Συγκεντρώσεις ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, Σάββατο 12/2 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Θεσσαλονίκη: 1.  Στη Λαϊκή αγορά Αμπελοκήπων – Ξηροκρήνης στις 11:00, 2. πλατεία Επταλόφου (Αμπελόκηποι) στις 12:00
Αθήνα: πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη στις 12:00


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες 12 πόλεις, οι Συντονισμοί Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και Αττικής, Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, τοπικές και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες οργάνωσαν το Σάββατο 5 του Φλεβάρη την “Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στις Αυξήσεις ρεύματος και θέρμανσης και την Ακρίβεια”.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η διαδήλωση πέρασε από καταστήματα ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας, όπου κάηκαν συμβολικά λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και από την αγορά “Καπάνι”, όπου μοιράστηκε υλικό ενάντια στις αυξήσεις τιμών στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικά σωματεία, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις. φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις. Βέβαια δεδομένης της τεράστιας εμβέλειας και κοινωνικής σημασίας του ζητήματος της ακρίβειας, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας προφανώς και δεν μας αφήνει ικανοποιημένους  αφού συγκεντρωθήκαμε λιγότεροι από 1.000 διαδηλωτές. Αλλά καταγράφουμε ως θετικό το γεγονός ότι παρά την πολύμηνη εκκωφαντική σιωπή στην επίσημη πολιτική σκηνή και την συνδικαλιστική ηγεσία για το θέμα της ακρίβειας και των αυξήσεων των τιμολογίων, έγιναν ήδη κάποια πρώτα βήματα πανελλαδικού συντονισμού και κοινής δράσης καθώς και οι πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ συνεχίζει και εντείνει την παρέμβασή του ώστε να συστρατευτούν σ’ αυτό τον αγώνα όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και συλλογικότητες και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, που συντονισμένα και χωρίς κομματικούς “εναγκαλισμούς” ή μικρομεγαλισμούς θα οργανώσουν εκείνες τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις που θα συνενώνουν το «ΟΧΙ στην ακρίβεια» με το «δημόσια υγεία και παιδεία  για όλους/ες» και το «μισθός, δουλειά με δικαιώματα και ελευθερία» σε έναν αγώνα ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, έναν ΑΓΩΝΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟ!

Οργανώνουμε μαζί με άλλες τοπικές συλλογικότητες «μια εξόρμηση τη βδομάδα σε κάθε γειτονιά», ξεκινώντας το Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 11π.μ., στη Λαϊκή αγορά Αμπελοκήπων-Ξηροκρήνης (Καλλιθέας και Αμπελώνων γωνία)

Αποδεχόμαστε την πρόταση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής και μαζί με άλλες συλλογικότητες από όλη τη χώρα, συνδιοργανώνουμε μέσα στον Φλεβάρη πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού ενάντια στις αυξήσεις τιμών και την ακρίβεια

Να ακουστεί παντού, να ακούγεται όλο και πιο δυνατά

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!   

Ρεύμα και Θέρμανση δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον Λαό!

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης

https://syntonsyllogthes.blogspot.com/2022/02/blog-post.html


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με αγώνες να παλέψουμε για την επιβίωσή μας

Συγκέντρωση Σάββατο 12/2

Αμπελόκηποι: 12μ πλατεία Επταλόφου

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία έχουμε βυθιστεί σε μια εργασιακή ζούγκλα (το έκτρωμα Χατζηδάκη ήδη εφαρμόζεται, βλ. E-Food, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες, και μας μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους) και την φτώχεια. Οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες λόγω των μνημονιακών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων πάνω από 10 χρόνια τώρα. 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 372 ευρώ καθαρά! Το 31,5% των παιδιών απειλούνται με φτώχεια, ποσοστό από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά έρχεται από τη διάλυση του ΕΣΥ: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων… Αλίμονο όμως! Όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός του 2022 των νεοφιλελεύθερων αγριανθρώπων της ΝΔ, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουμε ανάγκη από υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, υποδομές αλλά από μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες (10 δις)! Αυτή είναι η ταξική «μείωση του κράτους» στις πλάτες μας.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ φέρνει νέες τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (+19%), συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά! Η ακρίβεια εξαϋλώνει το πενιχρό εισόδημά μας, ενώ οι κυβερνητικοί παπαγάλοι ισχυρίζονται πως όλα θα τα λύσει η «αγορά»! Ενδεικτικές αυξήσεις τιμών: πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%, καύσιμα 22,3%, φυσικό αέριο σχεδόν 150%! Βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας: κρέας +17%, ψάρια 8%, τυριά 3,5%, ελαιόλαδο 19%, λαχανικά 21%, ηλιέλαιο 30%, τυριά 15%, ζυμαρικά 13% κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, αυτή η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση «αύξησε» τον κατώτερο μισθό κατά 2%, δηλαδή ούτε ένα κουλούρι την ημέρα!

