2Η ΜΕΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χτυπάνε το Κίεβο και στοχεύουν στον έλεγχο της Ουκρανίας – θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Από τέσσερεις κατευθύνσεις οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει στρατιωτικές επιδρομές από αέρος σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ετοιμάζοντας χερσαίες επιχειρήσεις, με στόχο το ίδιο το Κίεβο και τον έλεγχο της Ουκρανίας. – Οι Δυτικοί επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις, η Μόσχα κοινοποιεί τους δύο όρους παράδοσης και ο ουκρανός πρόεδρος βγαίνει τη νύχτα και λέει δραματικά: Μας άφησαν μόνους! – Η Ουκρανία θύμα των ιμπεριαλιστών ανταγωνισμών, με τον λαό στα καταφύγια και τους δρόμους της προσφυγιάς.

Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία! Αυτό έλεγε δραματικά χθες βράδυ σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε πιστέψει και συρθεί στα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Τώρα πλέον βλέπει έντρομος ότι έχει αφεθεί μόνη της η Ουκρανία, με τους Ευρωπαίους να αποφασίζουν κυρώσεις κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και τους Αμερικανούς να έχουν πετύχει να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης σύγκρουση μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και κυρίως στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Πρώτη άμεση επίπτωση για την Ευρώπη θα είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, προς όφελος των ΗΠΑ που ήδη σπεύδουν να πουλήσουν το υγροποιημένο αέριό τους. Κι όλα μέσα στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό σύγκρουσης των πόλων ισχύος μέσα στο πλαίσιο διαμόρφωσης ισορροπιών εξουσίας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Η Ουκρανία αποτελεί το θύμα αυτών των αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων που οδήγησαν στη σημερινή σύγκρουση. Κινδυνεύει από αμερικανονατοϊκό προτεκτοράτο να βρεθεί υπό τον ρωσικό έλεγχο. Και αφού δεν μπόρεσε να γίνει ντε γιούρε η ουδετεροποίησή της, αυτή επιβάλλεται ντε φάκτο δια των ρωσικών όπλων. Η δραματική αποστροφή του Ζελένσκι ήρθε αφότου άκουσε τις βερμπαλιστικές καταδίκες των Δυτικών, με τις όποιες οικονομικές κυρώσεις αποφάσισαν Βρυξέλες και Ουάσιγκτον, αλλά και τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο οποίος βγήκε ευθέως και διατύπωσε-έθεσε τους δύο όρους της Μόσχας στην παράδοση της χώρας: την ουδετεροποίησή της και τη μη ανάπτυξη όπλων, με το επιχείρημα της αποναζιστικοποίησης του Κιέβου. Κι εδώ ο Ζελένσκι αισθάνθηκε ευθέως την απειλή κατάληψης της ουκρανικής πρωτεύουσας έως την εγκατάσταση μιάς νέας κυβέρνησης πιστής στα ρωσικά συμφέροντα.

Η ουκρανική πρωτεύουσα βάλλεται πλέον και μέσα στα όριά της (και δεν είναι πρωτοφανές μέσα στην Ευρώπη, μη ξεχνάμε το Βελιγράδι το ’99 με τους βομβαρδίζοντες τότε να είναι οι Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι με το ΝΑΤΟ).Τη νύχτα καταγράφηκαν εκρήξεις και μέσα στο Κίεβο, ενώ πολλά κυβερνητικά κτίρια έχουν οχυρωθεί. Το αεροδρόμιο Αντόνοφ βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλλαν στην Ουκρανία από το βορά (Λευκορωσία). Κι όπως φαίνεται το στρατηγικό σχέδιο του ρωσικού επιτελείου αιφνιδίασε. Ενώ όλοι περίμεναν την επίθεση από τα ανατολικά με στόχευση την προσάρτηση της περιφέρειας του Ντονμπάς, τελικά ο Πούτιν οργάνωσε την ταυτόχρονη επίθεση σε όλη την ουκρανική επικράτεια από τέσσερα διαφορετικά σημεία: δύο από ανατολικά (Ντονμπάς και Χάρκοβο), νότια (Οδησσό, Μαριούπολη) και βόρεια.

Βομβαρδισμοί καταγράφονταν σε πολλά σημεία, το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Καματόρσκ, την Οδησσό, την Μαριούπολη κ.α., που πρωταρχικό στόχο είχαν την καταστροφή του συστήματος αεράμυνας, ώστε να ετοιμαστούν οι χερσαίες επιχειρήσεις σε στρατηγικά σημεία. Το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποιούσε την καταστροφή άνω του 100 στρατιωτικών στόχων, αεροδρομίων, ραντάρ, κέντρων διοίκησης, ναυτικής βάσης κ.α.. Οι ουκρανικές αρχές κοινοποιούσαν τον θάνατο 137 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 300.

Οι εικόνες της χθεσινής πρώτης μέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκάλεσαν και τις πρώτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο, σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης αλλά και την Ελλάδα. Ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες τέτοιες διαμαρτυρίες, τόσο στη ρωσική  πρεσβεία όσο στην αμερικανική.

https://new.infolibre.gr/2022/02/24/rosikes-dynameis-epitethikan-ximeromata-stin-oykrania/

Μοιραστείτε το άρθρο