Συγκεντρώσεις για την έναρξη της δίκης Λιγνάδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 11/2

Σε συγκεντρώσεις καλούν συλλογικότητες, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και αλληλέγγυοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς την Παρασκευή 11/2 ξεκινά η δίκη του παιδοβιαστή Δημήτρη Λιγνάδη.

Αθήνα: στις 9:00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών
Θεσσαλονίκη: στις 11:00 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ)


ΑΘΗΝΑ

Ποτέ ξανά στο ίδιο έργο θεατές

Έναν χρόνο περίπου από την έκρηξη του ελληνικού metoo ο φόβος άλλαξε πλευρά. Όσα κρατούσαμε κρυφά για χρόνια, δεκαετίες, αιώνες είδαν το φως της ημέρας. Όλοι ήξεραν, κανείς δεν μίλαγε. Μέχρι που οι επιζήσασες βρήκαμε την δύναμη να το βροντοφωνάξουμε: “#ΜΕΤΟΟ“.

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, οι δεκάδες γυναικοκτονίες μέσα στο 2021, η υπόθεση του Λιγνάδη, τα εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, ο ομαδικός βιασμός της Γεωργίας, μάς δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως έχουμε η μία το άλλο. Κανένα δεν είναι μόνο σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία.

Την Παρασκευή 11/2 στις 9:00 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκινάει η δίκη του Λιγνάδη.

Δε θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Ενάντια στην συγκάλυψη από την κυβέρνηση απαιτούμε δικαιοσύνη για τα θύματα.

Καμία μόνη. Κανένα μόνο.

Κιουρί@


Πριν καλά καλά μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τι ήταν αυτό που συνέβη στη #Γεωργία στη Θεσσαλονίκη ήρθαν οι δευτέρες τοξικολογικές -από την Ελβετία αυτή τη φορά- για να “καταρρίψουν” τις πρώτες και να “αποδείξουν” ότι δεν έγινε χρήση ουσιών στο σώμα της Γεωργίας. Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως για εμάς οι τοξικολογικές είτε όλες έδειχναν το ίδιο (όπως αρχικά έδειξαν ύπαρξη ουσιών) είτε όχι τη Γεωργία θα την πιστεύαμε και την πιστεύουμε και δεν τις περιμέναμε καν για να το κάνουμε. Γιατί η αναμονή για “επίσημα” στοιχεία είναι αντίστοιχη της άποψης ότι οι καταγγέλουσες λένε συνήθως ψέματα, ότι βιασμός υπάρχει μόνο αν σε σκοτώσουν στο ξύλο, αν δεν γνωρίζεις το θύτη κλπ. Δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε όχι απλώς για τη δική της δικαίωση αλλά και όλων των άλλων θηλυκότητων που έπεσαν στα χέρια αυτού του κυκλώματος πλούσιων βιαστών.

Ξέρουμε πολύ καλά πως εδώ παίζεται κάτι πολύ περισσότερο από τη δικαίωση της ίδιας της Γεωργίας. Τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια και μάλιστα χωρίς καμία προβολή από τα επίσημα ΜΜΕ της Ελλάδας φαίνεται να μιλούν για ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που ενορχηστρώνεται από πολύ μεγάλα ονόματα της εγχώριας (και όχι μόνο) αστικής τάξης, με διασυνδέσεις με αστυνομία, αλλά και με την κυβέρνηση. Η σιωπή που τηρείται γύρω από την ταυτότητα των θυτών δεν είναι τυχαία. Ούτε τυχαία η στοχοποίηση του ακτιβιστή #ΗλίαΓκιώνη που συνέβαλε στην ανάδειξη του ζητήματος. Και φυσικά δεν είναι τυχαία και η σιωπή που για άλλη μια φορά διατηρεί η κυβέρνηση.

Άλλωστε δεν ξεχνάμε την υπόθεση #Λιγνάδη, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός της υπουργού Λίνας Μενδώνη και της κυβέρνησης ΝΔ μέχρι να “πέσουν” όλοι από τα “σύννεφα” με την αποκάλυψη ότι ήταν συστηματικά παιδοβιαστής και τις έρευνες να δείχνουν ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδεραστίας και παιδικής πορνογραφίας. Ακόμη φαίνεται να εμπλέκεται και κακοποίηση και εκβιασμό ανήλικων μεταναστών. Υπήρξε σε υψηλόβαθμη θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί κυβέρνησης ΝΔ, γεγονός που του έδινε ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκμετάλλευση ανηλίκων.

