Το infolibre ξεκινάει μιά αμφίδρομη συνεργασία με το αυτόνομο ελευθεριακό ραδιόφωνο του Μεξικού KeHuelga

Το συνεργατικό μέσο ανεξάρτητης ενημέρωσης infolibre.gr αρχίζει από αυτόν τον μήνα να μεταδίδει – μεταφέρει το ειδικό ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοφώνου KeHuelga, το διαδικτυακό Nebulosa, το οποίο καταγράφει τους αγώνες και τις δράσεις των κινημάτων, οργανώσεων και αγωνιστών στο Μεξικό και την Λατινική Αμερική.
Όπως θα στέλνουμε κι εμείς τα αντίστοιχα που πραγματοποιούνται στη δική μας γεωγραφία.
Έτσι ξεκινάμε μία γόνιμη ανταλλαγή πληροφόρησης στη βάση συντροφικών δρόμων από τα κάτω και σε συχνότητα που θα καθορίζεται από την ένταση των αγώνων και την όξυνση των διεκδικήσεων.
Θα το κάνουμε με τη μεταφραστική επιμέλεια της Bruja Escarlata, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.


ΜΕΞΙΚΟ

Να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες

Στις 21 Νοεμβρίου, το Δίκτυο Αντίστασης και Εξέγερσης Ajmaq κατήγγειλε μια νέα επίθεση εναντίον των Βάσεων Στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης της αυτόνομης κοινότητας Moisés y Gandhi – η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Συμβούλιου Καλής Διακυβέρνησης «Νέο χάραμα αντίστασης και εξέγερσης για τη ζωή και την ανθρωπότητα», του Caracol 10 «Ανθίζοντας ο εξεγερμένος σπόρος» – από τους παραστρατιωτικούς της Περιφερειακής Οργάνωσης Καφεκαλλιεργητών του Ocosingo (ORCAO). Μια ένοπλη ομάδα αποτελούμενη από μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης εμφανίστηκε στην κοινότητα San Antonio Las Flores, με σκοπό δήθεν να ελέγξει τους σωλήνες ύδρευσης. Αλλά, μετά τις 10.00 π.μ. άρχισαν από διάφορα σημεία να πυροβολούν εναντίον της κοινότητας Moisés y Gandhi, γαζώνοντας 3 σπίτια με πολλές σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος. Στις 4.30 το απόγευμα, μια ομάδα παραστρατιωτικών πλησίασε μέχρι το Αυτόνομο Ζαπατιστικό Δευτεροβάθμιο Σχολείο «Ακολουθώντας την Πορεία των 12 Μαρτύρων» και έβαλε φωτιά σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας.

Αυτή η ομάδα των παραστρατιωτικών έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες με τη προστασία των αρχών του δήμου Ocosingo, όπου κυβερνά το κακώς αποκαλούμενο Πράσινο Κόμμα, (παράρτημα του PRI – Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, που παίζει βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του Morena), κύριος επικεφαλής του οποίου είναι αξιωματούχος του δήμου. Δρουν με την κάλυψη του κυβερνήτη Rutilio Escandón Cadenas ως αντάλλαγμα για τις ψήφους που πήρε από το Πράσινο Κόμμα και τον βοήθησαν να ανέλθει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Chiapas.

Το Δίκτυο Ajmaq έχει καταγράψει άλλες 3 επιθέσεις της ORCAO, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, γεγονότα που όπως λέει ο EZLN, έχουν οδηγήσει την Chiapas στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση τα μέλη αυτού του δικτύου απαιτούν:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις ενάντια στην αυτόνομη κοινότητα Moisés y Gandhi,
  • Να σταματήσει η αντιεξέγερση ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες που έχει ξεκινήσει με τοPRI, συνεχίστηκε με το PAN και εφαρμόζεται σήμερα από το Morena.
  • Σεβασμό στις Αυτονομίες που οικοδομεί ο EZLN στο εξεγερμένο έδαφός του.

________________________________________________________________________________________

«Ενάντια στην σεξιστική βία. Οι φεμινίστριες είμαστε εδώ!»

