Διαδήλωση για την ανατροπή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, Τρίτη 22/2 στις 18:30 στην πλατεία Κοραή

Εργατική Διαδήλωση ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (4808/21)

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΌΣ ΑΓΏΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (4808/21)

Εργατική Διαδήλωση

Τρίτη 22 Φλεβάρη 6.30 μ.μ.στον πεζόδρομο της Κοραή

Τα Κλαδικά και Επιχειρησιακά Σωματεία του Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα εκτιμούν ότι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι η ανατροπή / κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21) που αποτελεί τομή στο βάθεμα της αντεργατικής λαίλαπας και που βάζει στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες, τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.

Απέναντι σ’ αυτό, το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό από τη βάση, από τα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη. Πρέπει να οργανώσει την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην Εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Περιβάλλον και γενικότερα για κάθε κοινωνική ανάγκη στην οποία επιτίθεται ο καπιταλισμός και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο.

Δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου (Ιούνης 2021). Χρειάζεται πανεργατική συσπείρωση και αγώνας με στόχο την ανατροπή του. Μαχητικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με «προσαρμογή» στο νόμο δεν μπορεί να υπάρχει.

Με το νόμο 4808/21, μέσα από μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, το κράτος και η εργοδοσία θέλουν να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τα σωματεία, να εξανδραποδίσουν κάθε εργατική αντίσταση.

  • Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για την εσωτερική ζωή του σωματείου. Δίνεται έτσι εύκολη πρόσβαση στους εργοδότες και το κράτος να αποκτήσουν τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Αν τα σωματεία δεν αποδεχτούν να φακελωθούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των συναδέλφων σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, για νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.
  • Ο νόμος Χατζηδάκη καθιερώνει την ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις. Καταστρατηγείται έτσι η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία.
  • Ο νόμος εμποδίζει την παρουσία / παρέμβαση του σωματείου στον εργασιακό χώρο, απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, καταργεί το απεργιακό δικαίωμα σε κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας).

Τα εργατικά σωματεία δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις ρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την ανυπακοή και την απειθαρχία… να οργανώσουμε την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Κόντρα σε όσα εργασιακά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 κατεδαφίζει, προβάλουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων των σωματείων

– Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.

– Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.

  • – Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
  • – Όχι στη μετατροπή των εργαζομένων σε «συνεργάτες» (καθεστώς freelancer), καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • – Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
  • – Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς… ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
  • – Αυξήσεις στους μισθούς και τις αποδοχές – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • – Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο.
  • – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.
  • Κόντρα σε όσα συνδικαλιστικά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 κατεδαφίζει, τα σωματεία φτιάχνουν το δική τους συσπείρωση πάλης
  • Προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του νόμου Χατζηδάκη. Όλη η εξουσία στις δια ζώσης γενικές συνελεύσεις. Ούτε τηλε-συνελεύσεις, ούτε τηλε-εκλογές. Δεν συμμετέχουμε στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.
  • Αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμός των αγωνιζόμενων σωματείων.

Συναδέλφισσα / συνάδελφε, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας.
Παρατεταμένος αγώνας με όλες τις μορφές (διαδηλώσεις, απεργίες,….) για να καταργηθεί το αντεργατικό – αντι-συνδικαλιστικό «έκτρωμα» (ν. Χατζηδάκη).

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Κλαδικά & Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κώστας Σωτηρίου» (Ανατολική Αττική)

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public

Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος

Καλούμε όλα τα σωματεία να συνυπογράψουν το κοινό κείμενο και να συμμετάσχουν στην Εργατική Διαδήλωση στις 22/2. Η υπογραφή τους θα προστεθεί μαζί με τις υπογραφές των υπόλοιπων σωματείων

Καλούμε όλα τα σωματεία, ακόμη και αν δεν συνυπογράψουν το κοινό κείμενο, να συμμετάσχουν στην Εργατική Διαδήλωση στις 22/2 κυκλοφορώντας δικά τους κείμενα.

Καλούμε όλες τις εργατικές συλλογικότητες και τις συλλογικότητες γειτονιάς, να συμμετάσχουν στην Εργατική Διαδήλωση στις 22/2.