Τα κυκλώματα αυτά (εκείνο πίσω από την υπόθεση της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη κι αυτό στην υπόθεση Λιγνάδη) μοιάζουν να μη συνδέονται όμως έχουν μια πολύ σημαντική συσχέτιση: φαίνεται να πηγαίνουν βαθιά στον κόσμο της αστικής τάξης, να διαπλέκονται με όλες τις κεντρικές εξουσίες και να διαχέονται μέσα στην κοινωνία. Η προσπάθεια να “φύγει” το βάρος από το βάθος των υποθέσεων αυτών και να στραφεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα είναι άλλη μια προσπάθεια συγκάλυψης ιστοριών που όπως φαίνεται να αποκαλύπτουν στοιχεία από τις ως τώρα μαρτυρίες και έρευνες, εμπλέκουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου.

Η πατριαρχία και η εξουσία που γεννάει διαπλέκεται άμεσα με όλη τη σαπίλα του καπιταλισμού φέρνοντας βαθιά εκμετάλλευση για τα θηλυκά, ΛΟΑΤΚΙΑ+ και ανήλικα σώματα.

Οι υποθέσεις αυτές τείνουν να συγκαλύπτονται, τα επιζώντα ή τα θύματα να μη δικαιώνονται και η κοινωνία να σιωπά.

Από την άλλη, πέραν των προφανών ευθυνών που πέφτουν στις πλάτες αυτής της κυβέρνησης για τις δύο αυτές υποθέσεις, δεν αφήνουμε απέξω και κανέναν επίδοξο κυβερνητικό διαχειριστή. Είναι χαρακτηριστική η “καμπάνια” που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δείξει ότι είναι “διαφορετικός” από τη ΝΔ, ότι είναι ενάντια στην έμφυλη καταπίεση. Ωστόσο η ασκούμενη πολιτική δεν είναι άσχετη από την έμφυλη καταπίεση, αντιθέτως κάθε αστική κυβέρνηση χτυπάει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των πιο φτωχών στρωμάτων και συνεπώς τα πιο καταπιέζομενα τμήματα τους που είναι οι γυναίκες, οι θηλυκότητες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+, οι μετανάστριες. Δε γίνεται από τη μία να φυλακίζονται (και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) προσφυγισσες σε camp με καταγγελίες για βιασμούς και κυκλώματα trafficking να δρουν ανενόχλητα και από την άλλη να μας παρουσιάζονται οι ίδιοι καταπιεστές ως σωτήρες, δημοκράτες και δίκαιοι.

Τα κυκλώματα αυτά είναι συνυφασμένα με το αστικό κράτος, χαίρουν της κάλυψης της αστυνομίας, των κυβερνήσεων, των καθεστωτικών ΜΜΕ. Το γεγονός ότι τα άτομα που τα απαρτίζουν βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε θέσεις εξουσίας, μπορεί ακόμα να είναι διάσημα δίνει εύκολη πρόσβαση στα σώματά μας και εξασφαλίζει μεγαλύτερη σιωπή. Η ανώτερη ταξική θέση προφανώς δίνει στους κακοποιητές πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες συγκάλυψης και ενίοτε την αίσθηση ότι δρουν με πλήρη ασυλία. Ωστόσο σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία η κουλτούρα της σιωπής, του βιασμού που κατηγορεί την επιζώσα αντί να τη στηρίξει, δίνει ακόμα μεγαλύτερο άλλοθι τόσο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά και γενικότερα όταν η έμφυλη βία δεν έχει ως θύτες μόνο πλούσιους σε θέσεις εξουσίας. Για αυτό και οφείλουμε να ενταντιωθούμε συνολικά στην πατριαρχία και στις σχέσεις εξουσίας αυτές.

Να δικαιωθούν τα επιζώντα αυτών των κυκλωμάτων.

Καμία συγκάλυψη του Λιγνάδη!

Πλήρη δικαίωση για τη Γεωργία!

Λιγνάδης, Γεωργιάδης, Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση ξέρει να συγκαλύπτει!

Παρασκευή 11/02 στις 09.00 συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίων Αθηνών (Δέγλερη 2) για την έναρξη της δίκης του παιδοβιαστή Λιγνάδη

Sabbat


Παρασκευή 11/02 | 09:00

Οι υποθέσεις Λιγνάδη και Φιλιππίδη, η πρώτη από τις οποίες ανοίγει τώρα και η δεύτερη τον Μάρτιο, χρειάζονται τη στήριξη όλων μας. Θύματα των υποθέσεων είναι νεαροί μετανάστες, στη μία περίπτωση και γυναίκες με ελάχιστη πολιτική ή οικονομική δύναμη στην άλλη.

Η δημοσιοποίηση των περιστατικών σεξουαλικής βίας και κακοποίησης και στις δύο υποθέσεις πυροδότησε την έντονη αντίδραση ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη, στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ.