Αυτό είναι ένα από τα χιλιάδες συνθήματα που ακούστηκαν στις κινητοποιήσεις την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ανακοινώσεις που βγήκαν καλούσαν, χωρίς κανένα ενδοιασμό λόγω της πανδημίας, σε διαδηλώσεις παντού, σε κάθε πλατεία, σε κάθε κέντρο ή δρόμο, ενάντια στις γυναικοκτονίες, την πατριαρχική βία, την αμέλεια των αρχών και σε νόμους που προσβάλλουν τη γυναίκα.

Στο Μεξικό, η κατάσταση με την έμφυλη βία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αντίθετα, επιδεινώνεται συνεχώς. Το γεγονός ότι από τα 92.800 άτομα που έχουν εξαφανιστεί, οι 23.000 είναι γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Εξαφανισθέντων και Αγνοούμενων Ατόμων, σε συνδυασμό με αυτά της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, αποκαλύπτει μια τάση ανησυχητική και για έναν επιπλέον λόγο: ότι οι άνθρωποι που εξαφανίζονται είναι νέοι, οι άντρες από 20 έως 40 ετών και οι γυναίκες μεταξύ 15 και 25 ετών. Και εκεί όπου οι εξαφανισμένες γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες, οι ηλικίες κυμαίνονται από 10 έως 14 ετών.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως η φυσική (σωματική), σεξουαλική, συμβολική, θεσμική, ορισμένες δε έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα, λόγω της πανδημίας, και πλέον, η πρόκληση είναι να υποχωρήσουν.

Αυτή είναι η απαίτηση χιλιάδων γυναικών: να σταματήσει η έμφυλη βία. Γι’ αυτό τόσο οι διαδηλώσεις τόσο στην Πόλη Τέραςi όσο και αλλού ήταν πολυπληθείς . Κατά τη διάρκεια της πορείας στην Πόλη Τέρας, η οποία ξεκίνησε από το άγαλμα της Επανάστασης προς το Zócalo της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες παρεμβάσεις με γκράφιτι και καταγγέλθηκε η μηδενική ευαισθητοποίηση και αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα.

Η διακήρυξη της διαδήλωσης, την ευθύνη της οποίας είχαν οι μητέρες των θυμάτων γυναικοκτονίας και εξαφάνισης, έλεγε μεταξύ άλλων τα εξής: «σημαία μας είναι η αλήθεια και στόχος μας η δικαιοσύνη».

________________________________________________________________________________________

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης

  • Guerrero: Κοινότητεςmeʾ-paa ενάντια στις εξορύξεις

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη τύπου, οι αρχές της ιθαγενικής κοινότητας meʾ-paa, San Miguel del Progreso (Juba Wajiín), του δήμου Malinaltepec, στη Montaña Alta της πολιτείας Guerrero, ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη τύπου, το κοινοτικό καταστατικό, το οποίο κατατέθηκε στο Εθνικό Αγροτικό Μητρώο. Αυτή η κοινοτική διάταξη αποσκοπεί στην αποτροπή σύναψης συμβάσεων παραχώρησης σε μεταλλευτικές εταιρίες. Υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός ότι το εν λόγω καταστατικό έχει συνταχθεί στα meʾ-paa και έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της κοινότητας. Σύμφωνα με τον Cresencio Hilario Solano, πρόεδρο της επιτροπής για την κοινοτική περιουσία, το καταστατικό «αποτελεί νόμο του λαού που νομιμοποιείται από την συνέλευση, εφαρμόζεται από τους κατοίκους του Juba Wajiín. Με την καταχώρησή του όμως, στο Εθνικό Αγροτικό Μητρώο, η κοινότητα meʾ-paa θα επαναβεβαιώσει τα ήθη και έθιμά της, ή το κοινοτικό κανονιστικό της σύστημα, την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων, τον κοινοτισμό, το κοινοτικό ιστό, το δικαίωμα στον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, στην αυτονομία και στις διαδικασίες αυτοδιεύθυνσής της». Με κάθε δυνατό τρόπο, με το σώμα και το λόγο τους, οι ιθαγενικές κοινότητες βροντοφωνάζουν ξανά: Όχι στις εξορύξεις, όχι στη λεηλασία των εδαφών μας!