Η ευθύνη γι’ αυτή την τραγική κατάσταση ανήκει στους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους, που κυβερνούν με μνημόνια διαρκείας. Το μόνο που πετυχαίνει αυτή η «ανάπτυξή» είναι να συνεχίζει την εκτεταμένη καταστροφή της παραγωγικής βάσης, βιομηχανικής και αγροτικής, εκτοξεύοντας όλες τις εισαγωγές, κάνοντας την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών και τα παιχνίδια των ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων. Είναι οι ίδιοι που ενισχύουν και επιδοτούν κάθε ιδιώτη αρπακτικό και παράσιτο, που δημιουργούν και προστατεύουν τα καρτέλ των μεγαλοκαπιταλιστών. Που πανηγυρίζουν για «ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία», όταν ενοίκια και τιμές ακινήτων πετάνε στα ύψη, αφήνοντας τις λαϊκές οικογένειας να αγωνιούν για την στέγασή τους. Που ιδιωτικοποιούν τα πάντα, οδηγώντας σε διαρκή αφαίμαξη των εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε με την «απελευθέρωση»-ξεπούλημα των υποδομών, της ενέργειας κ.ά. και θα ακολουθήσει για άλλα βασικά αγαθά, όπως το νερό.

Γι’ αυτούς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους, που θέλουν τον καθένα μας μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, μόνη ιερή «αξία» είναι τα παρασιτικά τους κέρδη, η αρπαγή και το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Όσο κι αν προσπαθούν με χυδαία ψέματα, με ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ, ο σκελετός δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά και αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις, στο 236% του ΑΕΠ – όταν το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις και 127% του ΑΕΠ! Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές πάνω από το ΑΕΠ), για τα οποία ζητάνε από εμάς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό!

Ξανά οι χρεοκοπημένες ελίτ με ατελείωτα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και στυγνή καταστολή προσπαθούν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την χρεοκοπία του σάπιου συστήματος τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, καθημερινή κοροϊδία κυβέρνησης και ΜΜΕ. Η οργή και δυσαρέσκειά μας πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολή. Να παλέψουμε για την ανατροπή της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που νομοθετεί υπέρ του 1% των πλουσίων και κυβερνά με τις ορδές των ΜΑΤ. Με κινητοποιήσεις και ενότητα στις δράσεις μας, με αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να τους σταματήσουμε πριν μας εξοντώσουν.

Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης & καύσιμα. Καμιά αύξηση στην τιμή του ρεύματος και φυσικού αερίου. ΣΤΟΠ τώρα σε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΔΕΠΑ/ΔΕΦΑ (αέριο). Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Ρεύμα, Νερό, Υγεία, Παιδεία, Στέγη είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, όχι εμπορεύματα. ΣΤΟΠ στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Εργατικός – Κοινωνικός έλεγχος στις τιμές, για να τσακίσουμε τους κερδοσκόπους.

Αυξήσεις μισθών – συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τομέων κλειδιά. Διαγραφή του Χρέους.

Ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων του 1%.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας


ΟΧΙ στην Ακρίβεια, την Φτώχεια και τις Ιδιωτικοποιήσεις

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 12μ. πλατεία ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Εδώ και μερικούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες τρομακτικών αυξήσεων στις τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη βασικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση μας. Ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του μισθού μας πηγαίνει στις βασικές μας ανάγκες, ενώ για ευρύτερα λαϊκά στρώματα η επιβίωση γίνεται συνεχώς δυσκολότερη : αδυναμία πληρωμής ενοικίων, απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΑΘ ή φυσικού αερίου, και μια γενική συμπίεση προς τα κάτω του βιοτικού μας επιπέδου.

Την ίδια ώρα, και ενώ χάνουμε κάθε μέρα περίπου 100 συνανθρώπους μας από τον Covid-19 η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενισχύσει την δημόσια υγεία (περικόπτοντας για ακόμα μια χρονιά σχεδόν 800 εκ. ευρώ από την Υγεία και την ασφάλιση), ενώ ξοδεύει αμέτρητα δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Τα σκάνδαλα, η σήψη και η ανικανότητα των νεοφιλελεύθερων αχρήστων της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχουν τέλος (Novartis, πυρκαγιές, διάλυση νοσοκομείων, εγκλωβισμοί χιλιάδων οδηγών στα χιόνια, πρώτοι σε νεκρούς της Πανδημίας κ.α.) ενώ με τις ιδιωτικοποιήσεις καταληστεύουν δημόσιο χρήμα προς όφελος φίλων τους επιχειρηματιών και με εντολές ΕΕ και ΗΠΑ.

