Συγκέντρωση και πορεία στα Εξάρχεια ενάντια στην έμφυλη και πατριαρχική βία, Σάββατο 15/1 στις 13:00 στην πλατεία Εξαρχείων

Ενώνουμε τις φωνές μας το ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1/2022 στις 13:00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ Κ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΑ,

ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ: ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!

Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και γυναικοκτονιών, των οποίων τα θύματα το μόνο λάθος που έκαναν είναι ότι ήταν γυναίκες! Η σιωπή όμως έσπασε, το «ως εδώ» ακούγεται και τα θύματα πλέον μιλούν και διεκδικούν την ορατότητα τους ως επιζήσασες κακοποιητικών συμπεριφορών από εργοδότες, συντρόφους ή συζύγους.

Έπειτα από άλλες δυο περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στη γειτονιά μας, έρχεται τώρα ακόμη μια να προστεθεί στη θλιβερή λίστα της πατριαρχικής βίας, η περίπτωση ενός εργοδότη επίδοξου βιαστή που διατηρεί παντοπωλείο ντελικατέσεν στα Εξάρχεια.

Εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως αφεντικό, χρησιμοποίησε όλη του την εξουσία πάνω στην κοπέλα, εν ώρα εργασίας της, στο χώρο εργασίας της.

Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν χθες, δεν είναι ανεκτές. Δεν τους φοβόμαστε, στεκόμαστε δίπλα η μία στην άλλη και φωνάζουμε ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ και ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ σε κάθε σεξιστική, ομοφοβική, τρανσφοβική κακοποιητική και παραβιαστική συμπεριφορά στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά.

Στηρίζουμε τα θύματα παρενόχλησης και κακοποίησης, δημιουργούμε ασφαλείς χώρους, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη!

Αναδημοσιεύουμε τη μαρτυρία/καταγγελία ενός εκ των θυμάτων:

«Ακούμε συχνά την φράση αν συνέβαινε σε μένα θα έφευγα επιτόπου ή δεν καταλαβαίνω γιατί τα θύματα αργούν τόσο να μιλήσουν. Δυστυχώς κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει σε ένα ορισμένο περιστατικό μέχρι να το βιώσει. Το παρόν κείμενο αφορά έναν επιχειρηματία που διατηρεί καταστήματα παντοπωλεία delicatessen σε δυνατές εμπορικά περιοχές της Αθήνας και την κακοποιητική και παραβιαστική συμπεριφορά του απέναντι σε γυναίκες υπαλλήλους του. Μια εξ αυτών παρέμεινε στο κατάστημα για ένα σχετικά μικρό διάστημα από το οποίο αποχώρησε κατόπιν συστηματικής λεκτικής κακοποίησης. Μια επόμενη υπάλληλος παρέμεινε στο κατάστημα περισσότερους μήνες. Ο χώρος εργασίας της ήταν κατά κύριο λόγο η αποθήκη στην οποία εργαζόταν τον περισσότερο καιρό μόνη καθώς οι υπόλοιποι υπάλληλοι εργάζονταν σε άλλο χώρο, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι πελάτες ούτε και οπτική επαφή και όταν έχει μουσική, δηλαδή πάντα, και δουλεύουν οι μηχανές του καταστήματος δεν υπάρχει ούτε ακουστική επαφή. Σε αυτό το διάστημα υπήρχαν πολλά σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου που σταδιακά άρχισαν να γίνονται και πιο παραβιαστικά και παρόλη την δυσαρέσκεια της υπαλλήλου που την εξέφραζε λεκτικά και σωματικά αυτός συνέχιζε. Την πείραζε λεκτικά, της έκανε προτάσεις, την στρίμωχνε, την ακινητοποιούσε με τα χέρια του, προσπαθούσε να την αγγίξει και μια φορά, αφού είχαν προηγηθεί διάφορα σε λεκτικό επίπεδο, κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του ζητώντας της να προβεί σε πράξεις που την πρόσβαλαν. Η στάση της κοπέλας τον έκανε να συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει και να κάνει πίσω. Τα «πειράγματα» συνέχισαν και μετά από αυτό. Υπήρχε μάλιστα και ένας τακτικός πελάτης ο οποίος την ενοχλούσε λεκτικά και με το βλέμμα του συχνά μπροστά ή και μαζί με τον εργοδότη. Πριν και μετά από αυτές τις περιπτώσεις έχουν υπάρξει και άλλες γυναίκες υπάλληλοι στα καταστήματα εκ των οποίων η μια δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εμπειρία της και με τις υπόλοιπες δεν έχει υπάρξει τρόπος επικοινωνίας. Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το κείμενο είναι διότι δεν θέλουμε να βρεθεί ξανά καμία στη θέση μας!»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Μοιραστείτε το άρθρο