Τη στιγμή αυτή καλούμαστε να στηρίξουμε ανοιχτά κι έμπρακτα τα άτομα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Να σταθούμε δίπλα στα θύματα και ενάντια σε κάθε απόπειρα της συστημικής βίας να φιμώσει τη φωνή τους. Δίνουμε όλ@ το παρόν στην έναρξη της δίκης Λιγνάδη. Είναι υπόθεση όλων μας.

Κανένας μόνος. Καμία μόνη.

Για να μην κερδίσει ο φόβος και η σιωπή.

Για να νικήσει το δίκαιο.

Παρασκευή 11/02 | 09:00

στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

*είσοδος από Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Δέγλερη

Support ART Workers

poster: Nikol Tali Petali


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.02 ΣΤΙΣ 9:00 , ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ (ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΕΓΛΕΡΗ)

Ένα χρόνο πριν, ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες καταγγελίες-τις οποίες ακολούθησαν πολλές ακόμα- για άλλο ένα παραβιαστικό σκουπίδι του δημόσιου πεδίου,τον κατά συρροήν παιδοβιαστή,κακοποιητή και βιαστή Δημήτρη Λιγνάδη. Ο συγκεκριμένος, έχοντας μια θέση εξουσίας και κάθε κοινωνικό και οικονομικό προνόμιο, χρησιμοποιούσε τις διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα,μπάτσους και ΜΜΕ για να υποβαθμίσει,ξεπλύνει και συγκαλύψει τις πράξεις του. Έτσι, από τις πρώτες μέρες,τα άτομα που υπέβαλαν καταγγελλίες,άρχισαν να δέχονται χυδαίες επιθέσεις είτε από τα ΜΜΕ με ειρωνικά και πολλές φορές ρατσιστικά σχόλια, είτε μέσω εκφοβισμών τους με ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα και εξακριβώσεις στοιχείων κάτω από το σπίτι τους. Από την άλλη, στον κακοποιητή δόθηκε ο χώρος για να προσπαθήσει να διαστρεβλώσει τα γεγονότα στο δημόσιο πεδίο καθώς και όλος ο χρόνος για να καταστρέψει οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με τις πράξεις του ήθελε ο ίδιος να ξεφορτωθεί (εδώ να σημειωθεί ότι εμείς δεν περιμένουμε <<αποδεικτικά στοιχεία>> για να πιστέψουμε και να στηρίξουμε το καταγγέλον άτομο).

H υπόθεση αυτή,σίγουρα δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό,καθώς κράτος και πατριαρχία ανέκαθεν γαλουχούν και ενθαρρύνουν παραβιαστές να επιβάλλονται στα σώματα μας, οι οποίοι επιστρατεύουν κάθε θεσμικό εργαλείο για να τους βοηθά και να τους συγκαλύπτει. Άλλωστε,ακόμη και πρόσφατα γεγονότα όπως οι δεκάδες γυναικοκτονίες,ο ομαδικός βιασμός της κοπέλας στην Θεσσαλονίκη, οι καταγγελίες των μεταναστριών στα camps,οι ξυλοδαρμοί και οι παρενοχλήσεις θηλυκοτήτων από μπάτσους αλλά και κάθε κακοποιητικό περιστατικό το οποίο δεν φτάνει ποτέ στα αυτιά μας, μας θυμίζουν καθημερινά ότι οι κρατικοί θεσμοί δουλεύουν πάντα για τη διαιώνιση της πατριαρχίας και της έμφυλης βίας.Στο πλαίσιο αυτό,δεν περιμένουμε κάποια λύση από μία δικαστική απόφαση ή οποιοδήποτε θεσμό της κρατικής εξουσίας που η ίδια οπλίζει το χέρι κάθε κακοποιητή,αλλά στηριζόμαστε σε σχέσεις αλληλοβοήθειας και συντροφικότητας μέσα και έξω από τις δομές μας, απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης των ζωών μας.

Γνωρίζουμε πόσο επανατραυματική και ψυχοφθόρα είναι η διαδικασία της καταγγελίας και στηρίζουμε κάθε βαλλόμενο άτομο είτε συλλογικοποιεί τα βιώματά του και μιλά γι αυτά είτε όχι.Γι’αυτό και στεκόμαστε δίπλα στα άτομα που καταγγέλλουν τον κακοποιητή τους και υποχρεούνται να βρεθούν στον ίδιο χώρο μαζί του . Να βιώσουν για ακόμη μία φορά την λασπολογία και την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων από τα ΜΜΕ και την καπήλευση των βιωμάτων τους από κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που υποκρίνονται την “στήριξη”τους όσο το θέμα παραμένει επίκαιρο.Έτσι ,καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για το επερχόμενο δικαστήριο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ :ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.02 ΣΤΙΣ 9:00 , ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ (ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΕΓΛΕΡΗ)

2 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι πολυτεχνείου


ΜΠΑΤΣΟΙ- ΑΦΕΝΤΙΚΑ- ΜΜΕ – ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

Η έμφυλη βία είναι συστημική βία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο τελευταίος χρόνος, μέσα σε συνθήκες υγειονομικής και συστημικής κρίσης, κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μέλλον που μας επιφυλάσσει το κρατικό, καπιταλιστικό, πατριαρχικό σύστημα: γυναικοκτονίες, κακοποιήσεις και βιασμοί, κυκλώματα trafficking με τη συγκάλυψη της αστυνομίας και των πολιτικών της προϊσταμένων, συγκάλυψη κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας και παιδοβιασμού, καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανισμούς μέσα σε αστυνομικά τμήματα.