https://jornada.com.mx/2021/11/06/estados/025n2est

——————-

  • Morelos: Συγκροτείται μέτωπο ενάντια στο ορυχείο του Xochicalco

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στην Cuernavaca, το Κίνημα του Morelos Ενάντια στην Τοξική Εξόρυξη Μετάλλων και η επισκοπή της Cuernavaca συγκρότησαν μέτωπο για να εμποδίσουν να ξεκινήσει η λειτουργία μεταλλείου χρυσού και αργύρου στην αρχαιολογική ζώνη του Xochicalco από την καναδική εταιρία Alamos Gold. Σε συνέντευξη τύπου, οι πολέμιοι του ορυχείου ανέφεραν ότι θα απαιτήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων να μην εγκρίνει τη δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εν λόγω εταιρία, η οποία με 7 συμβάσεις παραχώρησης επιδιώκει να εκμεταλλευθεί 16 χιλιάδες εκτάρια σε περίπου 4 περιφέρειες. Εκτιμάται ότι η λειτουργία του ορυχείου μπορεί να πλήξει πάνω από 200 χιλιάδες κατοίκους των δήμων Temixco, Xochitepec, Miacatlán και Coatetelco.

https://www.jornada.com.mx/2021/11/20/estados/027n1est

  • Oaxaca: Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στα ΟρυχείαCuzcatlán

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση των δημοτικών αρχών του San Pedro Mártir και San Pedro Apóstol, στη κοιλάδα του Ocotlán, η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο της δημοκρατίας και σε διάφορες ομοσπονδιακές αρχές. Σε αυτήν αποδοκιμαζόταν η πρόθεση του υπουργείου περιβάλλοντος και φυσικών πόρων να προχωρήσει στην διεξαγωγή διαβούλευσης ώστε να αποφασιστεί αν θα επιτραπεί δεκαετής παράταση της λειτουργίας του προγράμματος της μεταλλευτικής εταιρίας Cuzcatlán, θυγατρική της καναδικής Fortuna Silver, στην περιοχή. Αυτή η διαβούλευση έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα του υπουργείου στις 22 Ιουλίου 2021, η οποία απέρριπτε το πρόγραμμα της μεταλλευτικής εταιρίας. Στην ανακοίνωση, οι αρχές που υπογράφουν, επισημαίνουν τα εξής: «ως κοινότητες που πλήττονται, ως παραδοσιακές, δημοτικές, αγροτικές αρχές και γενικά ως οργανωμένος λαός, δε θα το επιτρέψουμε, δε θα επιτρέψουμε να συσταθεί στα μέρη μας κανένας μηχανισμός υφαρπαγής όπως η διαβούλευση. Έχουμε ήδη ερωτηθεί και έχει κερδίσει η απόρριψη του εξορυκτικού προγράμματος».

https://jornada.com.mx/2021/11/29/estados/035n1est

————–

Πόλη Τέρας: Ενάντια στο στρατόπεδο της Εθνοφυλακής στο Coyoacán

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, κάτοικοι της συνοικίας San Lucas πραγματοποίησαν συνέλευση για να συζητήσουν σχετικά με την κατασκευή Τράπεζας Πρόνοιας και στρατοπέδου της Εθνοφυλακής, σε οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Νοσοκομείο Τυφλών, γνωστό με το όνομα El Parián. Σε αυτή την δράση οι κάτοικοι εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στα εν λόγω έργα, λόγω της γειτνίασής τους με 14 σχολεία και το νοσοκομείο. Ως συνήθως, δεν ζητήθηκε η γνώμη των κατοίκων του San Lucas. Με το σύνθημα «Πρόληψη του εγκλήματος με πολιτιστικό κέντρο και όχι καταστολή με την Εθνοφυλακή», ανακοινώθηκαν οι ενέργειες για την αποτροπή της εγκατάστασης του στρατοπέδου και της τράπεζας: Επιστολές προς την επικεφαλής της κυβέρνησης και το δήμαρχο του Coyoacán, αφισοκολλήσεις, τοποθέτηση πανώ, καταγγελίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και συνεχής προώθηση της συζήτησης μεταξύ των γειτόνων για το έργο.

