Εργαλειοποίηση της πανδημίας από την εξουσία

Στην εργαλειοποίηση της πανδημίας από την εξουσία επικέντρωσαν στην εισαγωγική τοποθέτηση τους οι διοργανωτές της εκδήλωσης με θέμα Πανδημία Covid-19 η Διαχείριση της Υγειονομικής Κρίσης και Δημόσια Υγεία”. Στη συζήτηση που διοργανώθηκε από την Ταξική Αντεπίθεση επισημάνθηκε ιδιαίτερα το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε και οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και διαδηλώσεων. Όπως αναφέρθηκε η κυβέρνηση μοίρασε πακτωλό χρημάτων ενώ την ίδια ώρα αποδυνάμωνε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίσης τονίστηκε ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος στοιχειωδών κατακτήσεων των εργαζόμενων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή της τηλε-εργασίας και στη βίαιη αλλαγή των συνθηκών εργασίας. Ασκήθηκε κριτική στην κυβερνητική πολιτική διαχωρισμού των πολιτών. Αρχικώς, όπως αναφέρθηκε, με την “ατομική ευθύνη” επιρρίπτοντας την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας στους πολίτες και αποσείοντας την πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα για την έξαρση της πανδημίας για μια ακόμη φορά δεν φταίει κανείς άλλος παρά οι ανεμβολίαστοι.

Διατυπώθηκαν δε συγκεκριμένα αιτήματα όπως μαζικά δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό εμβολιασμένων και μη, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά στον πληθυσμό, βελτίωση των συγκοινωνιών, ενίσχυση του ΕΣΥ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων Παναγία και Λοιμωδών, καθώς και άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς αντίτιμο.

Οι γιατροί του πάνελ έκαναν μια αναλυτική παρουσίαση με το ιστορικό των ζωογόνων νόσων. Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο καινούργιο φαινόμενο όπως προσπαθεί να παρουσιάσει την COVID η κυρίαρχη αφήγηση. Υπεύθυνη είναι η οικονομική και αγροτική ανάπτυξη με απουσία όποιας στρατηγικής οικολογικής ισορροπίας.

Επίσης έγινε αναφορά στα εμβόλια ως ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο λίγοι. Όπως επισημάνθηκε θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση δυνατότητας εμβολιασμού για όσους εξαιρούνται από αυτόν όπως για παράδειγμα μετανάστες, φυλακισμένοι, αλλά ακόμη και ολόκληρες ηπείροι και χώρες. Κάτι το οποίο αποτελεί χρέος μας ταξικό και διεθνιστικό καθήκον.
Από την άλλη ωστόσο επισημάνθηκε ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν πανάκεια. όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει η πολιτικοοικονομική εξουσία, αν και αποτελούν σημαντικό ανάχωμα στην έξαρση της πανδημίας. Ωστόσο τονίστηκε ότι και για τα εμβόλια θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις παρένεργειες και για τις αντενδείξεις τους, και να μην παρουσιάζονται ως η μόνη σωτηρία.

Αυτό που τόνισαν ιδιαίτερα ήταν η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις υγειονομικών και όχι η εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης κατασταλτικής πολιτικής κι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Υπάρχει ανάγκη για μια τεκμηριωμένη πολυεπίπεδη υγειονομική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε δεν μπορεί να προσπερνάμε την προβληματική εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις πολυάριθμες αίθουσες στα σχολεία ή τους ακατάλληλους υγειονομικά χώρους εργασίας.

Μοιραστείτε το άρθρο