Τόσο η υπόθεση των ειδεχθών εγκλημάτων του άλλοτε εκλεκτού των πολιτικών προϊσταμένων του κράτους Δ. Λιγνάδη που τώρα εκδικάζεται όσο και η υπόθεση της Γεωργίας, η οποία αποκαλύπτει τη συστηματική εγκληματική δράση ενός κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματίες, μεγαλοαφεντικά, παράσιτα-γόνοι μεγαλοαστικών οικογενειών και μαφίες, καταδεικνύει πως οι δράστες βασίζονται απροκάλυπτα στην εξουσία που έχουν και στη γνώση τους πως η δράση τους θα υποβαθμιστεί, θα συγκαλυφθεί και θα ξεπλυθεί από την αστυνομία, τις δικαστικές αρχές, τα ΜΜΕ και τα πολιτικά αφεντικά.

Εκείνο που οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων και των βιαστών, και ξεπλένει τα εγκλήματά τους είναι ένα ολόκληρο σύστημα που έχει όνομα και λέγεται πατριαρχία, κράτος και καπιταλισμός. Από την προώθηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και εκφασισμού, τον εγκλεισμό προσφύγων – μεταναστριών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα και τις εν ψυχρώ δολοφονίες από τα σώματα ασφαλείας μέχρι την αθώωση βιαστών και την όξυνση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Ως αναρχικές και ως γυναίκες οργανωνόμαστε και συλλογικοποιούμαστε απέναντι στο κράτος, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία. Χέρι – χέρι, η μια δίπλα στην άλλη, στον δρόμο σπάμε τον τρόμο που προσπαθεί να μας επιβάλει το κράτος και οι ένστολοι εντολοδόχοι του. Για να καταστρέψουμε κάθε μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και να φωνάξουμε μαζί με τις αδερφές μας σε όλο τον κόσμο ότι καμία δολοφονία και καμία κακοποίηση δε θα μείνει αναπάντητη, ότι η συλλογική φωνή μας μπορεί να σπάσει όλα τα δεσμά και να ρίξει όλα τα τείχη. Μέχρι να κάψουμε συθέμελα το σάπιο εξουσιαστικό πατριαρχικό σύστημα. Μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα χωρά μέσα του όλους τους κόσμους.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αθήνα
Διαδήλωση: Πέμπτη 10/2, Προπύλαια, 19.30
Συγκέντρωση: Παρασκευή 11/2 (ημέρα έναρξης της δίκης του παιδοβιαστή Λιγνάδη),
Μ.Ο.Δ. (Δέγλερη), 9.00

Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση: Παρασκευή 11/2, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 11.00

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία- Αναρχική Πολιτική Οργάνωση


Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για να μην συγκαλυφτούν οι ένοχοι από τις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος. Για να γίνουν οι φωνές όλων μας υπερασπιστική γραμμή των θυμάτων – για να δικαιωθούν!

Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) (Αθήνα)


Συμπληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο από το κύμα καταγγελιών που ξεσηκώθηκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, έρχεται επιτέλους η στιγμή που ο παιδοβιαστής θα αναγκαστεί να βρεθεί απέναντι από τα θύματά του (έστω σε κάποια από αυτά).

Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης του καθεστώτος που διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – για την οποία επιλογή της δεν πλήρωσε ποτέ το αντίτιμο – δεν θα αντιμετωπίσει απλώς τις καταγγελίες που τον βαραίνουν. Άλλωστε αυτές είναι όσες κατάφεραν να διαπεράσουν τα νομικά αναχώματα που στήθηκαν απέναντι στη κοινωνική προσπάθεια για τη καταδίκη του. Θα αντιμετωπίσει την οργή απέναντι στην απόπειρα συγκάλυψης των καταγγελιών του, την οργή απέναντι στη σκόπιμη κωλυσιεργία της διερεύνησής τους, την οργή απέναντι στις απειλές που δέχτηκαν όσα θύματα έσπασαν το φράγμα του φόβου και μίλησαν.

