Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ, Πέμπτη 13/1 στις 12:00

Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, την Πέμπτη 13/1 στις 12:00, απαιτώντας από τις πρυτανικές αρχές να λογοδοτήσουν για τα απαράδεκτα συμβάντα αυταρχισμού και καταστολής που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, παραμονή πρωτοχρονιάς γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ και εκκένωσης πολιτικού χώρου στο κτίριο του Βιολογικού, ενώ το πανεπιστήμιο παρέμεινε περικυκλωμένο μέχρι και την επόμενη μέρα. Καταγγέλλουμε την πρυτανεία Παπαϊωάννου που για ακόμα μια φορά επιλέγει να καλέσει τις δυνάμεις καταστολής στο χώρο του ασύλου προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς τρομοκρατίας και καταστολής!

Τα σχέδια του πρύτανη για το πανεπιστήμιο φαίνονται και από την πρόσφατη αποδοχή της δωρεάς του μεγαλοεφοπλιστή και πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, Θανάση Μαρτίνου, ύψους 750.000 ευρώ, για μόνιμη εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου στις εισόδους και τουρνικέ! Διανύοντας μια από τις χειρότερες φάσεις της πανδημίας στη χώρα, φαίνεται πως το μόνο μέλημα της πρυτανείας Παπαϊωάννου και του Υπουργείου (το οποίο σχεδιάζει νέα επίθεση στα πτυχία μας με νέο νόμο πλαίσιο – «Πανεπιστήμιο 2030») είναι η εφαρμογή κάθε πτυχής του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και η επιβολή ενός κλίματος αστυνομοκρατίας μέσα στα ιδρύματα, τη στιγμή μάλιστα που δεν εγγυάται με κανέναν τρόπο την υγειονομική προστασία των φοιτητών και τον μη αποκλεισμός τους από τις εξεταστικές.

Απαιτούμε η πρυτανεία Παπαϊωάννου να λογοδοτήσει επιτέλους στους Φοιτητικούς Συλλόγους! Εδώ και καιρό ο πρύτανης αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες και αρνείται κατηγορηματικά να απαντήσει στις αποφάσεις και στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει. Έχει φροντίσει να φέρει τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν και να συλλάβουν φοιτητές μέσα στο άσυλο, δε δίστασε να δώσει ονόματα φοιτητών συνδικαλιστών στην ΕΛ.ΑΣ. και έκανε δηλώσεις για κάρτες εισόδου στο ΑΠΘ. Είναι πια σαφές πως ο ρόλος του Παπαϊωάννου στο ΑΠΘ είναι αυτός του πιο πιστού εντολοδόχου της κυβέρνησης που χέρι-χέρι με το υπουργείο αξιοποιεί την κάθε ευκαιρία για να εφαρμόσει το νόμο Κ-Χ και να μετατρέψει το ΑΠΘ σε μία αστυνομοκρατούμενη φυλακή. Η εισβολή της Αστυνομίας στις 31/12 έκανε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο πως η ένταση της καταστολής, το χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα, και η εφαρμογή του δόγματος του ”νόμου και τάξης” μέσα στα πανεπιστήμια είναι οι βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση της ΝΔ και τους πιστούς εντολοδόχους της. Αυτό δείχνει άλλωστε και η νέα εξαγγελία για εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τον Μάιο, ενός μέτρου που το φοιτητικό κίνημα, μέσα από μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να περάσει!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το άσυλο και τα κεκτημένα μας, κόντρα σε κάθε προσπάθεια αστυνομικής επέμβασης! Κόντρα στον εγκάθετο πρύτανη της ΝΔ, δε θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αστυνομικές δυνάμεις να στρατοπεδεύσουν στις σχολές μας, κανένα τουρνικέ να εγκατασταθεί στις εισόδους και καμία πτυχή του νόμου Κ-Χ να εφαρμοστεί! Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες, τα πανεπιστήμια δεν είναι φυλακές! Από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα από τα σχέδια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί!

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/1 ΣΤΙΣ 12:00

Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας

Μοιραστείτε το άρθρο