Όχι άλλη σιωπή

Τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε τραμπουκικές και βίαιες συμπεριφορές να πληθαίνουν στη Σύρο. Με λύπη μας τις βλέπουμε να επωάζονται μέσα στην βιομηχανική ζώνη του νησιού.

Πως γιγαντώθηκε ο κοινωνικός κανιβαλισμός στη Σύρο;
Πότε άρχισε να εκκολάπτεται το αβγό του φιδιού;
Με ποιών την ενθάρρυνση και ανοχή κλιμακώθηκε τόσο άγρια η βία στον Τόπο μας;

  • Στοχοποίηση εργαζόμενων – Ιούλιος 2018, τραμπουκισμοί και προπηλακισμός εργαζόμενων έξω από την Επιθεώρηση εργασίας που δεν δέχτηκαν να απολυθούν πρόωρα στο πλαίσιο της μεταβίβασης του ναυπηγείου. Υλικές ζημιές και ρίψεις αλευριού.
  • Στοχοποίηση πολιτών χωρίς να κατονομαστούν – Απρίλιος 2019, “Σκάστε” από το εργοστασιακό σωματείο προς πάσα κατεύθυνση ενώπιον των αρχών του τόπου.
  • Στοχοποίηση δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης – Φεβρουάριος 2020, προπηλακισμός δημοτικού συμβούλου, βίαιες συμπεριφορές και φωνές. Διακοπή συνεδρίασης και υλικές ζημιές με σπασμένα τζάμια.
  • Στοχοποίηση πολιτών ονομαστικά και απειλές – Πρωτομαγιά 2020, απειλητική ανακοίνωση εργατικού κέντρου: “η προσοχή τους για την υγεία τους να είναι υπέρμετρη”.
  • Στοχοποίηση πολιτών στα social media με απειλές και προσβολές – Ιούνιος 2020, Δεκάδες παραδείγματα σεξιστικού και κάθε άλλου είδους διαδικτυακού εκφοβισμού.
  • Στοχοποίηση του υπό ίδρυση περιβαλλοντικού σωματείου, των ιδρυτικών μελών του και του δικηγόρου τους – Ιούνιος 2020, έφοδος σε δικηγορικό γραφείο, παραπλάνηση εργαζομένων και πολιτών με προσχηματική συλλογή υπογραφών τάχα για εγγραφή σε σωματείο και πραγματικό σκοπό την σύνταξη τριών εξώδικων αιτημάτων (1/6/2020, 11/6/2020, 7/7/2020).
  • Στοχοποίηση περιβαλλοντικού σωματείου – 14/1/2021 εξώδικο αίτημα για ανάκληση δελτίου τύπου το οποίο στις 24/2 μετατράπηκε σε αγωγή ύψους 000.000€ και
  • Στοχοποίηση ΜΜΕ – 14/1/2021 εξώδικο αίτημα κατά τοπικού ΜΜΕ για την δημοσίευση του παραπάνω δελτίου τύπου. Για πολλούς μήνες το ΜΜΕ δεν δημοσίευσε τίποτα σχετικό με τα εξώδικα και τις αγωγές που ακολούθησαν, όπως και τα υπόλοιπα του νησιού.
  • Στοχοποίηση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης – 20/1/2021 χαρακτηρίστηκε ως ανεπιθύμητος και καθυβρίστηκε χυδαία για ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με την ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης.
  • Στοχοποίηση βουλευτή της ελάσσονος αντιπολίτευσης – Δυσφημιστικά σχόλια και προσβολές προς το πρόσωπό του στα social media, για ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με την ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης.
  • Στοχοποίηση πολίτη και περιβαλλοντικού σωματείου – 10/3/2021 εξώδικο αίτημα κατά πολίτη – μέλους περιβαλλοντικού σωματείου για συνέντευξη του σε ΜΜΕ. Στις 9/4 μετατράπηκε σε αγωγή ύψους 000.000€
  • Στοχοποίηση πολίτη – 17/3/2021 εξώδικο αίτημα κατά δεύτερου πολίτη – μέλους περιβαλλοντικού σωματείου για συνέντευξη του σε ΜΜΕ.
  • Στοχοποίηση κοινωνικού συνεταιρισμού – δυσφημιστικό εξώδικο σχετικά με δειγματοληψια στο λιμάνι της Ερμούπολης (Άρθρο στις 25/3/2021 στο Λόγο των Κυκλάδων)
  • Στοχοποίηση πολίτη και περιβαλλοντικού σωματείου – 9/4/2021 εξώδικο αίτημα κατά πολίτη – μέλους του περιβαλλοντικού σωματείου για συνέντευξη του σε ΜΜΕ.
  • Στοχοποίηση πολίτη και περιβαλλοντικού σωματείου – 20/4/2021, τρίτη αγωγή ύψους 000.000€.
  • Στοχοποίηση πολιτών που συμμετείχαν σε ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας – 10/12/2021, την ημέρα της εκδίκασης των τριών αγωγών, συνολικού ύψους 3.000.000€ κατά περιβαλλοντικού σωματείου. Ακούστηκαν προσωπικές απειλές, ρατσιστικά σχόλια εναντίον συμπολιτισσάς μας καθώς και σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια την ώρα που ξεκίνησε να βρέχει. Άτομα που αποχωρούσαν από την παράσταση διαμαρτυρίας δέχονταν επίσης ύβρεις και γιουχαρίσματα. Σε κάποιο σημείο μάλιστα πετάχτηκε καφές πάνω σε δύο ανήλικα παιδιά. Κύρια “ρητορική” των τραμπούκων αποτελούσε πως όποιος δεν είναι “συριανός” δεν έχει δικαίωμα να ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου. Αλήθεια κάποιος που επιλέγει να ζήσει στο νησί μας, πότε σταματά να θεωρείται “ξένος” και μπορεί να έχει άποψη και λόγο για τα κοινα; Έπειτα από πόσα χρόνια;
  • Στοχοποίηση σε δημόσιο χώρο, εκφοβισμός, απειλές και ξυλοδαρμός ερευνητή του πανεπιστημίου, ο οποίος συμμετείχε ειρηνικά στην παράσταση διαμαρτυρίας. Τέσσερις τραμπούκοι έφυγαν από την ομάδα των εργαζομένων στο ναυπηγείο, τον περικύκλωσαν την ώρα που οι συγκεντρώσεις είχαν αραιώσει από την βροχή και εκείνος πήγαινε στη φοιτητική λέσχη. Τον απείλησαν, τον εξύβρισαν, τον κλώτσησαν στα πόδια και τον χτύπησαν στο πρόσωπο. Από όλα τα παραπάνω περιστατικά που αναφέραμε, ήταν το πρώτο άτομο που έσπασε το φόβο και κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία. Αξίζει να σημειωθεί πως η είδηση γράφτηκε σε τοπική ιστοσελίδα και κατέβηκε εντός λίγων ωρών, άγνωστο με ποιανού την εντολή. Το διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος καταδίκασε ήδη σε δημόσια ανακοίνωση τον ξυλοδαρμό.