Όντας ένας άνθρωπος με αντικρύσματα στα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας, που προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να θάψουν την υπόθεση κάτω από το χαλί, ενώ ακόμη τρέχει η επίκαιρη υπόθεση των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών και του κυκλώματος της Θεσσαλονίκης, ο συμβολισμός μιας ηχηρής καταδίκης αποκτάει ιδιαίτερη αξία. Αφού δεν θα πρόκειται για την απλή καταδίκη ενός ανθρώπου, αλλά την καταδίκη ενός ολόκληρου συστήματος που ξέρει να αθωώνει τους στενούς του συνεργάτες όταν εκείνοι προέρχονται από το κόμμα, την κοινωνική θέση, την κλίκα, τους αρμούς του.

Οι σχέσεις του με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ευρύτερου καθεστωτικού μπλόκ, δεν είναι άλλωστε κρυφές.

Χρόνια ολόκληρα άνθρωποι του κλάδου άκουγαν ψιθύρους για το τι συμβαίνει αλλά κανείς δεν μιλούσε. Οι άνθρωποι που είχαν το θάρρος να μοιραστούν και να ανοίξουν δημόσια τα βιώματα τους, έδωσαν το έναυσμα για μια σειρά καταγγελιών στον χώρο των καλλιτεχνών και του θεάτρου.

Κάνοντας μια σύντομη ρετροσπεκτίβα, η πρώτη καταγγελία βιασμού για τον Λιγνάδη έρχεται επίσημα στις 6 Φεβρουαρίου του 2021. Η πρώτη κίνησή του, ήταν η παραίτηση μεν με απειλητικό ύφος δε, αφήνοντας ανοιχτή την υπόνοια ότι προέχει “να καθαρίσει το όνομά του από τους συκοφάντες”. Η προσπάθειά του να αυτοθυματοποιηθεί αντιστρέφοντας τη συζήτηση δεν τελεσφόρησε. Ακόμη και αν ΜΜΕ, αστυνομία και κυβέρνηση αποπειράθηκαν να συσκοτίσουν την πρώτη καταγγελία, οι υπόλοιπες καταγγελίες που ακολούθησαν κατέστησαν αδύνατο να κρυφτεί το θέμα και το όνομά του. Όταν πλέον το παιχνίδι της συγκάλυψης είχε χαθεί, με τις πρώτες καταγγελίες μη παραγεγραμμένου χρόνου να βλέπουν το φώς, ξεκίνησε το παιχνίδι της αθώωσης, της προσπάθειας να ρίξουν τον παιδοβιαστή στα μαλακά. Δίνοντάς του το περιθώριο ενός ολόκληρου μήνα να καθαρίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να τον ενοχοποιήσουν από τα αρχεία του, όσο εκείνος κρυβόταν σε σπίτι γνωστού ποινικολόγου και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο Κολωνάκι. Απολαμβάνοντας εσωτερική πληροφόρηση απο την ΕΛΑΣ, για την ώρα έκδοσης του εντάλματος σύλληψής του, ο Λιγνάδης εμφανίζεται στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση λίγο πρωτού εκείνο εκδοθεί ώστε να αποκτήσει ελαφρυντικά. Αφού λοιπόν εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις κρατικές συμβουλές για την επερχόμενη δίκη, συνελλήφθη και υπό το βάρος των κοινωνικών πιέσεων προφυλακίστηκε σε VIP συνθήκες στις φυλακές Τρίπολης.

Όσο δύσκολο και να ήταν για τα θύματα, μπήκαν ανάχωμα στην εκμετάλλευση, ήρθαν αντιμέτωπα με το βίωμά τους, απενοχοποίησαν τους εαυτούς τους, βρήκαν το θάρρος και έκαναν αυτό που φαινόταν ως τότε αδιανόητο. Σταμάτησαν το τέρας, από το να ασελγεί συστηματικά στα σώματα ανηλίκων παιδιών. Αφήνοντας έτσι παρακαταθήκη, για να μην υπάρχει κανένας χώρος στον επόμενο αλλά και για να μπορέσει κάθε θύμα να ταυτιστεί, να βρεί ασπίδα και να μιλήσει. Μια φωνή μπορεί να υποστηριχθεί από πολλές, πολλές φωνές μπορούν να γίνουν ουρλιαχτό. Ένα ανάλογο ουρλιαχτό άλλωστε προέκυψε από τον πυρήνα και τη δυναμική που ανέπτυξε το κίνημα metoo και metoo.gr ενάντια στους βιαστές, παιδεραστές, την εξουσία και όλους τους συγκαλυπτικούς εξουσιαστικούς μηχανισμούς .

Ως οργάνωση, παραμένουμε στη κοινωνική βάση για να υποδεχθούμε ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα τους με όποιον τρόπο το επιθυμούν. Είμαστε εδώ για να μπούμε ανάχωμα μαζί τους, να συμπληρώσουμε τους αγώνες τους.

Είναι συλλογικό μας χρέος να βρεθούμε έξω από τα δικαστήρια στις 11/2 και με την φυσική μας παρουσία να δώσουμε δύναμη, κουράγιο και στήριξη σε αυτές και αυτούς που θα κοιτάξουν τον θύτη κατάματα για να τον ξανά αντιμετωπίσουν.

Είμαστε δίπλα σας. Και απέναντι τους.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα


Το #metoo δυναμώνει συνεχώς και είναι εδώ για να μείνει και να δώσει φωνή στα θύματα. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο φως πλέον όλο και πληθαίνουν, συχνά με τις λεπτομέρειές τους να είναι γροθιές και κόμποι στο στομάχι, να μας θυμίζουν πόσο μακρύς δρόμος μας απομένει ακόμη.

Από τα πρώτα ονόματα που έφτασαν στην επιφάνεια ήταν και αυτό του Δημήτρη Λιγνάδη. Ένας ακόμη επιφανής ηθοποιός, με άμεσες σχέσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, πολλούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και πληθώρα διασυνδέσεων με κράτος και κεφάλαιο. Σίγουρα ένας βιαστής ή κακοποιητής μπορεί να πηγάζει από κάθε τάξη, αλλά δε μπορεί να εξασφαλίσει οποιαδήποτε τάξη ένα μήνα απραγίας από τον “νόμο και τάξη” της αστικής δημοκρατίας ώστε να εξαφανισθούν αποδεικτικά στοιχεία.

Ενώ λοιπόν οδεύουμε προς την έναρξη της δίκης του Λιγνάδη δε μπορεί κανείς παρά να δει τους παραλληλισμούς με τόσα ακόμη περιστατικά, όπως τη Γεωργία από τη Θεσσαλονική και τη συγκάλυψη και δυσφήμιση με κάθε τρόπο από δημοσιογράφους και αστυνομία, την υπόθεση της Ηλιούπολης με το μαστροπό μπάτσο που επίσης, με περίσσεια συναδελφική αλληλεγγύη, του δόθηκε χρόνος να εξαφανίσει το laptop του και άλλα στοιχεία, τον άριστο πιλότο από τα Γλυκά Νερά, που παρότι γυναικοκτόνος ας μην προτρέχουμε να πούμε ότι θα ήταν και κακός πατέρας. Αν είσαι χρήσιμος για το κεφάλαιο και το κράτος, θα σου παρέχει και τις εξουσίες να επιβληθείς σε ξένα σώματα και ζωές, και θα σε καλύψει με κάθε τρόπο.

Αφότου αποκαλύφθηκε ότι επί χρόνια ο Μπαμπινιώτης κάλυπτε τονΛιγνάδη στα Αρσάκεια και έπειτα ακολούθησαν συνεχή νταραβέρια με τον κομματικό μηχανισμό και το παρακράτος να του παρέχουν διαρκή πρόσβαση σε καινούρια θύματα, δε θα γνωρίσουμε ποτέ την πραγματική έκταση της δράσης του Λιγνάδη και η δίκη η οποία ακολουθεί κυρίως θα κρίνει αν οι συνεργοί του θα ξεπλύνουν τα χέρια τους με την καταδίκη του ή εάν θεωρείται αρκετά σημαντικός ώστε να επιστρέψει στη θέση του.

Το αποτέλεσμά της δε θα αλλάξει αυτό που ήδη γνωρίζουμε, δε θα παρέχει κάποια ιδιαίτερη βοήθεια στα θύματά του, ούτε θα μπορούσε να αποκαταστήσει κάποια εμπιστοσύνη στο αστικό δίκαιο, η παρουσία μας όμως είναι ένα σημαντικό μήνυμα πως οι εξουσίες τους δεν είναι τόσο στιβαρές όσο νιώθουν ασφαλείς από πίσω τους.

Κανένας βιαστής δε θα είναι ασφαλής πουθενά. Κανένας συνεργός τους δε θα ξεχαστεί.

Παρασκευή, 11/02: Συγκέντρωση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την έναρξη της δίκης, Δέγλερη 2, 09:00

Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚH

Περίπου ένα χρόνο μετά τη χειμαρρώδη έξαρση του φεμινιστικού κινήματος και του #metoo στην Ελλάδα, ερχόμαστε αντιμέτωπ@ με μία από τις υποθέσεις παιδοβιασμών και κακοποιήσεων από τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Η δίκη ξεκινάει την Παρασκευή 11/2 και ο ίδιος μέχρι και σήμερα δηλώνει αμετανόητος και ότι πρόκειται για σκευωρία εναντίον του. Ο Λιγνάδης βρέθηκε με σειρά κατηγοριών εις βάρος του για βιασμούς ανηλίκων, για εμπλοκή σε κυκλώματα παιδεραστίας και παιδικής πορνογραφίας, για κακοποίηση και εκβιασμούς ανηλίκων, ενώ φαίνεται πως οι έρευνες για το πρόσωπό του είχαν αρχίσει καιρό πριν τις δημόσιες καταγγελίες, αλλά διακοπήκαν για αδιευκρίνιστους λόγους.

