Κινηματογραφική Παρασκευή με προβολές ταινιών, 21/01 στις 20:00 στα Ζιζάνια και στην Α΄Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών

Κινηματογραφική Παρασκευή στην Αθήνα με το Dope is Death (2020) στην κατάληψη Ζιζάνια και στην Α΄ Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών να προβάλλονται δύο επεισόδια από τη σειρά – ντοκιμαντέρ Trouble (There Goes the Neighborhood και Defend the Block) τα οποία αφορούν το φαινόμενο του εξευγενισμού (gentrification).


Κατειλημμένος Κοινωνικός Χώρος “Ζιζάνια”

Προβολή ταινίας και μπαρ στα Ζιζάνια, Παρασκευή 21/1 από τις 8μμ (η ταινία θα αρχίσει στις 9μμ)

Dope Is Death (Η Πρέζα πέθανε)

2020 – 1 ώρα 18 λεπτά, Αγγλικά (με αγγλικούς υπότιτλους)

Με τη κρακ να ρημάζει τη Νέα Υόρκη στα 70ς, οι Young Lords (Νέοι Αφέντες) και οι Black Panthers (Μαύροι Πάνθηρες) αγωνίστηκαν για ριζοσπαστική αλλαγή στις κοινότητές τους. Ξεκίνησαν το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης με θεραπευτικό βελονισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ η κληρόνομιά που έχει αφήσει το πρόγραμμα συνεχίζεται από τους κατοίκους του Μπρονξ και του Άνω Μανχάτταν, τα άτομα υπεύθυνα για τη δημιουργία του έχουν υποφέρει από δεκαετίες κρατικής δίωξης.

Στα Ζιζάνια αντιμετωπίζουμε καθημερινά το ζήτημα της χρήσης και της αστεγίας στη Βικτώρια. Παρατημένοι απ’το κράτος και παρενοχλημένοι απ’ τους μπάτσους, οι χρήστες ναρκωτικών έξω από την πόρτα μας αντιμετωπίζουν συνεχώς βία. Με αυτή τη προβολή ελπίζουμε να σηματοδοτήσουμε τη σύνδεση μεταξύ ναρκωτικών και του κράτους και να στραφούμε προς ριζοσπαστικές, μη-τοξικοφοβικές προσεγγίσεις. Πριν και κατά τη διάρκεια της προβολής θα υπάρξει μπαρ για την οικονομική ενίσχυση της κατάληψης καθώς και το κείμενό μας σχετικά με την κατάσταση στο δρόμο έξω από το κτήριο.

Πρόγραμμα εβδομάδας στα Ζιζάνια: https://www.kinimatorama.net/event/133643


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ + ΜΠΑΡ από α.φ.σ. ΑΡΟΔΑΜΟΣ

προβολή δύο επεισοδίων (There goes the neighborhood και Defend the block) που αφορούν το φαινόμενο του gentrification-εξευγενισμού, από τη σειρά-ντοκιμαντέρ Trouble.

Θα ακολουθήσει μπαρ για την κάλυψη δικαστικών εξόδων συντρόφων/ισσών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ :

Η Εκτοπία βρίσκεται στον 6ο όροφο (ταράτσα) των εστιών Α ΦΕΠΑ. Υπάρχει πρόσβαση ανεβαίνοντας με το ασανσέρ μέχρι τον 5ο και συνεχίζοντας από τα δεξιά με τις σκάλες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

Σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, τα καθιερωμένα αστικά περιβάλλοντα μεταμορφώνονται σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου. Το gentrification καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της εργατικής τάξης και των πολυεθνικών περιοχών, εκτοπίζοντας μακροχρόνιους κατοίκους προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Η πολιτισμική σύγκρουση που αναδύεται μεταξύ των καθιερωμένων μελών της κοινότητας και αυτών των νέων (εχθρικών προς την τάξη μας) αφίξεων συχνά θεωρείται ως η πρώτη γραμμή των αγώνων γύρω από το gentrification. Αλλά ενώ αυτή η ένταση είναι σίγουρα πραγματική, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το gentrification είναι μια συστηματική διαδικασία, που διευκολύνεται από κρατικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις και χρηματοδοτείται από τεράστια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ταξικός πόλεμος που διαδραματίζεται στον φυσικό χώρο, με όλες τις πολυπλοκότητες και τις αντιφάσεις που συνεπάγεται.

Στο επεισόδιο του Trouble #12, το sub.Media εξετάζει το gentrification ως μια διαδικασία καπιταλιστικής αστικής ανάπτυξης, εξετάζοντας πιο προσεκτικά πώς συμβαίνει σε τρεις μεγαλουπόλεις: Τορόντο, Νέα Ορλεάνη και την Κωνσταντινούπολη.

Το gentrification, όπως όλες οι πτυχές του καπιταλισμού, παρουσιάζεται συχνά στα θύματά του ως μια φυσική διαδικασία. Καλυμμένο στη λογική της προόδου και γυαλισμένο με ευφημισμούς όπως «αναζωογόνηση της γειτονιάς» ή «αστική ανανέωση», η βίαιη μετατόπιση που φέρνει στο πέρασμά του κρύβεται προσεκτικά πίσω από μια κάλυψη δυνάμεων της αγοράς, δημόσιες διαβουλεύσεις και λαμπερές εκστρατείες μάρκετινγκ. Αλλά όσοι έχουν νιώσει τη δύναμη του «αόρατου χεριού» της αγοράς να τους αφαιρεί από τις κοινότητές τους και να τους απωθεί από τα σπίτια τους δεν ξεγελιούνται τόσο εύκολα. Η ψευδαίσθηση ότι το gentrification είναι φυσικό, ή ακόμα και αναπόφευκτο γεγονός της ζωής, καταρρέει όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να πάρουν θέση και να αντεπιτεθούν. Οι επιθέσεις που στοχεύουν τους πράκτορες της πρώτης γραμμής του gentrification αναγκάζουν τους ανθρώπους να πάρουν θέση. Συχνά, η προκύπτουσα αίσθηση διαύγειας μπορεί να ξεπεράσει το προπέτασμα καπνού της κοινωνικής ειρήνης που χρησιμοποιούν τα κράτη και οι καπιταλιστές για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι κοινότητές μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιθανοί τόποι επενδύσεων. Μας υπενθυμίζουν ότι οι γειτονιές μας έχουν παλμό και ότι είναι φυσικές περιοχές των οποίων το μέλλον μπορεί να αμφισβητηθεί, και τελικά να διαμορφωθεί, από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές.

Στο επεισόδιο του Trouble #13, το sub.Media συνομιλεί με συντρόφους από το Μόντρεαλ, την περιοχή του κόλπου του San Francisco και το Βερολίνο για να δει πώς οι άνθρωποι σε αυτές τις πόλεις αντεπιτίθενται στις επιθέσεις στις κοινότητές τους από κερδοσκόπους ακινήτων και βιομηχανιών.

Μοιραστείτε το άρθρο