Το Κίεβο ανακαλύπτει την απροθυμία των ευρωατλαντικών για εμπλοκή στην Ουκρανία

10Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε από τους Δυτικούς και κυρίως τους Αμερικανούς στην αντιπαράθεσή τους με την Ρωσία. Αλλά μπροστά στην ρωσική στρατιωτική εισβολή οι Ουκρανοί συνειδητοποιούν ότι είναι μόνοι τους και δεν έχουν καμία υποστήριξη επί του πεδίου από τους ευρωατλαντικούς.

Ο ίδιος ο άνθρωπός τους στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι βγήκε τη νύχτα και δραματικά επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ για την απροθυμία του να παρέμβει στρατιωτικά ή έστω να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι φυσικά που θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο και τη σύγκρουση πλέον των δύο μπλοκ. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σκόπιμα να μην καλύψει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, είπε, αναφέροντας ότι: Aντ’ αυτού απέστειλε 50 τόνους καύσιμα για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Σε αυτό θα μείνετε; Να ξέρετε ότι όλοι όσοι πεθάνουν από σήμερα και πέρα είναι γιατί είστε αδύναμοι και δεν αποφασίζετε. Αυτή η στάση δείχνει ότι θέλετε να προστατέψετε μόνο της χώρες σας της Δυτικής συμμαχίας. Δεν θα σας είναι εύκολο γιατί ανταλλάξατε 50 τόνους καύσιμα με το αίμα μας.

Είχε προηγηθεί η άρνηση των ΝΑΤΟϊκών να συνδράμουν στο αίτημα της ουκρανικής ηγεσίας. Τόσο οι Αμερικανοί οι Ευρωπαίου δήλωναν αρνητικοί. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι δήλωνε ότι ουδείς έχει πρόθεση να αναπτύξει πυραύλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ενώ ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του ούτε στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, γιατί αυτό θα προκαλούσε γενικό πόλεμο στην Ευρώπη. Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποιούσε τις γειτονικές χώρες να μην κλιμακώσουν τις πιέσεις τους, είτε με κυρώσεις είτε με αποστολή όπλων είτε με τη μεγαλύτερη πρόσδεση στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, από το Βερολίνο γινόταν γνωστό ότι ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Σολτς ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί ο γ’ γύρος των διαπραγματεύσεων με νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών Ουκρανίας – Ρωσίας. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο με την προϋπόθεση όμως της ικανοποίησης όλων των ρωσικών απαιτήσεων. Κι όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος να προωθήσει πλήρως το σχέδιο που έχει στην Ουκρανία. Η απροθυμία των Δυτικών για ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή, όπως και  για ενεργοποίηση κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα, προβάλλεται δεόντως στη δυτική κοινή γνώμη, δείχνοντας τον Πούτιν απτόητο.

Όπως αξιοποιούν τα διάφορα συμβάντα επί του πεδίου και είδαμε με τον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορόζια και τις εκρήξεις που καταγράφηκαν, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ερίζουν για το ποιός είναι υπεύθυνος. Όμως, ο έλεγχος των εγκαταστάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις, η επέμβαση των ουκρανικών πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς σε εξωτερικό χώρο, η παρουσία του ουκρανικού προσωπικού μέσα στους αντιδραστήρες που διασφαλίζουν τον έλεγχο και οι διαβεβαιώσεις των διεθνών υπηρεσιών ατομικής ενέργειας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο ραδιενέργειας, έκανε διεθνώς να πέσουν οι τόνοι της κινδυνολογίας για… βομβαρδισμό πυρηνικού εργοστασίου! Χαρακτηριστικά, το ίδιο το αμερικανικό Στέϊτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποιούσε στις υπηρεσίες και  πρεσβείες να μη λάβουν υπόψη το τουίτ της αμερικανικής πρεσβείας το Κίεβο που νωρίτερα μιλούσε για έγκλημα πολέμου με ρωσικό χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Αργότερα οι ΗΠΑ γνωστοποιούσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι ο πυρηνικός σταθμός επλήγη από τους Ρώσους.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, το Κίεβο βλέπει τον ρωσικό κλοιό ολοένα να στενεύει. Η Μαριούπολη απευθύνει εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και διαδρόμους διαφυγής από την αποκλεισμένη πόλη, η οποία δεν έχει ρεύμα, νερό, επικοινωνίες, ξεμένει από τρόφιμα. Ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και από το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία γιατί ο Πούτιν δεν θα σταματήσει. Οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή και ζήτησαν από την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσει σε παροχή επείγουσας βοήθειας και εκκένωση.

Την ίδια ώρα ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτός κατά των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης. Αμφότερες οι πλευρές προβαίνουν σε ενέργειες εναντίον τους. Μετά τις απαγορεύσεις στην Ευρώπη κατά ρωσικών κρατικών ΜΜΕ και τη λογοκρισία που επέβαλλε ο Πούτιν σε ανεξάρτητα μέσα, ήρθαν κι άλλα. Η ρωσική βουλή ενέκρινε την επιβολή ποινής 15ετούς ποινής φυλάκισης σε όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αμέσως, BBC, Bloomberg, CBC, ανέστειλαν της δραστηριοποίησή τους στη Ρωσία. Η οποία μπλόκαρε την πρόσβαση σε facebook και twitter.

Πάντως, καταγράφεται διεθνώς μία αντιρωσική υστερία, με ενέργειες κατά παντός ρωσικού. Βλέπουμε ακόμη και απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών ταινιών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανακοινώθηκαν. Ένας πόλεμος με όλα τα μέσα…

Μοιραστείτε το άρθρο