5ο Συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) στις 17-18-19/12 στη Γεωπονική σχολή στην Αθήνα

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα πραγματοποιήσει το 5ο Συνέδριο στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 στη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα. Τους τρεις τελευταίους μήνες, εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης, μαζί με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες του ευρύτερου ρεύματος της κομμουνιστικής απελευθέρωσης οργάνωσαν μια πλούσια συζήτηση επί των Θέσεων του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ, με εκδηλώσεις, συσκέψεις κι εξορμήσεις σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλειάς και γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, με τις διεργασίες να κορυφώνονται το ερχόμενο τριήμερο στο ίδιο το Συνέδριο της πολιτικής οργάνωσης.

Σύνθημα του 5ου Συνεδρίου της νΚΑ: «Εμπόδιο στη ζωή ο καπιταλισμός. Επιστροφή στο μέλλον ο κομμουνισμός. Κάνουμε το βήμα». Στόχος είναι η αναγνώριση των δυνατοτήτων και προοπτικών της εποχής, η τολμηρή υπέρβαση των ορίων και η ανασυγκρότηση της αριστεράς και του κινήματος σήμερα, με τη χάραξη μια σύγχρονης επαναστατικής τακτικής και κομμουνιστικής στρατηγικής.

Τα πολλαπλά χτυπήματα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας της νεολαίας και της ανθρωπότητας συνολικά δεν έρχονται απλά από τη μία ή την άλλη πολιτική, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός καπιταλισμού που αντιμετωπίζει δομική κρίση. Η ραγδαία αύξηση της φτώχειας, οι βαθιές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το τσάκισμα της μόρφωσης, τα αποτελέσματα διαχείρισης της πανδημίας, οι γυναικοκτονίες και τα αμέτρητα περιστατικά έμφυλης βίας, οι συνεχείς ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος την ίδια στιγμή που το 1% των πλουσίων γίνεται ακόμη πιο πλούσιο και οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες ανοίγουν μια μεγάλη βεντάλια προοπτικών για να οργανωθεί η κοινωνία σε εντελώς διαφορετική βάση, είναι ακριβώς η αντίφαση του ίδιου του συστήματος.

Τα δεκάδες κινήματα που ξεσπάνε στη χώρα μας και διεθνώς δείχνουν ότι η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο και μπορούν να δώσουν τη μάχη για να αλλάξουν τον κόσμο ολόκληρο! Κρίνουμε όμως πως οι επιμέρους αντιστάσεις και μόνο δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να γίνει εκείνο το βήμα, με το αναγκαίο πρόγραμμα και κόμμα που θα τις ενώσουν και θα αναδείξουν την προοπτική και το δρόμο για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας στον 21ο αιώνα.

Το 5ο Συνέδριο της νΚΑ επιδιώκει να υψώσει τον πήχη σε εκείνο το επίπεδο, από κοινού με το ΝΑΡ, θέτοντας την ανάγκη για μια νέα κομμουνιστική πρόταση για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, ως ευρύτερη υπόθεση της νεολαίας που αγωνίζεται και ως απάντηση στην αριστερά που μένει στα μισά του δρόμου. Για αυτό χρειάζεται και μια επανάσταση στην ίδια την αριστερά. Στη σχέση της με την πιο εργατική νεολαία και τις πιο ριζοσπαστικές της τάσεις, στην ανάγκη αναβάθμισης του αντικαπιταλιστικου μετώπου μακριά από λογικές αστικής διαχείρισης και κυβερνητικής αναμονής, αλλά με τα μάτια στην οργάνωση και το πολιτικό περιεχόμενο του ίδιου του κινήματος. Για να πάρει την υπόθεση της ανατροπής στα χέρια του ο ίδιος ο λαός, υπάρχει ανάγκη να παλέψει οργανωμένα ο ίδιος για το δικαίωμα στη δουλειά, τη μόρφωση, τη δημοκρατία και την ειρήνη, για κάθε ζήτημα που τον «πνίγει» στη σήμερα αλλά σκιαγραφεί την κοινωνία μακριά από τον καπιταλισμό. Για να πάνε οι αγώνες μέχρι τέλους. Για να μετατραπούν ο φόβος και η οργή σε μια σύγρονη κομμουνιστική ελπίδα.

Μοιραστείτε το άρθρο