Δεν ήταν όλες εκεί…, αλλά ήταν πολλά… και διαδήλωσαν κατά της έμφυλης βίας, της πατριαρχίας, των γυναικοκτονιών και του συστήματος που τα παράγει, 25/11 ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας σήμερα και χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για τη γυναικεία χειραφέτηση και δικαιώματα. Επικέντρωσαν στις γυναικοκτονίες που εξελίσσονται σε μάστιγα και διακήρυξαν: καμία ανοχή στην έμφυλη βία, την πατριαρχία, του κράτους και του καπιταλισμού που παράγει αυτά τα φαινόμενα. Δεν είμαστε όλα εδώ, λείπουν τα δολοφονημένα και καμία άλλη δολοφονημένη, ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στην Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα χάρτινα ομοιώματα γυναικείων φιγούρων όπου αναγραφόταν τα αιτήματα, όπως τα διατυπώνει η Συνέλευση γυναικών 8 Μάρτη. Μάλιστα, στη διάρκεια της πορείας τα κρεμούσαν σε στύλους, αφήνοντας έτσι το αποτύπωμα κατά της έμφυλης βίας στην πόλη.

Είχαν καλέσει, μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις και λοατκι συλλογικότητες, στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Στον ίδιο χώρο είχαν καλέσει και άλλες αριστερές και αναρχικές οργανώσεις, τόσο για το γυναικείο όσο για την υγειονομική κρίση, για την οποία είχαν καλέσει εργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ.

Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα σχετικά με την κρατική διαχείριση της πανδημίας και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Η υγεία και ελευθερία του λαού, πάνω από τα κέρδη του καπιταλισμού, Μαζικές προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών, επίταξη κλινών – κλινικών, ήταν δύο από τα συνθήματα των εργατικών σωματείων. Ενώ η Πρωτοβουλία υγειονομικών Θεσσαλονίκης ενάντια στους αποκλεισμούς διακήρυττε: Ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ, παλιούς και νέους διαχωρισμούς, την υποχρεωτικότητα και τις αναστολές.

Όλοι μαζί ήταν στην πλατεία, αλλά στους δρόμους χωριστά. Πρώτα ξεκίνησαν τα σωματεία που ακολούθησαν την Εγνατία και κατέβηκαν την Αγ. Σοφία με Τσιμισκή, ενώ ο αντιεξουσιαστικός χώρος έστριψε στην Ερμού. Το γυναικείο και λοατκι μπλοκ που είχε ακολουθήσει συνέχισε την Εγνατία μέχρι την Καμάρα και από εκεί ανέβηκε Ροτόντα και από Ολύμπου κατέληξε στο ΕΚΘ.

Δηλώσεις Ιωάννας Γαϊτάνη, μέλος του συντονιστικού της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Το μπλοκ της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη

Οι πορείες…

https://new.infolibre.gr/2021/11/24/25-noemvri-agonas-apenanti-stin-patriarchia-kai-tin-emfyli-via-sygkentroseis-kai-poreies/

https://new.infolibre.gr/2021/11/24/apo-to-dromo-sto-nomo-kai-apo-to-nomo-sto-dromo-25-noemvrioy-pagkosmia-imera-gia-tin-exaleipsi-tis-emfylis-vias/

Μοιραστείτε το άρθρο