Ένας άστοργος “πολιτισμός”

 

Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η αποκάλυψη πως η διεύθυνση του βιβλιοπωλείου Ιανός στην Αθήνα προσπαθεί να εκδιώξει τους άστεγους που βρίσκουν καταφύγιο στο κατώφλι του, βρέχοντας τις μοκέτες ή σχεδιάζοντας να βάλει μπρος τις σειρήνες. Φαίνεται πως ο “πολιτισμός” της γνωστής αλυσίδας δεν αντέχει καν να βλέπει τους ταπεινούς και καταφρονεμένους της κοινωνίας μας.

Όμως ενώ αποδοκιμάζουμε έντονα αυτή την πρακτική δεν μας προκαλεί έκπληξη. Δεν ξεχνάμε ότι η διεύθυνση της ίδιας επιχείρησης είχε καλέσει τα ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών που υπεράσπιζαν την κυριακάτικη αργία τον Δεκέμβρη του 2014 ή ότι το 2011 υπάλληλοι της επιχείρησης είχαν υπογράψει “αυτοβούλως” δηλώσεις αποκήρυξης του σωματείου μας στην αντιπαράθεση που είχε συμβεί τότε με αφορμή τη μη πληρωμή κυριακάτικης εργασίας.

Εντούτοις, δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο “δέντρο” της άστοργης συμπεριφοράς μιας επιχείρησης έναντι των αστέγων και να αφήνουμε το “δάσος” της ύπαρξης συμπολιτών μας στον δρόμο χωρίς στέγη. Ένα φαινόμενο που εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων και που αναμένεται να γίνει χειρότερο στο άμεσο μέλλον καθώς προχωρούν πλειστηριασμοί κατοικίας, αλλά και φτωχοποιούνται ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα πληθυσμού με τις υπέρογκες αυξήσεις τις τιμές ενέργειας, ενοικίων αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι ή αυξάνονται κατά πενταροδεκάρες.

Απεικόνιση αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης και των κυρίαρχων τάξεων αποτελεί κι η πρακτική της συγκεκριμένης επιχείρησης και γι’ αυτό της μοιάζει.

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο