Εκδίκαση της υπόθεσης του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή, Πέμπτη 10/2 στις 9:00 στα Δικαστήρια Ευελπίδων

Στεκόμαστε μαζί με το δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή ενάντια στις άδικες διώξεις – Κάλεσμα στα δικαστήρια 10/2/2022

Ολοένα και συχνότερα, δημοσιογράφοι διώκονται για δημοσιοποίηση αληθών ειδήσεων και ενεργοί πολίτες καλούνται να πληρώσουν για ειρηνικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις προάσπισης του περιβάλλοντος. Η τακτική αυτή με αθέμιτη χρήση αγωγών αστικού και ποινικού δικαίου για τη φίμωση δημοσιογράφων, ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών χρειάζεται να ανακοπεί προκειμένου να θωρακιστεί ο δημόσιος διάλογος από αδικαιολόγητες παρεμβάσεις.

Ο όρος αγωγή SLAPP (Strategic lawsuits against public participation ή Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού) αναφέρεται στις αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές που κατατίθενται από ισχυρά πρόσωπα ή εταιρείες ενάντια σε πολίτες, οργανισμούς και δημοσιογράφους που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Στη χώρα μας τέτοιες κακόβουλες νομικές πρακτικές για θέματα που συνδέονται με περιβαλλοντικά ζητήματα και αφορούν την κριτική ή/και κινητοποιήσεις κατοίκων, και δημοσιογραφικές έρευνες είναι οι εξής:

-Η αγωγή που κατέθεσε η ελληνογερμανική εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων» με την οποία απαιτεί 328.000 ευρώ από 100 Τηνιακούς. Η εταιρεία ζητά το προαναφερόμενο ποσό για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη, εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων του νησιού που απέτρεψαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παράλληλα, αιτείται και την επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους στους εναγόμενους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συμμετοχής αυτών σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία σχετική με εργασίες της στο μέλλον.

https://cyclades24.gr/2020/07/tinos-me-agoges…

-Τρεις αγωγές των εταιρειών του ομίλου «ΟΝΕΧ», που διαχειρίζονται το ναυπηγείο της Σύρου, εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντας Σύρου (ΠΠΠΣ). Το ΠΠΣΠ, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020, ανέπτυξε μια σειρά δράσεων για τη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ερμούπολη, καθώς και για την ύπαρξη βαρέων τοξικών μετάλλων στο λιμάνι της. Το ΠΠΠΣ δέχτηκε τον Νοέμβριο μια πρώτη αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ από τον όμιλο ΟΝΕΧ για συκοφαντική δυσφήμιση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη και εν συνεχεία άλλες δύο ανάλογες αγωγές (ύψους 1.000.000 η καθεμία)

https://edromos.gr/ochi-sti-fimosi-ton-polito…

Η αγωγή που κατέθεσε ο Ευστάθιος Λιάλιος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία απαιτεί αποζημίωση 100.000 ευρώ για ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη (με απειλή προσωπικής κράτησης της δημοσιογράφου, αν δεν καταβληθούν) και το site alterthess της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι το ρεπορτάζ («Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική») συνιστά παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων χωρίς τη συναίνεσή του, ότι προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά του, ότι του προξένησε ψυχική ταραχή και ψυχικό άλγος και ότι υπέστη ηθική βλάβη. Το ρεπορτάζ αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της βορειοανατολικής Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η αγωγή, που θα εκδικαστεί στις 3/3/2022 δεν κάνει πουθενά λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση ή ψευδείς ειδήσεις.

https://alterthess.gr/dyo-ypsilovathma-stelec…

-Η μήνυση της εταιρείας «WRE Ελλάς» εναντίον 19 πολιτών από την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας και Κουλεντίων του Δήμου Μονεμβασίας, επειδή στις 22/08/2018 κατέθεσαν στοιχεία στο Δασαρχείο Μολάων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στο Α.Τ Νεάπολης αναφορικά με την διάνοιξη δρόμου μήκους 1.500 μέτρων και πλάτους 6 έως 10 μέτρων μέσα σε δασική περιοχή. Η εταιρείας WRE EΛΛΑΣ έχει κατηγορήσει και ζητάει την δίωξη σύσσωμου του Δημοτικού συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας, φορέων, συλλόγων, επιτροπής αγώνα, ραδιοφωνικών σταθμών και πολιτών της περιοχής, που αντιτίθενται εδώ και 20 χρόνια στο αιολικό πάρκο, γιατί εξάντλησαν όλα τα νόμιμα μέσα και προχώρησαν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/329382_s…

-Η αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» κατά του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή και της «Εφημερίδας των Συντακτών» για ρεπορτάζ που αφορά την ανωτέρω δίωξη στην Μονεμβασιά, με τον τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων» απαιτώντας αποζημίωση 225.000 ευρώ από τον ίδιο και την εφημερίδα. Η εταιρεία κατηγορεί τον δημοσιογράφο για δήθεν «δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών για την εταιρεία ισχυρισμών προσβάλλοντας βάναυσα το νομικό πρόσωπο της εταιρείας και θίγοντας ευθέως την επιχειρηματική δραστηριοποίησή της (…) στο πλαίσιο ενός γενικότερου ενορχηστρωμένου σχεδίου». Εξάλλου, η εταιρεία αξιώνει 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον αναφορά στο πρόσωπό της και να απαγγελθεί προσωρινή κράτηση 12 μηνών στο δημοσιογράφο και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα, ως μέσο εκτέλεσης της απόφασης που θα εκδοθεί.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/329293_a…

Τα περιβαλλοντικά κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες και επιτροπές αγώνα έχουν πετύχει σημαντικές νίκες προάσπισης του περιβάλλοντος και των κατά τόπους οικοσυστημάτων, έχοντας να αντιπαλέψουν “μεγάλα πράσινα συμφέροντα”, κατά παραγγελία νομοσχέδια, κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς με παρουσία ΜΑΤ, πλάγιες και νυχτερινές μεθοδεύσεις, υπερταχείες δημόσιες διαβουλεύσεις και ταυτόχρονα, την αποσιώπηση όλων αυτών από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέτοιες νίκες μετράμε στα Άγραφα, στο Νυμφαίο, στις Νησίδες του Αιγαίου, στη Σαμοθράκη, στο Τελέθριο και τη Μακρολούκα και για να επιτευχθούν χρειάστηκαν πάντα την ενεργό και διαρκή δράση σε τοπικό επίπεδο, επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και τη στήριξη ενός ευρύτερου μετώπου ενεργών πολιτών που ενημερώθηκαν, διέδωσαν την πληροφορία ή/και συμμετείχαν στις δημόσιες διαβουλεύσεις, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ενημερωτικές δράσεις, συζητήσεις και δρώμενα.

Οι πρόσφατες αγωγές των “πράσινων επενδυτών” δείχνουν πως στην πραγματικότητα αυτοί μας φοβούνται. Αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις τους με την καταστολή, τις μηνύσεις και τις αγωγές. Ωστόσο, το ζήτημα των αγωγών SLAPP με το αίτημα της οικονομικής αποζημίωσης είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να το ανακόψουμε πριν επεκταθεί περισσότερο και καταστεί πάγια τακτική τους.

Ας γίνουν η αφορμή για να μπει ένα πρώτο ανάχωμα σε αυτή την τακτική των ισχυρών ενάντια στους ασθενέστερους. Οι απόπειρες ποινικοποίησης των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και οι απόπειρες φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου δεν θα περάσουν.

Συγκεντρωνόμαστε στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 10 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ , όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή.

Support Earth

Oδοιπορικό Eνάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης

Κενό Δίκτυο

Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου

Πολιτική Συλλογικότητα Αυτενέργεια

Κίνηση Πολιτών Κυθήρων Dynamo

Κίνηση Πολιτών Save Andros

Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό “παροξυσμό”

Μοιραστείτε το άρθρο