Η στοχοποίηση, οι απειλές, η οικονομική εξόντωση και η ωμή βία απέναντι σε οποιονδήποτε δεν έχει την ίδια άποψη με αυτούς, δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας.

Δεν ανεχόμαστε τη προσπάθεια διασποράς του φόβου. Δεν φοβόμαστε.

Δεν ανεχόμαστε άλλη λεκτική, ψυχολογική, οικονομική, σωματική βία εναντίον των συνανθρώπων μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα για να σταματήσει το διχαστικό, ρατσιστικό δηλητήριο και η κατρακύλα.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους όσους μέχρι τώρα σιώπησαν και γύρισαν το κεφάλι από την άλλη, μπροστά στην βία και την αδικία.

Πολίτες και εκπρόσωποι θεσμών, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, οφείλετε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συλλογικούς φορείς εντός και εκτός Σύρου να πάρουν θέση για τις βίαιες αυτές ενέργειες.

 Το ερώτημα που καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε, αφορά στη δημοκρατία στον τόπο μας και το συνταγματικό μας δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης.

Θέλουμε να μπορούμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ελεύθερα και πολιτισμένα;

Αυτό που βιώνουμε είναι το μέλλον της κοινωνίας που οραματίζονται οι θεσμικοί φορείς και οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού;

Η Συριανή κοινωνία ανέχεται τη συνενοχή της σε αυτή την κατηφόρα; Πρέπει να μιλάμε για τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου μας.

Επιτέλους ας πούμε: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΙΩΠΗ απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας μας. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας!

Να μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός που έρχεται πρώτα για “τους άλλους”, έπειτα έρχεται για όλους.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΡΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο