Αγώνας διαρκείας για να μη ζήσουμε σαν δούλοι! Συλλαλητήριο/Μοτοπορεία, Τετάρτη 2/3 στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Κυβέρνηση και εργοδότες συνεχίζουν να φορτώνουν στις πλάτες όλων των εργαζομένων τα αβάσταχτα βάρη της κρίσης και της πανδημίας! Ακρίβεια – πληθωρισμός φέρνουν έμμεση μείωση στο μισθό, επιπλέον για τους διανομείς όπου στα περισσότερα μαγαζιά πληρώνουμε την εξωφρενική αύξηση της βενζίνης οι ίδιοι, ενώ και στις εταιρίες- πλατφόρμες η αποζημίωση καυσίμου είναι πλέον πολύ λιγότερη από το πραγματικό κόστος.

Την ίδια ώρα εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την θέσπιση αυστηρού νομικού πλαισίου για απαγόρευση εργασίας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, που προκαλούν εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα-δολοφονίες (50+ νεκροί διανομείς σε ώρα εργασίας)!

 Ειδικότερα οι εργοδότες του κλάδου, παρότι μπουκώθηκαν με χρήμα τα χρόνια της πανδημίας, συνεχίζουν με τις πλάτες της κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη ελέγχων, την υποασφαλισμένη εργασία- μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας -μη πληρωμή 15% για χρήση μοτοσυκλέτας, μη πληρωμή βενζίνης, κλοπή δώρων/επιδομάτων,  προσαυξήσεων υπερωριών, νυχτερινών, & αργιών κτλ).

Η ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει ότι είχε μείνει από εργατικά δικαιώματα (8ωρο, κυριακάτικη αργία, ελαστική εργασία κ.α.), ενώ ουσιαστικά καταργεί και συνδικαλιστικά δικαιώματα (ηλεκτρονικό φακέλωμα που αποδυναμώνει τα σωματεία, ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες, γενικές συνελεύσεις, την σχεδόν αδύνατη προκήρυξη απεργίας- απαγόρευση! Ειδικά για τους διανομείς η εισαγωγή του freelancing μας μετατρέπει σε εργαζόμενους-σκλάβους!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ! Παρά τη σκόπιμη ηττοπάθεια, ότι οι αγώνες δεν έχουν νόημα, δεν φέρνουν αποτελέσματα κ.α, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική:

-Με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε για τα πρόστιμα, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεχτεί τις ενστάσεις των συναδέλφων και να τα διαγράψει!

Ο αγώνας των διανομέων της efood και η 24ωρη απεργία (που κάποιοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μη γίνει, απέτρεψε την απόλυση 115 συναδέλφων και τη μετατροπή τους σε freelancers!

-Με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων καταφέραμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένσημα και δεδουλευμένα συναδέλφων που παράνομα δεν τους κατέβαλλαν οι εργοδότες τους, να αποτρέψουμε απολύσεις κτλ. Κερδίσαμε την ψήφιση νόμου 4611/19 – αρ. 55-56 που αφορά τους διανομείς (παροχή ΜΑΠ, πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση και συντήρηση του δικύκλου, πληρωμή εξόδων κίνησης κτλ.).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες

-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού με αυστηρούς και μόνιμους ελέγχους.

-Ένταξη των Διανομέων στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά Επαγγέλματα/Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου

-Υποχρεωτικές Κλαδικές Σ.Σ.Ε. με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά τριετιών για όλους

-Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Κατάργηση του freelancing και μετατροπή σε Σ.Ε.Ε.

-Ενίσχυση του ΕΣΥ – Δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους

Δεν Θα ζήσουμε σαν δούλοι! ο αγώνας συνεχίζεται

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων


Θέλουμε να ζήσουμε! Όλοι – ες στο συλλαλητήριο

Τετάρτη 2 Μάρτη στις 10.30 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου (ημέρα πανελλαδικών συλλαλητηρίων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού)

Συνάδελφοι – ισσες, η καθημερινότητά μας έχει γίνει αφόρητη. Η κυβέρνηση ΝΔ – του πλιάτσικου και της καταστροφής– δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της και συνεχίζει με λύσσα και κυνισμό το καταστροφικό της έργο. Η κατάσταση έχει αρχίσει να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, αφού κάθε μέρα «σκάνε βόμβες» από παντού, κάνοντας την ζωή μας πραγματική κόλαση. Έχοντας ξεπουλήσει και ιδιωτικοποιήσει «ότι κινείται», τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αρχίζουν και φαίνονται ήδη στις τσέπες μας, ενώ η διαχείρισή της πανδημίας αποδεικνύεται εγκληματική.

Το success story… της οργής! Παρά τα κούφια λόγια περί ανάπτυξης, ευημερίας των πολιτών και άλλα τέτοια παραμύθια, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Μια χώρα η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, περιμένει την ανάκαμψη από την επερχόμενη σεζόν του Τουρισμού (!), είναι για γέλια και για κλάματα. Η απασχόληση πλέον βασίζεται σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε διαλυμένες έως ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις (τύπου freelancer-εργαζόμενος σκλάβος), στην εκτόξευση της μερικής απασχόλησης (4ωρα) κ.ά. Ένας στους πέντε εργαζόμενους ζει με λιγότερα από 500 ευρώ/μήνα, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2021, ανήλθαν σε 1,1 εκ.. Ταυτόχρονα, όλα τα αντεργατικά και αντί-συνδικαλιστικά νομοσχέδια (με αποκορύφωμα αυτό του καταστροφέα Χατζηδάκη), ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται, προσπαθώντας να σταματήσουν κάθε προσπάθεια αντίστασής μας απέναντι σε αυτόν τον κατήφορο.

Οι «βόμβες» έρχονται από παντού.. Το σημαντικό πρόβλημα της ακρίβειας έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα αλλά και τις τσέπες μας, αφού σύμφωνα και με στοιχεία η απώλεια αγοραστικής μας δύναμης έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021 το 10,4% και το 13,7% για όσους εργάζονται μερική απασχόληση!. Καθημερινά τρέμουμε πότε θα έρθουν οι λογαριασμοί στα σπίτια μας και τι θα δούμε, ενώ σα να μη φτάνανε όλα αυτά, ο κίνδυνος του πολέμου στην Ουκρανία, μας χτυπάει άμεσα την πόρτα.. Αφενός γιατί θα επηρεάσει/χειροτερεύσει το βιοτικό μας επίπεδο (ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, αρπαγή μισθών, απολύσεις – Rocket στον κλάδο της διανομής κλπ) και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση με την άνευ όρων παράδοση της χώρας στους δυτικούς ιμπεριαλιστές, μας βάζει άμεσα στον «χορό της σύρραξης» με την Ρωσία (υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, βάσεις του ΝΑΤΟ παντού) και η πιθανότητα πραγματικές βόμβες να σκάνε στα κεφάλια μας είναι πιο πιθανή από ποτέ!

Η κατάσταση στον κλάδο μας ανεξέλεγκτη… Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την πανδημία ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο μας. Παρά τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν στους εργοδότες του κλάδου όλο το διάστημα της πανδημίας και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους χαρίστηκε, τώρα μας λένε να βάλουμε ξανά πλάτη εμείς οι εργαζόμενοι, λες και είμαστε συνέταιροι ή έχουμε τα ίδια προβλήματα! Όσοι συνάδελφοι κατάφεραν να παραμείνουν στην εργασία τους, βιώνουν την εντατικοποίηση με λιγότερο προσωπικό / βάρδια, το ρίξιμο της ευθύνης για την ακρίβεια και το «πέσιμο» της δουλειάς στις πλάτες μας, ενώ ένα νέο κύμα απολύσεων και λουκέτων έχει ήδη ξεκινήσει.

Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ – MAXHTIKA! Απέναντι στον κατακερματισμό που σκόπιμα υποβοηθούν κάποιες δυνάμεις στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, απέναντι στην ατομικοποίηση και την ανθρωποφαγία που θέλουν να μας επιβάλλουν Κυβέρνηση-Εργοδότες, ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι έχουμε τα δικά μας όπλα! Έχουμε όλοι μας τα ίδια συμφέροντα και επιβάλλεται να πάρουμε ξανά τις ζωές στα χέρια μας πριν να είναι πολύ αργά. Οι αγώνες των συναδέλφων στην E-food, της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, των συναδέλφων του κλάδου στα καταστήματα, στην Cosco μας δείχνουν τον δρόμο! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ – ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΦΟΒΟ!

  • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδική ΣΣΕ, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στον Κλάδο. Επαναφορά τριετιών.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. ΣΤΟΠ σε κάθε ιδιωτικοποίηση (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.ά.). Γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου και των εργοδοτών.
  • Απαγόρευση των απολύσεων – Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη!
  • Έξω Βάσεις και ΝΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! Όχι στους ανταγωνισμούς. Όχι στους Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.

Αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό

Μοιραστείτε το άρθρο