Συγκέντρωση υπεράσπισης των καταλήψεων και αλληλεγγύης στο στέκι στο βιολογικό, Τρίτη 11/1 στις 18:00 στο πάρκο Αγίου Θεράποντα

Σε μικροφωνική συγκέντρωση καλούν το Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα Τούμπας και η Libertatia μετά από την έκδηλη προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατοπίσει τη συζήτηση από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στο ζήτημα της “τάξης και της ασφάλειας” προχωρώντας σε οργανωμένη επίθεση εναντίον των χώρων ελευθερίας και συνάντησης, τις καταλήψεις. Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου του 2022 στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα (τέρμα Μπότσαρη) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό, η οποία εκκενώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις παραμονή πρωτοχρονιάς και υπεράσπιστης στις καταλήψεις.


ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2021, η αστυνομία με τις ευχές της πρυτανικής αρχής προχωρά στην εκκένωση της κατάληψης “Στέκι στο Βιολογικό”. Άμεσα τεχνικό συνεργείο αρχίζει να σπάει, να ρημάζει και να ξηλώνει τα έπιπλα, τα βιβλία, τον εξοπλισμό & τους τοίχους του στεκιού. Έκτοτε ο χώρος και τα πέριξ του πανεπιστημίου είναι γεμάτα από μπάτσους.

Επί 34 χρόνια, το στέκι αποτελούσε μια νησίδα αυτοοργάνωσης & ελευθερίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα χρόνια στέγαζε τις ανάγκες και τις επιθυμίες της νεολαίας που νιώθει να ασφυκτιά μέσα σε μια κοινωνία η οποία έχει αλωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη διαφθορά, τη φιλαργυρία, τον ατομισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

Η επίθεση που δέχονται οι καταλήψεις μας αφορά όλους. Από το Στέκι στο Βιολογικό, την Terra Incognita & τη Libertatia ως τη Villa Amalias & τη Rosa Nera, κράτος & παρακράτος πασχίζουν να κάμψουν τις κινηματικές αντιστάσεις και να εμποδίσουν την ανάδυση μιας νέας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας που θα απαντά στις αγωνίες και τα προβλήματα του καθενός μας ξεχωριστά, αντί απλά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας σάπιας, απάνθρωπης οικονομικής ελίτ.

Αλλά δε θα τους περάσει.

Οι καταλήψεις είναι ζωντανές εστίες αγώνα και αλληλεγγύης, ανοιχτοί χώροι αδιαμεσολάβητης κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικής έκφρασης. Αποτελούν κομμάτια του κόσμου που οραματιζόμαστε και πραγματώνουμε μέρα με τη μέρα, μακριά από λογικές διαχωρισμού, εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και κέρδους.

Γι’ αυτό και δε σκοπεύουμε να τις αφήσουμε στα χέρια κανενός κράτους, ιδρύματος, εκκλησίας ή εταιρίας. Τις στηρίζουμε, τις υπερασπιζόμαστε, τις πολλαπλασιάζουμε, κάθε ώρα και με κάθε μέσο.

Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)

και στην πορεία υπεράσπισης των καταλήψεων και του Στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/01 στη 13:00 (Καμάρα)

ΔΕΚΑ, ΕΚΑΤΟ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ & ΘΛΙΨΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Τούμπας

Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα Τούμπας


Μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)

Στις 31/12/21 παραμονή πρωτοχρονιάς κράτος και πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να εισβάλουν και να εκκενώσουν την εδώ και 34 χρόνια κατάληψη ”στέκι στο βιολογιλό”. Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε ανατεθεί επίσημα το έργο για τις “Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων του ισογείου κτηρίου Βιολογίας για ανάγκες της Σ.Θ.Ε.” σε εργολαβία, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε με συνολική δαπάνη 635.677,94 ευρώ. Σήμερα 10 / 01/22 αλληλέγγυοι/ες της κατάληψης προχώρησαν σε μια νέα κατάληψη χώρου εντός του πανεπιστημίου, στο κτήριο πίσω από το Χημικό ΑΠΘ (παρκινγκ).

Για εμάς δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της αναβάθμισης με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου χώρου. Το πανεπιστήμιο επιλέγει να παρέμβει συγκεκριμένα στο κατειλημμένο στέκι του Βιολογικού γνωρίζοντας πολύ καλά την μακροχρόνια δράση του μέσα σε αυτό αλλά και τη σημαντική παρουσία του στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένες δομές αγώνα είναι ένα πεδίο συσπείρωσης του κόσμου που θέλει να συλλογικοποιήσει τις αντιστάσεις του απέναντι σε ό,τι προωθεί την εξατομίκευση και την απάθεια, απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που θρέφει τους καταπιεστές και υποτιμά τις ζωές των καταπιεσμένων. Αποτελούν αναχώματα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και εδαφικοποιούν τις αντιστάσεις στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι γίνονται επικίνδυνες, γιατί στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του κράτους να εφαρμόσει την αντικοινωνική του πολιτική δημιουργώντας μια συνθήκη εξόντωσης της κοινωνικής βάσης.

Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι ένας χώρος εντός του πανεπιστημιακού οικοδομήματος που δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα στα σχέδια της κάθε κυβέρνησης που επιδιώκει να ελέγξει πλήρως την λειτουργία του πανεπιστημίου. Ακόμη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Κ-Χ παρατηρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο για αντιμετώπιση της ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν ισχύει. Όμως προκύπτει η διαμόρφωση ενός πλήρως ελεγχόμενου πεδίου εντατικοποίησης, που θέλει τους φοιτητές πειθαρχημένα υποκείμενα, απομακρυσμένα από οποιαδήποτε πολιτική και ριζοσπαστική δράση που θα νοιάζονται μόνο να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους συμφοιτητές τους, ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται η έννοια του πανεπιστημίου ως δημόσιος και ανοιχτός χώρος, κάτι το οποίο αποκλείει από αυτό όποιον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την πλευρά μας, ως κατάληψη Libertatia προτάσσουμε ανυποχώρητη αλληλεγγύη στις δομές αγώνα, που μπαίνουν στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου και καταστέλλονται. Οι καταλήψεις για εμάς είναι σημεία συνάντησης και ζύμωσης, όπου συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας προτάσσοντας μια ελεύθερη κουλτούρα αντίστασης στον σημερινό κανιβαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε. Με όπλο μας τη συντροφικότητα και την αλληλοβοήθεια στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε επιχειρεί να καταστείλει τους ζωτικούς μας χώρους, εμάς τους ίδιους αλλά και τους αγώνες μας. Για αυτό επιδιώκουμε να συνεχίσουν ναι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκουν απέναντί τους όσοι επιχειρούν να μας εξουσιάσουν, ώσπου να κτίσουμε μια κοινωνία που η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ελευθερία θα είναι λέξεις αυτονόητες.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ – ΜΑΧΟΝΤΑΙ

Κατάληψη Libertatia

Μοιραστείτε το άρθρο