Διαπραγματεύσεις Ουκρανών με Ρώσους,
υπό την πυρηνική απειλή Πούτιν!

5Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έναρξη διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας, υπό το βάρος των απειλών Πούτιν με τα πυρηνικά, που προκάλεσε αρνητικό αντίκτυπο παγκοσμίως.
Συσπείρωση των Ευρωπαίων οι οποίοι αποφάσισαν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και έκλεισαν τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη.
Αντιδράσεις για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός προχωράει στην περικύκλωση των πόλεων, με στόχευση το Κίεβο.
Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες.
Πλήθος αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε όλον τον κόσμο.

Τις πιο αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να βγεί χθες το μεσημέρι να πεί ότι διέταξε το γενικό επιτελείο να θέσει σε συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας, προς απάντηση όσων νατοϊκών προβαίνουν σε επιθετική στάση έναντι της Ρωσίας. Μια τοποθέτηση που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα δείγμα της αλαζονείας ενός αυταρχικού καθεστώτος μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσει να διεκπεραιώσει τα σχέδιά του. Κι αυτό, πέραν των ήδη γνωστών επιθετικών σχεδίων της ευρωατλαντικής συμμαχίας, η οποία ώθησε το Κίεβο και την ακροδεξιά ηγεσία του να χρησιμοποιηθεί έναντι της Μόσχας. Αμφότεροι φέρνουν την Ουκρανία στη θέση του θύματος, με το λαό της στα καταφύγια και στους δρόμους της εξόδου από τη χώρα.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν περικυκλώσει ουκρανικές πόλεις, προωθούμενες περισσότερο στην ενδοχώρα, από ανατολή, νότο και βορά. Από την περιοχή της Κριμαίας ορμώμενες οι ρωσικές δυνάμεις αποκλείουν την Ουκρανία από την Αζοφική και τη Μαύρη θάλασσα. Ενώ από τα ανατολικά  κινούνται προς τα κεντρικά, όπου στο Κίεβο έχουν ήδη προωθηθεί από τα βόρεια. Εκρήξεις καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Χάρκοβο και το Κίεβο, με πολλές χερσαίες δυνάμεις των Ρώσων να κατευθύνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Κι αυτά την ώρα που οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών κατευθύνονται στη μεθόριο της Λευκορωσίας με την Ουκρανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκε χθες. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, με την ουκρανική ηγεσία να μην εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ άγνωστες είναι οι ρωσικές προθέσεις από αυτήν. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Ρώσοι θα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου τους, δηλαδή να καταλάβουν το Κίεβο και να ανατρέψουν τον Ζελένσκι και τον ακροδεξιό μηχανισμό που τον στηρίζει.

Κάτι που ενισχύεται με τη σκλήρυνση της στάσης των Δυτικών και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων που σύρονται από τους Αμερικανούς. Οι Βρυξέλες και πέραν όλων των άλλων οικονομικών κυρώσεων, αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο των ευρωπαϊκών κρατών για τα ρωσικά αεροσκάφη. Όπως επίσης την αγορά και προμήθεια στην Ουκρανία εξοπλισμού (πέραν της ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας). Αξιοσημείωτη ήταν και η εμφάνιση γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με την οποία εξήγγειλε την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της Γερμανίας και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (δηλαδή πέρα του ρωσικού αερίου και πετρελαίου). Μια συσπείρωση, σκλήρυνση και ενδυνάμωση του ευρωατλαντικού άξονα.

Μια πρώτη ένδειξη άκαμπτης στάσης των Ρώσων, αποτελεί η γνωστοποίηση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι αυτό που ζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η συνθηκολόγηση των Ουκρανών. Αλλά και η προτροπή του ρωσικού στρατού σήμερα το πρωί στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να την εγκαταλείψουν, παρέχοντας μάλιστα δρόμους διαφυγής. Όπως διεμήνυε η Μόσχα, όσοι μείνουν θα θεωρηθούν ότι μάχονται στο πλευρό των εθνικιστικών ταγμάτων που δρουν και στηρίζουν την ουκρανική ηγεσία.

Πάντως, η τελευταία δηλώνει αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα. Διανέμει όπλα στους κατοίκους του Κιέβου, ενώ ο ουκρανικός στρατός παρείχε οδηγίες που να κατασκευάσουν βόμβες μολότοφ. Χαρακτηριστικά αναφέρει: Ανεξάρτητα από το αν έχετε όπλα ή πυρομαχικά ή όχι, χρησιμοποιήστε όλους τους δυνατούς τρόπους και μέσα μάχης, ζητώντας από τους Ουκρανούς να: κατεβάσουν τις οδικές πινακίδες, ρίξουν δέντρα για να κάνουν αδύνατες τις κινήσεις, χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδιες εμπρηστικές συσκευές, καταστρέψουν βασικούς κόμβους μεταφορών.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος της ενημέρωσης, με άγνωστο τον ακριβή αριθμό των απωλειών αμφοτέρων των πλευρών. Η κάθε μία αναφέρει στοιχεία για τις απώλειες της άλλης, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο υλικό. Όπως π.χ. η ουκρανική πλευρά ότι κατέστρεψε πάνω από χίλιους στρατιωτικούς στόχους (αποφεύγοντας πλήγματα σε αμάχους), ενώ η ουκρανική ότι σκότωσε πέντε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες. Πάντως για τον τρόπο που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ρωσικά μέσα ενημέρωσης οδήγησε Δυτικούς σε απαγορεύσεις και μπλοκάρισμά τους. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει και στο αντίστροφο.

Και όλα αυτά, βλέποντας στα δυτικά και νοτιοδυτικά σύνορα να έχουν φθάσει για να καταφύγουν στις γειτονικές χώρες περί το μισό εκατομμύριο πολιτών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Στο οποίο σήμερα μεταφέρεται μία διπλή διπλωματική μάχη. Αφενός η  Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε η Γαλλία, αλλά το κυριότερο η σύγκληση για πρώτη φορά μετά τέσσερεις δεκαετίες έκτακτης γενικής συνέλευσης, όπου οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν να παρακάμψουν το βέτο της Ρωσίας στο Σ.Α.. Η οποία κατηγορεί τους Δυτικούς ότι τόσα χρόνια έκλειναν τα μάτια στην τραγωδία στην (ανακηρυχθείσα και αναγνωρισθείσα ως ανεξάρτητη από τη Μόσχα) νοτιοανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, με τις απώλειες των ρωσόφωνων από τους Ουκρανούς να φθάνουν τις 14.000.

Αξιοσημείωτες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται παγκοσμίως ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πλήθος διαδηλώσεων να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς και μέσα στη Ρωσία. Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (από το Βερολίνο όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από εκατό χιλιάδες, την Πράγα, την Μαδρίτη, το Άμστερνταμ ή σε πολλές της Ανατολικής Ευρώπης). Στη Ρωσική Ομοσπονδία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 44 πόλεις, με το καθεστώς Πούτιν να συλλαμβάνει χίλιους διαδηλωτές. Στην Ελλάδα αντιδράσεις καταγράφονται για την εμπλοκή της χώρας, με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την παροχή όλων των διευκολύνσεων σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Μοιραστείτε το άρθρο