Προβολή του ντοκιμαντέρ “Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου”, Πέμπτη 23/12 στις 19:30 στο χώρο της Μορφωτικής Κίνησης Αμπελοκήπων

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Τάσου Κατσαρού για την περίοδο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη “Αναζητώντας το Χρυσάφι του Χρόνου” θα προβληθεί στο χώρο της Μορφωτικής Κίνησης Αμπελοκήπων την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 στις 7:30 μ.μ.

Συμμετέχουν – Συζητούν: ο Χρήστος Τζήκας, αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής του  Π.Τ.Δ.Ε – Α.Π.Θ. και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Τάσος Κατσαρός.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία και ιστορική έρευνα / Τάσος Κατσαρός, Μοντάζ – Ήχος – Παραγωγή / Μανώλης Λαγουδάκης, Κάμερα / Γιάννης Τσιτσίμης

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του συντοπίτη μας Τάσου Κατσαρού οργανώνει η δημοτική κίνηση “ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης” την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη, στις 7.30μ.μ., στο χώρο της Μορφωτικής Κίνησης Αμπελοκήπων (Θερίσου και Θησέως γωνία, δίπλα στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων).

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και την ηρωική αντίσταση του λαού μας, την δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη κι όλη την Ελλάδα. Αντί άλλης περιγραφής παραθέτουμε εδώ λίγα λόγια του ίδιου του δημιουργού του:

“Για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ χρειάστηκαν 2,5 χρόνια σκληρής δουλειάς που βασίστηκε στο βιβλίο μου “Οι Αντάρτες δεν προσκυνούν. Μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη 1941-44″, καρπός κι αυτό μιας εντατικής έρευνας 4 ετών. Μέσα στα 95 λεπτά του ντοκιμαντέρ αναλύονται συνοπτικά οι καπιταλιστικές κρίσεις, όπως αυτή του 1929 που δημιούργησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρονται ακόμη η κατάσταση στην Ευρώπη, την Ελλάδα, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η γερμανική εισβολή, η πείνα, οι θάνατοι, τα συσσίτια, τα μεγάλα συλλαλητήρια, το εβραϊκό ζήτημα, τα Τάγματα Ασφαλείας(Τ.Α.) και τα μπλόκα, η ένοπλη αντίσταση των ανταρτών στην πόλη μέσα απ’ τη δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ. Υπάρχουν ακόμα μαρτυρίες από γυναίκες που συμμετείχαν στην Αντίσταση, σκηνές από ανθρώπους που μαρτύρησαν στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Τέλος υπάρχουν μαρτυρίες και εικόνες απ’ την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τη μάχη του Κιλκίς, τη μεγαλύτερη εμφύλια σύγκρουση που έγινε στην Ελλάδα ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα Τ.Α. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από συνεντεύξεις 11 ανθρώπων. Δέκα που σχετίζονται με την αντίσταση και ενός με το αντίπαλο στρατόπεδο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο το ντοκιμαντέρ, με μια γρήγορη εναλλαγή εικόνων ταξιδεύει σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο απ’ το χθες έως το σήμερα.

Πιστεύοντας ότι, η τέχνη ως μια μορφή κοινωνικής συνείδησης δεν πρέπει να αρκείται στο να ερμηνεύει απλά τον κόσμο, αλλά και να στοχεύει στην κατεύθυνση ενός επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Αυτό κάναμε κι εμείς και πληρώσαμε το τίμημα. Να απορριφθούμε απ’ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2020. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αποκλειστήκαμε επειδή φέραμε την επαναστατική προοπτική του χθες στο σήμερα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αφομοιωθεί απ’ την κοινωνία του θεάματος.

Για άλλη μια φορά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο που δούλεψε για να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ. Ιδιαίτερα στο Γιάννη Τσιτσιμη που μου έδωσε την ιδέα της δημιουργίας του, το Μανώλη Λαγουδάκη που ταλαιπωρήθηκε πολύ στο μοντάζ, τον ήχο και την εικόνα. Επίσης να προσθέσω ότι το ντοκιμαντέρ ντύνεται μουσικά με δυο κομμάτια απ’ τους Κοινούς Θνητούς και τους Social Waste”. (Απρίλης 2021).

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του Χρήστου Τζήκα (αφυπηρετήσας Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.) και του δημιουργού Τάσου Κατσαρού.

Σας περιμένουμε!

Δημοτική Κίνηση ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

Μοιραστείτε το άρθρο