Συγκέντρωση – Μοτοπορεία για τα πρόστιμα στους διανομείς, Πέμπτη 30/12 στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Για άλλη μια φορά, ρίχνουν την ευθύνη στους εργαζόμενους, με τσουχτερά πρόστιμα! Συγκεκριμένα, στις 20/12 κοινοποιήθηκαν πρόστιμα έως 2.100 ευρώ από το υπ. εργασίας μέσω της ειδικής πλατφόρμας «για την στήριξη εργαζομένων»! Τα πρόστιμα αφορούν τα υποχρεωτικά και πανάκριβα rapid test τα οποία έγιναν/δηλώθηκαν εκπρόθεσμα το χρονικό διάστημα από 18 Οκτωβρίου έως και 7 Νοεμβρίου. Το ύψος του προστίμου ορίζεται στα 300€ (πλήρη απασχόληση) και 150€ (μερική απασχόληση)/ ανά τέστ, τιμωρώντας έτσι τους συναδέλφους για την ανικανότητα της ίδιας της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας κι αφού έχουν θησαυρίσει διάφορα διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία.

Το υπουργείο εργασίας μετέτρεψε το Δώρο Χριστουγέννων σε βαρύ πρόστιμο! 

Φυσικά δεν είδαμε τέτοιο υπερβάλλον ζήλο από τον κύριο Χατζηδάκη για να πάρουν οι διανομείς το Δώρο Χριστουγέννων, για να πάει κάποιος εργοδότης στο αυτόφωρο ή να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο. Το 80% των εργαζομένων του κλάδου δεν πήρε καθόλου Δώρο ή πήρε ένα «φιλοδώρημα» καθώς 3 στους 4 συνεχίζουν να είναι ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι!

 

Όλα για τους εστιάτορες και τους μαγαζάτορες! 

Είναι επικίνδυνοι για τις ζωές μας! Σα να μη έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την έξαρσης της διασποράς του κορονοϊού και την μετάλλαξη «Όμικρον», με την ισχύ των νέων μέτρων να ξεκινάει στις 3/1, μη τυχόν και χαθεί αυτή η πολύτιμη περίοδος των Χριστουγέννων για τα κέρδη των εργοδοτών και τα έσοδά της κυβέρνησης! Μάλιστα, με την εφαρμογή των νέων μέτρων οι εργαζόμενοι του κλάδου στην εστίαση συνολικά, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξής (αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολή εργασίας, απαγόρευση απολύσεων), μιας και αρκετοί συνάδελφοι λόγω του περιορισμένου ωραρίου είτε θα έχουν μείωση ωραρίου, είτε θα βγουν σε «ιδιότυπη αναστολή» επιβεβλημένη από τον εργοδότη, είτε θα απολυθούν!

  • Να ακυρωθούν τα εκδικητικά και δυσβάσταχτα πρόστιμα του υπ. Εργασίας 
  • Να ενισχυθεί πραγματικά το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία 
  • ΔΩΡΕΑΝ rapid test ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 
  • Ενίσχυση όλων τον εργαζομένων του κλάδου για όσο διάστημα διαρκούν τα νέα μέτρα για την πανδημία. 
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Εστίαση και τον Τουρισμό, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.  

    Στην ασυδοσία του υπουργείου και των εργοδοτών απαντάμε με αγώνες! 

Δεν Θα ζήσουμε σαν δούλοι! ο αγώνας συνεχίζεται

Στοιχεία Επικοινωνίας :Τηλ: 6982268508 , dianomeisthess.blogspot.gr

Facebook: Επιτροπή Αγώνα Διανομέων


Συγκέντρωση και Μοτοπορεία στα Γιάννενα, 11:30 στο Κουρμανιό από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων

-Κατάργηση όλων των προστίμων για μη διενέργεια rapid test

-Όχι στην έμμεση μείωση μισθού μέσω των rapid

-Όχι στον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη

Πόσο κοστίζει η εργασία;

Γιορτινές οι μέρες και μια τεράστια έκπληξη περίμενε δεκάδες εργαζόμενους/ες διανομείς, τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Δεν ήταν όμως ευχάριστη! Δεν μας έφτανε το κρύο και η βροχή των τελευταίων ημερών, βροχή πέσανε και τα πρόστιμα λόγω «μη διενέργειας» rapid test από πλευράς των εργαζομένων. Αυτό συνέβη σε πολλούς/ες συναδέλφους/ισσες τόσο στον επισιτισμό όσο και στην γνωστή εταιρία E-FOOD. Ανεξάρτητα εν τέλη αν είχε η όχι διενεργηθεί το τεστ, μιας και τα πρόστιμα πέσαν στο σωρό ακόμη και σε συναδέλφους που είχαν είδη νοσήσει. Πρόκειται για διοικητικά πρόστιμα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και 2100€ και τα οποία βεβαιώνονται άμεσα στην εφορία.