Έτσι την περίοδο της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης, η ΝΔ, έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και ξεπούλησε ΔΕΗ και Αέριο.

ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια με τη φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, την καθημερινή κοροϊδία κυβέρνησης και ΜΜΕ. Η οργή και δυσαρέσκειά μας πρέπει να μετατραπούν σε συλλογικούς αγώνες, σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολή. Να παλέψουμε για την ανατροπή της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που νομοθετεί υπέρ του 1% των πλουσίων και κυβερνά με τα ΜΑΤ. Με κινητοποιήσεις και ενότητα στις δράσεις μας, με αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να τους σταματήσουμε πριν μας εξοντώσουν!

– Αύξηση μισθών και συντάξεων

– Πλαφόν στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, σε καύσιμα, ενέργεια.

– Άμεση πλήρη επανεθνικοποίηση για ΔΕΗ/ΑΕΡΙΟ .

– Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

– Διαγραφή χρεών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

– ΣΤΟΠ στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Κρατική ενίσχυση των ενοικίων για άνεργους/εργαζόμενους.

Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης


ΑΘΗΝΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σάββατο 12/2 12:00 μετρό Δάφνης, Όλοι στην διαδήλωση

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τους πολίτες αβοήθητους στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Ο πιο ακριβοπληρωμένος δρόμος της χώρας μετατράπηκε σε Γολγοθά για χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι διότι η εταιρία διαχείρισης για τη μόνη λειτουργία που μερίμνησε ήταν τα πανάκριβα διόδια, συνεχίζοντας να εισπράττει τα 2,80 ευρώ, ενώ ο δρόμος ήταν κλειστός! Όμως η ευθύνη δεν είναι μόνο της Αττικής Οδού, καθώς ο μηχανισμός του «επιτελικού κράτους» δεν μπόρεσε να διατηρήσει κανέναν κεντρικό δρόμο ανοιχτό.

H πανδημία επελαύνει, με πάνω από 20.000 κρούσματα καθημερινά και πάνω από 21.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα. Οι οδηγίες και οι νόμοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ανεπαρκείς, αφήνοντας εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα στο έλεος της πανδημίας. Ο κυνισμός και η απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή του Μητσοτάκη και του επιτελείου του έχουν οδηγήσει στο ξεπούλημα και στο κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενώ αφήνουν τους ιδιώτες της υγείας να αισχροκερδούν με τις τιμές των ειδών ατομικής προστασίας και των διαγνωστικών τεστ.

Παράλληλα, το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά. Ενδεικτικά η βενζίνη έχει ακριβύνει κατά 20% και το ρεύμα σχεδόν 100% ενώ τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Το μόνο που έχει κάνει ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του είναι να υποσχεθεί μια αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους. Ήδη πολλά νοικοκυριά ζουν στο όριο της φτώχειας και η αύξηση των τιμών αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Το επιτελικό κράτος που διατυμπανίζουν οι μνημονιακοί του Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει εξελιχθεί σε ένα επιτελικό μπάχαλο. Δίνουν πακτωλούς χρημάτων για την ενίσχυση της αστυνομίας και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ενώ την ίδια ώρα πετάνε ψίχουλα δήθεν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος στον οποίο μπαίνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες έχει συγκεκριμένο υπεύθυνο. Είναι η εγκληματική, επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ακραία μνημονακή και άγρια ταξική πολιτική της, που «σκοτώνουν» μαζικά.

Κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία, η κοινωνία θα απειλείται με εξαθλίωση, φτώχεια και καταστολή. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούμε να τους ανεχθούμε άλλο – πρέπει να τους διώξουμε! Η μεγαλειώδης νίκη των εργαζομένων της e- food και οι αγώνες των λιμενεργατών της Cosco δείχνουν ότι με την οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε απέναντι στα νέα και παλιά αντεργατικά, αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά Ν/Σ. Να οργανώσουμε τους αγώνες μας και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με Λαϊκές Συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, με οργάνωση στα σωματεία σε κάθε χώρο εργασίας και σε επιτροπές αγώνα όπου δεν υπάρχουν σωματεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να διώξουμε αυτή την άθλια κυβέρνηση!

  • Λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονία για να οργανώσουμε τον αγώνα μας
  • Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους. Κάτω το έκτρωμα Χατζηδάκη
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΑΦΝΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο