια ότι βοηθούν στην εξάπλωση ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria. Βιοεργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία πειραματίζονται με τον κορωνοϊό σε νυχτερίδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. Όμως, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να καταλάβουν εγκαταστάσεις βιο-έρευνας στην Ουκρανία. Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Ουκρανούς για το πώς να αποτρέψει αυτό το ερευνητικό υλικό να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, είπε σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ως προς τα πυρηνικά, μετά τις περιπτώσεις της Ζαπορίζια και του Τσερνομπίλ ήρθε και τρίτη περίπτωση να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της προπαγάνδας, για το ποιος ευθύνεται από εκρήξεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αργά χθες βράδυ, ουκρανός αξιωματούχος δήλωνε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος όμως τώρα είναι απενεργοποιημένος. Το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Είσης χθες έγινε γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στα ανατολικά της χώρας, θέτοντας  σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, όπως προειδοποίησε ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου.

Αλλά και με την παιδιατρική κλινική και μαιευτήριο στην Μαριούπολη διαδραματίστηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες ερίζουν για το τι πράγματι συνέβη και από ποιόν. Οι Ουκρανικοί είπαν ότι βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, κάτι που αρνήθηκαν οι Ρώσοι μιλώντας για ψεύτικες ειδήσεις και εξηγώντας ότι το κτίριο που φέρεται να επλήγη ήταν πρώην μαιευτική κλινική την οποία εδώ και καιρό έχει  καταλάβει ο ουκρανικός στρατός. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην Μαριούπολη κατηγορώντας την Ουκρανία για μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια. Ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την Αττάλεια δήλωσε ότι  η στόχευση αμάχων στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ήταν παραπληροφόρηση των δυτικών ΜΜΕ και ότι σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σταθμεύουν στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα εθνικιστές.

Στο διπλωματικό μέτωπο, για  πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας με μεσολαβητή τον τούρκο ομόλογό τους –και στην προσπάθεια Ερντογάν να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο. Είναι σημαντικό ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μία συνάντηση που δεν απέδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως φάνηκαν και από τις μετέπειτα δηλώσεις. Συζητήσαμε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε αυτό το θέμ», είπε ο ο ουκρανός υπουργό. Ενώ από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός ότι: Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική, θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στη Λευκορωσία ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι: Θέλουμε η Ουκρανία είναι μια ουδέτερη χώρα. Ο Πούτιν έχει επίσης δηλώσει πολλές φορές, στην πραγματικότητα, δεν αντιτιθέμεθα με κανέναν τρόπο στην ασφάλεια της Ουκρανίας αντιτιθέμενοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Θέλουμε την ασφάλεια τόσο των ευρωπαϊκών χωρών όσο και της Ουκρανίας, αλλά νοιαζόμαστε επίσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας. Ως προς τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων ο Λαβρόφ επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας ότι  η Ρωσία θα βγει από την κρίση με ανανεωμένες απόψεις για τον κόσμο και χωρίς αυταπάτες για τη Δύση. Η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να εξαρτηθεί από τη Δύση, τόνισε.

Στον οικονομικό πόλεμο και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, απαντάει ο Πούτιν ότι θα  έχει επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας και προϊόντων. Κάτι που υποστηρίζεται και από οικονομολόγους οι οποίοι προσθέτουν τις ελλείψεις στην ενέργεια και τον πληθωρισμό. Πάντως, οι ηγέτες της ΕΕ χθες κάθε άλλο παρά πράσινο φως άναψαν στον αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη, μένοντας σε λεκτικές υποστηρίξεις. Ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σταματούν να καταφθάνουν σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς υποστήριξη έναντι της Ρωσίας. Στα αντίποινα, η Μόσχα μελετάει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που ανέστειλαν τη λειτουργίας τους ή έκλεισαν εγκαταστάσεις και καταστήματα.

Στο πεδίο των μαχών, στην ήδη εδώ και μέρες πολιορκημένη Μαριούπολη η  κατάσταση είναι τραγική και έχουν ξεσπάσει λεηλασίες σε καταστήματα, ενώ η μαύρη αγορά έκανε την εμφάνισή της, σύμφωνα και με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.. Στο Κίεβο όπως φαίνεται ολοένα και σφίγγει ο κλοιός, με ρωσικά άρματα μάχης να έχουν φθάσει στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου, βρίσκοντας όσους κατοίκους απέμειναν να προετοιμάζονται για την πολιορκία της πόλης. Πρωινές πληροφορίες ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα είναι σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μοιραστείτε το άρθρο