Καταγγέλλονται παραστρατιωτικές επιθέσεις στις κοινότητες των Ζαπατίστας

Δεκάδες συλλογικότητες της Ευρώπης των αποκάτω καταγγέλλουν τις συνεχείς παραστρατιωτικές επιθέσεις στη ζαπατιστική κοινότητα Moisés Gandhi.
Η πιο πρόσφατη επίθεση έγινε στις 21 Νοεμβρίου, όταν οι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν ενάντια σε σπίτια της κοινότητας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, και έβαλαν φωτιά σε τρεις αίθουσες του Αυτόνομου Ζαπατιστικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το κείμενο της καταγγελίας:

Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις ενάντια στις βάσεις στήριξης του EZLN στην κοινότητα Moisés Gandhi, που ανήκει στο Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης «Νέο Χάραμα σε Αντίσταση και Εξέγερση για τη Ζωή και την Ανθρωπότητα», Καρακόλ 10 «Ανθίζοντας ο Σπόρος της Αντίστασης», εκ μέρους των παραστρατιωτικών της Περιφερειακής Οργάνωσης Καφεπαραγωγών του Οκοσίνγκο (ORCAO).

Στις 21 Νοεμβρίου, παραστρατιωτικοί της ORCAO από την κοινότητα San Antonio Las Flores, η οποία ανήκει στην περιοχή Siete de Febrero, πραγματοποίησαν, στις 10 το πρωί, έλεγχο στους σωλήνες ύδρευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιήγησης, άρχισαν να πυροβολούν από διαφορετικά σημεία προς την κοινότητα Moisés Gandhi.

Κατά διαστήματα έπεσαν αρκετοί πυροβολισμοί, αρκετοί από τους οποίους μεγάλου διαμετρήματος που έπληξαν τρία σπίτια της κοινότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τις βάσεις στήριξης του EZLN της κοινότητας.

Στις 4.30 το απόγευμα, μια ομάδα παραστρατιωτικών πλησίασε το Αυτόνομο Ζαπατιστικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Ακολουθώντας την Πορεία των 2 Μαρτύρων» της κοινότητας και έβαλε φωτιά σε τρεις αίθουσες. Υπενθυμίζεται ότι το αυτόνομο αυτό σχολείο είχε ήδη δεχθεί άλλη μια ένοπλη επίθεση από την ORCAO στις 14 Οκτωβρίου.

Αυτή η παραστρατιωτική ομάδα έχει πραγματοποιήσει δράσεις υπό την προστασία των αρχών του δήμου Οκοσίνγκο, ο κύριος ηγέτης του οποίου είναι δημοτικός υπάλληλος. Ενεργεί υπό την προστασία του κυβερνήτη Rutilio Escandón Cadenas.

Μεταξύ των επιθέσεων που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση ORCAO και οι οποίες έχουν καταγγελθεί δημοσίως είναι οι ακόλουθες:

– Η λεηλασία, η ληστεία και ο εμπρησμός του καταστήματος Arco Iris στις 22 Αυγούστου 2020, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Cushuljá του δήμου Ocosingo.

– Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης της Patria Nueva κατήγγειλε «την απαγωγή και τα βασανιστήρια ενός συντρόφου Βάσης Στήριξης των Ζαπατίστας από την κοινότητα San Isidro, παράρτημα του Moisés Gandhi, από την παραστρατιωτική οργάνωση που ονομάζεται ORCAO».

– Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, η παραστρατιωτική ομάδα απήγαγε δύο μέλη του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης, τον José Antonio Sánchez Juárez και τον Sebastián Núñez Pérez, κρατώντας τους ως εξαφανισμένους μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Απαιτούμε από τη μεξικανική κυβέρνηση του Andrés Manuel López Obrador να ενεργήσει υπεύθυνα και να σταματήσει τις επιθέσεις της Orcao.

Απαιτούμε από τον κυβερνήτη της Τσιάπας, Rutilio Escandón, να ενεργήσει υπεύθυνα και να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την πολιτεία της Τσιάπας.

Απαιτούμε να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των ζαπατιστικών κοινοτήτων στην αυτονομία και το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση.

Οι Ζαπατίστας δεν είναι μόν@!

Από τη Slumil K´Ajkemk´Op, 23 Νοεμβρίου 2021

Φωτογραφίες μετά την εμπρηστική επίθεση παραστρατιωτικών στο δευτεροβάθμιο σχολείο της ζαπατίστικης κοινότητας Moisés Gandhi (την Κυριακή 21 Νοεμβρίου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://karavanizapatista.espivblogs.net

/2021/11/23/kataggelloyme-tis-epitheseis-enantia-stis-vaseis-stirixis-toy-ezln/

Μοιραστείτε το άρθρο