ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
Η ηγεσία της Ουκρανίας ζητάει βοήθεια από τους Δυτικούς και εκεχειρία από τους Ρώσους, με το λαό στη μέγγενη του πολέμου

3Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει εκατοντάδες στρατηγικούς στόχους στην ουκρανική επικράτεια, επιτιθέμενοι από όλη τη μεθόριο και εισβάλλοντας από τέσσερα σημεία. Πρωταρχικός στους στόχους πλέον είναι ξεκάθαρα το Κίεβο, στο οποίο έχουν μπει πλέον τη νύχτα. Στο στόχαστρο και η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία διά στόματος Πούτιν είναι μία συμμορία ναρκομανών και νεοναζί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και καταφεύγουν προς τα δυτικά και νοτιοανατολικά σύνορα. Πλήθος αντιδράσεων διεθνώς, πολλές διαδηλώσεις κατά του πολέμου.

Σε δραματική κατάσταση η ουκρανική πολιτική ηγεσία και χωρίς έμπρακτη βοήθεια από τους Δυτικούς (πέραν των κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ ή το αποτυχέν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), ζητάει πλέον από τους Ρώσους εισβολείς να σταματήσουν και να γίνουν διαπραγματεύσεις. Μόνο που πλέον το Κρεμλίνο θέτει συγκεκριμένους όρους παράδοσης και ο Πούτιν αναζητεί νέο κυβερνητικό συνομιλητή από την ουκρανική πλευρά. Προφανώς έναν τοποτηρητή, παίρνοντας τη ρεβάνς από την «πορτοκαλί επανάσταση» και την πραξικοπηματική ανατροπή του τότε προέδρου πριν οκτώ χρόνια.

Η γρήγορη προώθηση των ρωσικών δυνάμεων την πρώτη μέρα του πολέμου και η άμεση απειλή να πέσει η ουκρανική πρωτεύουσα στα ρωσικά χέρια και όπλα, έκανε τον πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να βγεί και να πεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Η απάντηση ήρθε από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος διατύπωσε το πλαίσιο των προθέσεων της ρωσικής πλευράς, ότι δεν σχεδιάζει την κατάληψη της Ουκρανίας, δεν απειλεί αμάχους, αλλά δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας ως μη δημοκρατική, ζητώντας από τον ουκρανικό στρατό να σταματήσει να πολεμά. Όπως είπε, ο ρωσικός στρατός δεν χτυπάει σε μη στρατηγικούς στόχους και κανένας δεν πρόκειται να επιτεθεί στον ουκρανικό λαό.

Τη σκυτάλη πήρε ο Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Δύση για ανεπαρκή δράση και βοήθεια, ζητώντας συνομιλίες με τον Πούτιν. Αμέσως απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρεται θετικά στα περί προθέσεων του ουκρανού  προέδρου να συζητήσει για ουδετερότητα της χώρας. Ο δε Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να μη συνομιλήσει με την τωρινή ηγεσία στο Κίεβο, αναφέροντας συγκεκριμένα: Δεν διαπραγματεύομαι με μία συμμορία ναρκομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν ομήρους όλο τον ουκρανικό λαό. Μιλώντας στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση, προχώρησε περισσότερο λέγοντας: Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, για να γίνουν πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις, απευθυνόμενος στον στρατό της Ουκρανίας τον οποίο κάλεσε να καταθέσει τα όπλα. Μην επιτρέπετε σε αυτά τα εθνοτάγματα να χρησιμοποιούν τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας, τους γονείς σας, για ανθρώπινη ασπίδα. Είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε μαζί σας παρά με ναζιστικά τάγματα ασφαλείας του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι πρότεινε ως τόπο των διαπραγματεύσεων την Βαρσοβία, ενώ αργότερα το βράδυ ζήτησε τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Με νέο διάγγελμά του και με δραματικό τόνο είπε ότι αυτή η νύχτα είναι η πιο δύσκολη και απόψε κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, λέγοντας πως παραμένει στο Κίεβο και δεν έχει φύγει. Αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοιες ώρες και οι ΗΠΑ με τη Βρετανία έσπευσαν να προσφέρουν καταφύγιο στον Ζλένσκι. Κι όλα αυτά με τον κλοιό να σφίγγει, ενώ ακουγόταν οι εκρήξεις, οι βομβαρδισμοί και τα πυρά λίγο έξω από το κέντρο του Κίεβου.

Οι πληροφορίες στη διάρκεια της νύχτας ανέφεραν ότι ρωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Κίεβο και από τις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου, καθώς και από βορά, έχοντας φθάσει τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Στην υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια ανέφεραν για εισβολή ρωσικών δυνάμεων από ανατολικές περιοχές, το νότο, το βορά, αποκόβοντας τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η όλη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της προσφυγιάς, με πάνω από 100.000 να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και να κατευθύνονται προς τα δυτικά (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία) και νοτιοδυτικά σύνορα (Ρουμανία, Μολδαβία). Ο ΟΗΕ πιθανολογεί ότι μπορεί να προκληθεί προσφυγικό κύμα έως και 4 εκατομμυρίων Ουκρανών προς τις γειτονικές χώρες.

Δεν μπορεί να εκτιμηθεί τώρα ο βαθμός αντίστασης, τόσο των στρατιωτικών δυνάμεων (οι οποίες υστερούν κατά κράτος έναντι των ρωσικών), όσο των πολιτών (στους οποίους χθες ο στρατός έδωσε 18.000 όπλα, ενώ τους σύστηνε να ετοιμάσουν και μολότοφ). Αλλά διάφορες εκτιμήσεις ξένων αναλυτών αναφέρουν ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και πολύ περισσότερο αν οι ρωσικές δυνάμεις κινηθούν τόσο γρήγορα στο Κίεβο και ανατρέψουν πολιτικοστρατιωτική ηγεσία. Τότε ο Πούτιν θα έχει πετύχει τον απόλυτο στόχο του: μία χώρα σε ουδετερότητα και μια ηγεσία της επιλογής του – το τέλειο προτεκτοράτο. Τα αμερικανονατοϊκά σχέδια μπλοκάρονται και η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε σημείο καμπής, όπως είπε και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναβιώνει ένα νέο ψυχρό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, με όλους να κοιτούν προς την πλευρά της Κίνας για το πώς θα καθορίσει τις σχέσεις της με τους δύο αντιπαρατιθέμενους πόλους ισχύος, τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Κι όσο όλοι αυτοί παίζουν χωρίς τις κοινωνίες και τους λαούς που τους εγκλωβίζουν σε μία ακόμη μέγγενη (την πολεμική, μετά από τις άλλες της διαρκούς ταξικής επίθεσης που δέχονται και της πρόσφατης της κατασταλτικής αντιδραστικής διαχείρισης της πανδημίας), τότε τα χειρότερα έρχονται.

https://new.infolibre.gr/2022/02/25/2i-mera-stratiotikon-epidromon-tis-rosias-stin-oykrania-lt-br-gt-chtypane-to-kievo-kai-stocheyoyn-ston-elegcho-tis-oykranias-thyma-ton-imperialistikon-antagonismon/

https://new.infolibre.gr/2022/02/24/rosikes-dynameis-epitethikan-ximeromata-stin-oykrania/

Μοιραστείτε το άρθρο