https://jornada.com.mx/2021/11/29/capital/040n3cap

  • Πόλη Τέρας: Υπεράσπιση του κήπου Nezahualcoyotl

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, μέλη του Μετώπου Πολιτών για την βελτίωση και την υπεράσπιση του Chapultepec διαμαρτυρήθηκαν έξω από τον βοτανικό κήπο Nezahualcóyotl, που βρίσκεται στο πρώτο τμήμα του δάσους, ζητώντας να σταματήσει το πρόγραμμα μετατροπής του σε μουσείο ή φόρουμ σύγχρονης τέχνης και απαιτώντας την αποκατάστασή του αφού τα τελευταία δύο χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Επεσήμαναν ότι αν χρειαστεί θα δεθούν στα δέντρα προκειμένου να τα προστατεύσουν. Έτσι προχωρά η κυβέρνηση της αλλαγής στην πρωτεύουσα: με αδιαλλαξία και χωρίς να συμβουλεύεται τ@ς κατοίκους.

____________________________________________________________________________________

  • Πόλη Τέρας: Συνεχίζεται η αντίσταση στο μεγαπρόγραμμα ΣτάδιοAzteca.

Και ενώ η κυβέρνηση της πρωτεύουσας και τα φερέφωνά της υποστηρίζουν την ιδέα ότι είναι εφικτό να συνεχιστεί η κατασκευή μεγάλων εμπορικών και οικιστικών έργων, οι θιγόμενοι κάτοικοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τις συνέπειες της ανάπτυξης ακινήτων. Όπως π.χ οι σύντροφ@ς που αποδοκιμάζουν το μεγαπρόγραμμα «Στάδιο Azteca» και στις 21 Νοεμβρίου σχημάτισαν έναν ανθρώπινο φράχτη εκφράζοντας την διαφωνία τους με το πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το επόμενο μουντιάλ ποδοσφαίρου. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να κατασκευαστεί μια πόλη γύρω από το Στάδιο, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων, νέες θέσεις πάρκινγκ καθώς και ένα ξενοδοχείο.

Οι γείτονες που εναντιώνονται, έχουν πραγματοποιήσει, πέραν της πορείας της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου, ενημερωτικές συνελεύσεις, μοιράσματα φυλλαδίων και αφισοκολλήσεις, δείχνοντας συνεχώς ότι δεν επιθυμούν αυτό το μεγαπρόγραμμα στις γειτονιές τους.

Σταματήστε το χταπόδι των ακινήτων! Έργα για τους κατοίκους και όχι για τις μεγάλες επιχειρήσεις!

________________________________________________________________________________________

  • Πόλη Τέρας: Ο αγώνας για το νερό στην περιοχήLos Pedregales συνεχίζεται!

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσής της, η Επιτροπή για την Υπεράσπιση του νερού του Pedregal de Santo Domingo ανέφερε ότι στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε η γεώτρηση του πηγαδιού San Luis 1. Οι σύντοφ@ μας μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Πρόκειται για μια είδηση που μας γεμίζει ελπίδα όλ@ς τ@ς γείτονες που οργανωθήκαμε και αγωνιζόμαστε περισσότερα από 6 χρόνια για να γίνει αυτό το έργο και να διασφαλιστεί το ανθρώπινο δικαίωμα του εργαζόμενου λαού στο νερό… Σήμερα είναι μια εμβληματική μέρα στην ιστορία της χώρας μας: στις 20 Νοεμβρίου του 1910 με το Σχέδιο του San Luis ξεκίνησε η Μεξικανική Επανάσταση σκοπός της οποίας ήταν να υπάρξει δικαιοσύνη για το λαό. Το πηγάδι του λαού «San Luis 1» είναι ένας αξιοπρεπής τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των επαναστατών μας του 1910 και τα 50 χρόνια αγώνα στο δικό μας Pedregal de Santo Domingo. Γιατί πιστεύουμε στο λαό. Ο αγώνας των κατοίκων για την υπεράσπιση του νερού, της ζωής και του εδάφους θα συνεχιστεί». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γείτονες χρειάστηκε όχι μόνο να υπερνικήσουν τις αρνήσεις και την ανικανότητα τριών διοικήσεων της δημαρχίας του Coyoacán αλλά και να βρουν το κατάλληλο μέρος για τη γεώτρηση στο Acatempan και το Amezquite. Έτσι γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την κατάληψη του Los Pedregales, αποδεικνύοντας ότι μόνο ο αγώνας ανταμείβει!

https://piedepagina.mx/despues-de-5-anos-vecinos-logran-un-pozo-nuevo-en-santo-domingo

________________________________________________________________________________________

Κινητοποίηση για τ@ς μετανάστ@ς

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο zócaloii της Πόλης Τέρας για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του Μεξικού να τηρήσει τις συνταγματικές εγγυήσεις και τις διεθνείς δεσμεύσεις της, διασφαλίζοντας τη ζωή, την ασφάλεια και την ελεύθερη διέλευση των καραβανιών που διασχίζουν τη χώρα αναζητώντας αυτό που σήμερα στις χώρες τους είναι ανέφικτη πολυτέλεια: απλά να ζήσουν. Μέλη της Μπριγάδας Gilberto Bosques Saldívar, που συνοδεύει τα καραβάνια των μεταναστών, απηύθυναν ένα μήνυμα μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο

Από αυτόν εδώ το χώρο, συνυπογράφουμε την απαίτηση για αξιοπρεπή μεταχείριση και ελεύθερη διέλευση των μεταναστών.

________________________________________________________________________________________

Guerrero: Συνεχίζουμε να απαιτούμε την εμφάνιση του αγνοούμενου Vicente Suástegui

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Ακαπούλκο συνέντευξη τύπου με σκοπό να καταγγελθεί η στασιμότητα στις έρευνες για τον εντοπισμό του Vicente Suástegui Muñoz, εξαφανισμένου από τις 5 Αυγούστου του 2021. Η Samantha Colón, ανέφερε ότι οι αρχές δεν έχουν δώσει απαντήσεις και ότι η οικογένεια δεν έχει σταματήσει να ψάχνει τον Vicente Suástegui, ο οποίος συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στο φράγμα La Parota και για την υπεράσπιση του εδάφους. Η συντρόφισσα δήλωσε ότι «η έρευνα έχει σταματήσει. Ζητάμε από τις τρεις βαθμίδες της κυβέρνησης να επιταχύνουν τις ανακρίσεις. Αν και υπάρχουν συλληφθέντες, είναι σα να μην υπάρχουν, δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν έχει προχωρήσει τίποτε με το νέο εισαγγελέα (ο οποίος δεν έχει διοριστεί ακόμα μετά την παραίτηση του Jorge Zuriel de los Santos από την FGE – Fiscalía General de la República – Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας τον περασμένο Οκτώβριο)». Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Λαών, η Ομάδα Ενάντια στα Βασανιστήρια και την Ατιμωρησία, το Πολιτειακό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση του Guerrero και το Λαϊκό Διδασκαλικό Μέτωπο του Guerrero, μεταξύ άλλων οργανώσεων.

Στις 22 Νοεμβρίου, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH  Comisión Interamericana de Derechos Humanos) ζήτησε από το Μεξικό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το εντοπισμό του Vicente Suástegui, και μέσω της απόφασης 93/2021 ενέκρινε μέτρα για την προστασία του θύματος και της οικογένειάς του, θεωρώντας ότι αντιμετωπίζουν « μια κατάσταση εξαιρετικής σοβαρότητας και άμεσου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης των δικαιωμάτων τους στο Μεξικό». Έτσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις πάνω στην απόφαση της Διαμερικανικής Επιτροπής, ανοίγοντας ένα παράθυρο πιθανότητας για την απελευθέρωση των ερευνών.