Μοιάζει σαν οι ντελιβεράδες να κοιμηθήκαμε για κανέναν αιώνα και ξαφνικά ξυπνήσαμε ως υψηλόμισθοι και τα δυο χιλιάρικα μας φαίνονται ψίχουλα! Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότεροι/ες από εμάς εργαζόμαστε για 400 και 500 ευρώ το μήνα και μάλιστα κάτω από πολύ αντίξοες συνήθως συνθήκες. Είμαστε οι ίδιοι εργαζόμενοι που εδώ και δυο σχεδόν χρόνια, εν μέσω πανδημίας, εργαζόμαστε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, είτε υπήρχαν είτε όχι rapid tests και εμβόλια. Δεν μας πείθει το κράτος πως τάχα μου νοιάζεται για την υγεία μας, καθώς δεν είδαμε ποτέ να ιδρώνει το αυτί κανενός, όταν επανειλημμένως και επί σειρά ετών διεκδικούμε τα αυτονόητα ατομικά μέτρα προστασίας που οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μας παρέχουν βάσει του ν. 4611/2019. Όταν φωνάζουμε για βαρέα – ανθυγιεινά ένσημα, την ίδια ώρα που πολλές/οι από εμάς εργάζονται υποασφαλιζόμενοι ή και ανασφάλιστοι. Δεν είδαμε κανέναν μηχανισμό να κόβει πρόστιμα στα αφεντικά για τα παραπάνω ή για το γεγονός πως δεν πληρωνόμαστε τα προβλεπόμενα. Κανένας αυτοματοποιημένος αλγόριθμος δεν επέβαλε πρόστιμο όταν οι εργοδότες δεν έβαζαν το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας ή το έβαζαν και μετά το ζητούσαν πίσω. Όταν αντί να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, απέλυαν υγειονομικούς που αντιδρούσαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ή όσον αφορά τους/τις εργαζόμενους/ες της E-FOOD, ποιος τους λέει πως δε θα πάθουν πνευμονία μιας και βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες αφού δεν υπάρχουν στεγαζόμενοι χώροι αναμονής των παραγγελιών;

Ο δόλιος τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα, μιας και βεβαιώθηκαν όλα στις 20/12/21 ενώ επρόκειτο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, μην προειδοποιώντας και μην αφήνοντας περιθώριο για ένσταση από μεριάς των συναδέλφων, σε συνδυασμό και με τα παραπάνω, δείχνει πως κάθε άλλο παρά υγειονομικού χαρακτήρα μέτρο είναι. Πρόκειται αφενός για μια κατασταλτική, εκδικητική, εκβιαστική πράξη από μεριάς κράτους προκειμένου να αναγκάσει όσους και όσες συναδέλφους και συναδέλφισσες δεν γουστάρουν, να εμβολιαστούν. Και αφετέρου η σπάθη του χρέους πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, έχει σκοπό την πειθάρχησή τους στα εκάστοτε καπρίτσια των αφεντικών και της εξουσίας γενικότερα.

Κράτος και αφεντικά μας λογαριάζουν ως κόστος αλλά γνωρίζουμε και γνωρίζουν πως εμείς συνάδελφοι, είμαστε τα ζωντανά κύτταρα που τους παράγουμε το κέρδος. Νομίζουν οι καρεκλοκένταυροι και οι βολεμένοι με τους παχυλούς μισθούς πως θα μας τρομάξουν ή θα μας λυγίσουν τα πρόστιμα αλλά κάνουν λάθος. Δε θα το αφήσουμε να περάσει!

Ε, λοιπόν θα τους πάρει ο διάολος! Γιατί πάνω από όλα γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουμε. Και καλά θα κάνουν να μη μας προκαλούν να τους πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα! Και ο νοών νοείτω. Δηλώνουμε λοιπόν κατηγορηματικά πως δεν θα πληρώνουμε για να δουλεύουμε, ούτε θα ζούμε για να δουλεύουμε. Αμέριστη αλληλεγγύη στους/στις συναδέλφους/ισσες που τους βεβαιώθηκε πρόστιμο.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων

Μοιραστείτε το άρθρο