Το καλοκαίρι του 2021 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που προσπαθεί να διαλύσει ριζικά όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είχαν απομείνει, μετά από 10 χρόνια μνημονίων. Ο νόμος Χατζηδάκη είναι μια τομή σε ότι κατακτήσεις είχαν απομείνει, επιβάλλοντας:

  • Την εγγραφή των σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα σωματεία ώστε να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, για τη σύναψη ΣΣΕ κα.. Πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρονικό φακέλωμα που αποδυναμώνει τα σωματεία
  • Την ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις, χτυπώντας την λειτουργία και την εσωτερική δημοκρατία των σωματείων
  • Εμπόδια στην παρουσία του σωματείου στον εργασιακό χώρο και την απαγόρευση της περιφρούρησης της απεργίας, ενώ κάνει σχεδόν αδύνατη τη προκήρυξη απεργίας, ουσιαστικά απαγορεύοντάς την.
  • Το περεταίρω αδυνάτισμα των εργασιακών δικαιωμάτων (8ωρο, κυριακάτικη αργία, ελαστική εργασία κ.α.)

Προσφατα, τα Υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι για την έγκαιρη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, οι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να δεχτούν το «φακέλωμα» και να επικοινωνήσουν με το ΕΔΥΤΕ μέσω του λογισμικού ΖΕΥΣ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών, προχωρώντας την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται για τους εργαζόμενους έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο και βασικά καταναλωτικά αγαθά ισοπεδώνοντας πολλά νοικοκυριά, τα οποία πλέον δεν αγοράζουν βασικά τρόφιμα. Η νεοφιλελεύθερη συμμορία του Μητσοτάκη διψάει για κρατικό χρήμα, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία σε κερδοσκόπους, ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Το μόνο που έχουν κάνει είναι να υποσχεθούν μια αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους. Λαμβάνουν μέτρα κοροϊδία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ παράλληλα δίνουν πακτωλούς χρημάτων για την ενίσχυση της αστυνομίας και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει στην εξουσία, οι εργαζόμενοι θα απειλούνται διαρκώς με εξαθλίωση, φτώχεια και καταστολή. Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας με την οργάνωση μας στους χώρου δουλειάς σε σωματεία, και σε επιτροπές αγώνα όπου δεν υπάρχει σωματείο για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, αγώνων μαχητικών και ανυποχώρητων. Να προωθήσουμε και να υπερασπίσουμε την εργατική δημοκρατία ενάντια στην επίσημη συνδικαλιστική (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) και την σταλινική (ΠΑΜΕ) γραφειοκρατία. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε πραγματικά να ρίξουμε το νόμο Χατζηδάκη, να αντισταθούμε σε παλιά και νέα αντεργατικά νομοσχέδια, να ανατρέψουμε αυτούς που μας θέλουν σύγχρονους δούλους.

  • Κατάργηση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη
  • Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.
  • Εθνικοποίηση και επίταξη των των βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα. Πλαφόν στις τιμές των τροφίμων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους.
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια

Αντεπίθεση των Εργαζομένων


ΜΑΖΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ- ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 6:30μμ στον πεζόδρομο της Κοραή

Το καλοκαίρι του 2021 οι διαδηλώσεις και οι 24ωρες απεργίες που κηρύχτηκαν από τα συνδικάτα δεν ήταν αρκετές ώστε να αποτρέψουν τη ψήφιση του νόμου Χατζιδάκη, που καταπατά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κατεκτημένα εδώ και δεκαετίες. Από το 2010 η εργατική τάξη δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση από το κράτος και το κεφάλαιο, συρρικνώνοντας τις όποιες μέχρι τότε κατακτήσεις της. Κατάργηση 8ώρου, συλλογικών συμβάεων, ΒΑΕ, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, απαγορεύσεις διαδηλώσεων και η λίστα ποτέ δεν τελειώνει.