Εκτός από στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου επί ΝΔ, ο Λιγνάδης υπήρξε στενός συνεργάτης της υπουργού πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – η οποία τον διόρισε προσωπικά ως διευθυντή του Εθνικού – και είχε άμεσες σχέσεις με την κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό του προσέδιδε μια παραπάνω εξουσία που χρησιμοποιούσε για να διαπράττει και να καλύπτει τα εγκλήματά του. Είναι χαρακτηριστική η ειδική μεταχείριση που δέχτηκε από την αστυνομία, αφού πρώτα αφέθηκε ελεύθερος γιατί «δεν υπήρχε ένταλμα» και έπειτα η έρευνα του σπιτιού του έγινε ένα μήνα μετά, χρόνο υπέρ αρκετό για να καταστραφούν τα οποιαδήποτε ενοχοποιητικά στοιχεία. Μάλιστα ο ίδιος φαίνεται να μην έχασε την ευκαιρία, αφού στο σπίτι του βρέθηκε ολοκαίνουριος υπολογιστής χωρίς τίποτα το ενοχοποιητικό. Ωστόσο, στην αποθήκη του βρέθηκαν δύο αντίγραφα άδειας παραμονής ανήλικου παιδιού από τις Σεϋχέλλες, γεγονός που ενισχύει τις κατηγορίες για εκμετάλλευση ανηλίκων.

Το ρόλο τους στο ξέπλυμα του Λιγνάδη έπαιξαν για άλλη μια φορά και τα ΜΜΕ. Είτε με προβοκατόρικα εξώφυλλα, είτε δίνοντας στο βήμα σε «σοκαρισμένους» ηθοποιούς που ξεπλένανε τον δράστη, είτε ακόμα και μετά τη σύλληψη του Λιγνάδη με εξώφυλλα «ο Λιγνάδης προσεύχεται κάθε μέρα στη φυλακή», με στόχο να εμφανίσουν το δράστη μετανοημένο και να εξομαλύνουν την κοινή γνώμη υπέρ του. Φυσικά ο Λιγνάδης δεν ήταν ο μόνος που δέχτηκε αυτή τη μεταχείριση, άλλοι διάσημοι του θεάτρου ή της τηλεόρασης δέχτηκαν το ίδιο ξέπλυμα από τα ΜΜΕ όπως ο Φιλιππίδης, αργότερα ο Παναγιωτόπουλος και πολύ πρόσφατα τα «καλά παιδιά» που ενώ διέπραξαν ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη και είναι υπόδικοι, τα κανάλια μας ενημέρωναν ότι «είναι τόσο όμορφοι, δε θα χρειάζονταν να βιάσουν για να βρουν σεξ».

Ο ρόλος των ΜΜΕ ως παντός χρήσης πλυντηρίου για βιαστές, κακοποιητές, παιδοβιαστές μας δημιουργεί μόνο οργή. Τον ίδιο και χειρότερο ρόλο έχει παίξει και η κυβέρνηση ΝΔ που όλως περιέργως φαίνεται να συνδέεται με πολλούς από τους κατηγορούμενους του #metoo. Τα κυκλώματα trafficking, παιδικής πορνογραφίας, τόσο στην περίπτωση του Λιγνάδη, όσο και στην υπόθεση της Γεωργίας φαίνεται να εμπλέκονται πολύ έντονα με της αστική τάξη της χώρας και να αναπαράγονται από υψηλόβαθμα στελέχη, ανθρώπους με πολιτική/ οικονομική εξουσία και κύρος. Δεν ξεχνάμε ούτε την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ Νίκο Γεωργιάδη που καταδικάστηκε για παιδεραστία και που η ποινή του «έληξε» συνοπτικά λόγω παραγραφής. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να στρέψει τις κατηγορίες και την κοινή γνώμη προς συγκεκριμένα πρόσωπα για να καλύψει όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ο χείμαρρος καταγγελιών φαίνεται να ξετυλίγει ένα κουβάρι που δε θα μπορέσει εύκολα να φιμωθεί.

Για όλα τα παραπάνω, σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης, φίμωσης, θαψίματος περιστατικών έμφυλης βίας, θα βρισκόμαστε απέναντι. Απέναντι και στην πατριαρχική κουλτούρα που μεταφέρει την ευθύνη στην επιζώσα έμφυλης βίας. Απέναντι στη λογική του συστήματος που λέει πως δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία και ένα έγκλημα εις βάρος μεταναστών και μάλιστα ανηλίκων μπορεί να θαφτεί. Απέναντι στην κυβέρνηση και τα στελέχη της που υποθάλπουν κυκλώματα έμφυλης βίας και κάνουν πλάτες στους βιαστές. Απέναντι και σε καλοθελητές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που πάει να παράξει πολιτική υπεραξία από την υπόθεση του Λιγνάδη, σαν να μην έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο στην φυλάκιση και εκμετάλλευση των μεταναστ(ρι)ών μέσα στα camp, σαν να έκανε ποτέ κάτι για τα κυκλώματα trafficking μεταναστών. Ενάντια στη συστημική βία, στην κουλτούρα του βιασμού και την συγκάλυψη.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Παρασκευή 11/2 στις 11:00 έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / ΚΘΒΕ (Εθνικής Αμύνης 2) για την έναρξη της δίκης του παιδοβιαστή Λιγνάδη. Καμία μόνη, κανένα μόνο.

ΕΧΕΤΕ ΛΕΦΤΑ – ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Παρασκευή 11/2 στις 11:00 έξω από το ΚΘΒΕ

Witches Fight Back


Κράτος, ΜΜΕ, δικαστικοί, όλοι συγκαλύπτουνε τον κάθε βιαστή

Συγκέντρωση για την έναρξη της δίκης του παιδοβιαστή Λιγνάδη:

Παρασκευή 11/2, 11:00, έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

 

 

 


ΜΠΑΤΣΟΙ- ΑΦΕΝΤΙΚΑ- ΜΜΕ – ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

Η έμφυλη βία είναι συστημική βία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο τελευταίος χρόνος, μέσα σε συνθήκες υγειονομικής και συστημικής κρίσης, κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μέλλον που μας επιφυλάσσει το κρατικό, καπιταλιστικό, πατριαρχικό σύστημα: γυναικοκτονίες, κακοποιήσεις και βιασμοί, κυκλώματα trafficking με τη συγκάλυψη της αστυνομίας και των πολιτικών της προϊσταμένων, συγκάλυψη κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας και παιδοβιασμού, καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανισμούς μέσα σε αστυνομικά τμήματα.

Τόσο η υπόθεση των ειδεχθών εγκλημάτων του άλλοτε εκλεκτού των πολιτικών προϊσταμένων του κράτους Δ. Λιγνάδη που τώρα εκδικάζεται όσο και η υπόθεση της Γεωργίας, η οποία αποκαλύπτει τη συστηματική εγκληματική δράση ενός κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματίες, μεγαλοαφεντικά, παράσιτα-γόνοι μεγαλοαστικών οικογενειών και μαφίες, καταδεικνύει πως οι δράστες βασίζονται απροκάλυπτα στην εξουσία που έχουν και στη γνώση τους πως η δράση τους θα υποβαθμιστεί, θα συγκαλυφθεί και θα ξεπλυθεί από την αστυνομία, τις δικαστικές αρχές, τα ΜΜΕ και τα πολιτικά αφεντικά.

Εκείνο που οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων και των βιαστών, και ξεπλένει τα εγκλήματά τους είναι ένα ολόκληρο σύστημα που έχει όνομα και λέγεται πατριαρχία, κράτος και καπιταλισμός. Από την προώθηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και εκφασισμού, τον εγκλεισμό προσφύγων – μεταναστριών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα και τις εν ψυχρώ δολοφονίες από τα σώματα ασφαλείας μέχρι την αθώωση βιαστών και την όξυνση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Ως αναρχικές και ως γυναίκες οργανωνόμαστε και συλλογικοποιούμαστε απέναντι στο κράτος, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία. Χέρι – χέρι, η μια δίπλα στην άλλη, στον δρόμο σπάμε τον τρόμο που προσπαθεί να μας επιβάλει το κράτος και οι ένστολοι εντολοδόχοι του. Για να καταστρέψουμε κάθε μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και να φωνάξουμε μαζί με τις αδερφές μας σε όλο τον κόσμο ότι καμία δολοφονία και καμία κακοποίηση δε θα μείνει αναπάντητη, ότι η συλλογική φωνή μας μπορεί να σπάσει όλα τα δεσμά και να ρίξει όλα τα τείχη. Μέχρι να κάψουμε συθέμελα το σάπιο εξουσιαστικό πατριαρχικό σύστημα. Μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα χωρά μέσα του όλους τους κόσμους.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αθήνα
Διαδήλωση: Πέμπτη 10/2, Προπύλαια, 19.30
Συγκέντρωση: Παρασκευή 11/2 (ημέρα έναρξης της δίκης του παιδοβιαστή Λιγνάδη),
Μ.Ο.Δ. (Δέγλερη), 9.00

Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση: Παρασκευή 11/2, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 11.00

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία- Αναρχική Πολιτική Οργάνωση

Μοιραστείτε το άρθρο