Το αίτημα παραμένει: Να εμφανιστεί ζωντανός ο σύντροφος Vicente Suástegui!

https://www.jornada.com.mx/notas/2021/11/11/estados/exigen-hallar-a-vicente-suastegui-las-pesquisas-estancadas/

https://jornada.com.mx/notas/2021/11/23/politica/solicita-cidh-medidas-para-localizar-al-ambientalista-vicente-suastegui/

________________________________________________________________________________________

Πόλη Τέρας: Δικαιοσύνη για τον Sinhué Cuevas

Στις 26 Οκτωβρίου του 2011 βρέθηκε δολοφονημένος ο Carlos Sinhué Cuevas Mejía, φοιτητής και ακτιβιστής της Σχολής Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM). Δέχθηκε επίθεση από τουλάχιστον δύο άτομα ενώ βρισκόταν καθοδόν για το σπίτι του στο Topilejo. Στο σώμα του βρέθηκαν 16 τραύματα από σφαίρες. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο σύντροφός μας είχε επανειλημμένως δεχθεί απειλές θανάτου.

Κατά διάρκεια της εξαετούς θητείας του Miguel Ángel Manceraiii η υπόθεση είχε παγώσει ενώ με την σημερινή διοίκηση, η οποία μάλιστα στις 4 Μαρτίου 2020 είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρχές τη δολοφονία του συντρόφου μας, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ωστόσο, μετά από αυτό, οι έρευνες σταμάτησαν, λόγω έλλειψης συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτικής Ασφαλείας της πρωτεύουσας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε ότι η δολοφονία δεν ήταν αποτέλεσμα επίθεσης από άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Πρόκειται για εκτέλεση, που τουλάχιστον αποδεικνύεται από μαρτυρίες αστυνομικών. Βίντεο που ανακτήθηκε ύστερα από σκληρή δουλειά δείχνει ότι, τη στιγμή της δολοφονίας, στον τόπο του εγκλήματος βρισκόταν ένα περιπολικό. Με ένα τέτοιο βίντεο καταρρίπτεται η ψεύτικη αναφορά που παρουσίασαν τα αστυνομικά όργανα εκείνη τη νύχτα, ότι δηλαδή, κατέφτασαν μετά την εκτέλεση του Carlos Sinhué. Μένει να διαπιστωθεί αν οι παρόντες αστυνομικοί απλά αδιαφόρησαν, ή ήταν συνένοχοι ή συναυτουργοί στη δολοφονία. Επίσης εκκρεμεί να μάθουμε ποιος ήταν ο ρόλος ενός στρατιωτικού στο τόπο του εγκλήματος. Γιατί παρόλο που η επίσημη παρουσία του καταγράφτηκε στα αρχεία εκείνης της μέρας, δεν υπάρχει ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του ούτε συγκεκριμένα η σχέση του.

Το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη γι’ αυτή τη δολοφονία παραμένει. Οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι δεν συγκαλύπτουν εγκληματίες με σήμα και στολή.

________________________________________________________________________________________

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: συνεχίζεται η σφαγή

Ενώ η κυβέρνηση της χώρας και τα ΜΜΕ μιλούν για «ειρηνευτική διαδικασία» στην Κολομβία, οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταματούν να καταγγέλλουν τις δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών. Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη κατήγγειλε τις δολοφονίες της Gloria Caviche στο Caldono, βόρεια της Cuenca και του Helmer Monsalve στο Remedios της Antioquia. Τα εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 18 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Αυτή η οργάνωση έχει καταγράψει 88 δολοφονίες και 313 θύματα, από τα οποία τα 152 είναι κοινωνικοί αγωνιστές και τα 43 πρώην μαχητές της FARC, μόνο από τον Ιανουάριο έως τις 15 Νοεμβρίου 2021. Έτσι αιμορραγεί, αλλά όχι σιωπηλά, η αδελφή Κολομβία. Σε όλο τον κόσμο φωνάζουμε δυνατά ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ!

___________________________________________________

i Πόλη Τέρας ονομάζουν την Πόλη του Μεξικού.

ii Zócalo ονομάζεται η κεντρική πλατεία των πόλεων του Μεξικού.

iii Διετέλεσε επικεφαλής της κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού από το 2012 μέχρι το 2018 με την υποστήριξη του Προοδευτικού Κινήματος (Movimiento Progresista), δηλαδή της συμμαχίας του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης – PRD, Κόμματος Εργασίας – PT, και του Κινήματος Πολιτών – Movimiento Ciudadano η οποία είχε συγκροτηθεί το 2012 γύρω από την υποψηφιότητα του νυν προέδρου του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador.

Μοιραστείτε το άρθρο