Με τον νόμο Χατζιδάκη θεσμοθετείται το ψηφιακό φακέλωμα των σωματείων μέσω του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων. Αν κάποιο σωματείο δεν εγγραφεί στο Μητρώο, δε θα έχει δικαίωμα εκπροσώπησης των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας, υπογραφής συλλογικής σύμβασης και κήρυξης απεργίας. Για ποιο λόγο το κράτος θέλει να φακελώσει τις οργανώσεις των εργαζομένων, αν όχι για να τις ελέγξει; Δε θα τους δώσουμε αυτό το δικαίωμα. Δε θα αφήσουμε κράτος και εργοδοσία να χειραγωγήσουν τις οργανώσεις της εργατικής τάξης και τους αγώνες της.

Ακόμα, ο νόμος Χατζιδάκη βάζει φραγμό στην απεργιακή περιφρούρηση. Προσπαθούν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη από το ισχυρότερο όπλο της, την ΑΠΕΡΓΙΑ. Η περιφρούρησή της έχει κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες, δεν τους τη χαρίζουμε. Σε κλάδους κοινής ωφέλειας θέτει όριο στο πόσοι δικαιούνται να απεργήσουν (1/3 των εργαζομένων ορίζονται ως “Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας”). Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο προδιαγράφουν την ήττα οποιασδήποτε απεργίας, αφού η παραγωγή θα συνεχίζεται ανενόχλητα. Ήδη, λόγω του πλήθους των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κάθε απεργία κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική. Πλέον δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κήρυξή της, πόσο μάλλον τη νίκη της.

Η Καθιέρωση ηλεκρονικής ψήφου στα σωματεία, η επέκταση του σπαστού ωραρίου και στη μερική απασχόλησηη υπονόμευση του δικαιώματος στην επαναπρόσληψη απολυμένου, ακόμα κι αν η απόλυση αποδείχτηκε παράνομη στα δικαστήρια, η υποβάθμιση του ήδη αποδυναμωμένου ΣΕΠΕ με την αναγόρευσή του σε “ανεξάρτητη αρχή” είναι μερικές μόνο από τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νόμου. Ακόμα νομιμοποίησε την υποδηλωμένη εργασία, αφού δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες αν γίνει έλεγχος και βρεθούν εργαζόμενοι να δουλεύουν, ενώ έχει τελειώσει το ωράριο τους, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν αλλαγή στο Εργάνη ένα μήνα μετά… Στην ουσία ο νόμος Χατζηδάκη νομιμοποίησε την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία..

Όμως η παγωμάρα από αυτή την προσωρινή ήττα, λόγω της ψήφισης του νόμου, δε θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν έχουν τη πολυτέλεια να σταματούν με την ψήφιση ενός αντεργατικού νόμου. Κάθε οπισθοχώρηση των αγώνων δίνει πάτημα σε κράτος και αφεντικά για νέα επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη. Ο νόμος Χατζιδάκη είναι μια θηλιά στο λαιμό του εργατικού κινήματος που πρέπει να κοπεί, αν θέλει να έχει ελπίδες για νέες κατακτήσεις σε εργασιακό, συνδικαλιστικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο.

Οι περσινές απεργίες, παρ’ όλη τη σχετική τους επιτυχία, έδειξαν τα όρια που σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος. Η γραφειοκρατία και οι κομματικές- παραταξιακές ίντριγκές τους αποδείχτηκαν γι’ άλλη μια φορά βαρίδια για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και για νικηφόρους αγώνες. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να απεμπλακεί από αυτό το τέλμα και να δημιουργήσει τους όρους για ένα ταξικό εργατικό κίνημα από τα κάτω, ελευθεριακό, αμεσοδημοκρατκό.

Σ’ αυτή τη συγκυρία, των χιλιάδων θανάτων από κόβιντ λόγω της αισχρής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, της τεράστιας ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στη στέγη, οι εργαζόμενοι/ες χρειάζεται να αντισταθούν. Οργάνωση στα σωματεία, ίδρυση νέων, ελευθεριακών, ώστε να πάρουμε πίσω ό,τι χάθηκε, αλλά και να παλέψουμε για την κοινωνία που θα πάψει η εκμετάλλευση κράτους και κεφαλαίου.

Βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε:

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ- ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας (Ε.Σ.Ε)

Μοιραστείτε το άρθρο