Δικηγορικός Σύλλογος καθεστωτικός ή αγωνιστικός;

«Οι Δικηγόροι στο Στόχαστρο»: Αντιστρέφουμε τους ρόλους – Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή!

Με μαζική συμμετοχή, δυναμισμό, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, πλήθος συγκινητικών παρεμβάσεων και κύριο χαρακτηριστικό τη ζωντανή παρουσία νέων δικηγόρων έλαβε χώρα η προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Συνεργαζόμενοι» ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021, με θέμα «Οι Δικηγόροι στο Στόχαστρο».

Είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με:

– τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΔΣΘ με τον συνδυασμό μας Χαράλαμπο (Μπάμπη) Κουρουνδή, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας», στηλίτευσε τη διαχείριση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΘ (με έμφαση στα φαινόμενα ανάληψης από τον ΔΣΘ πλήθους εξόδων και υποχρεώσεων που δεν ανήκουν στον Σύλλογο αλλά στο κράτος), και εξέθεσε αναλυτικά τις δράσεις και τοποθετήσεις εντός και εκτός Δ.Σ., που συγκρότησαν τη διεκδικητική στάση της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων», παράταξης των ανυποχώρητων αγώνων, καθ’ όλη την τελευταία τετραετία.

– τον Ευκλείδη Μακρόγλου, μέλος Δ.Σ. του ΔΣΘ και μισθωτό δικηγόρο, που αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (αντι-ασφαλιστικούς νόμους Βρούτση και Χατζηδάκη) οι οποίες, με τη σιωπηρή έως και ηχηρή αποδοχή τους από την πλειοψηφία των διοικήσεων των Δικ. Συλλόγων, έπληξαν και πλήττουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του κλάδου μας έναντι μιας μικρής προνομιούχας ελίτ (μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιριών). Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή του δικηγορικού συνδικαλισμού, από τη σημερινή προβληματική εκδοχή του –που περιορίζεται σε τηλεφωνικές επαφές και χαλαρό lobbying στους διαδρόμους των υπουργείων – προς ένα μοντέλο συνδικαλισμού με αλληλέγγυους δεσμούς με την κοινωνική πλειοψηφία, με μια πολιτική που να επιμένει στη διεκδίκηση των αναγκών μας και μια διάθεση σύγκρουσης με τον κύριο αντίπαλο, την κυβέρνηση, και τα συμφέροντα που προστατεύει

– το Θάνο Παπαδόπουλο, νέο δικηγόρο, μέλος της Κίνησης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων (ομάδας μελών του σωματείου «Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων» – ΕΑΝΔιΘ), για τα ιδιαίτερα προβλήματα της νεότερης φουρνιάς δικηγόρων, αυτοαπασχολούμενων ή «συνεργατών», όπως αυτά καταγράφτηκαν σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της ΚΑΝΔ, τα οποία καταδεικνύουν τις συνθήκες ακραίας επισφάλειας στις οποίες ζουν και εργάζονται οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι, την τάση για απομάκρυνση από τη δικηγορία προς αναζήτηση επαγγελματικού μέλλοντος, καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων για τη στάση των ηγεσιών των Δικηγορικών Συλλόγων, και

– Την Παναγιώτα Πλιακούρα, ασκούμενη δικηγόρο και μέλος της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας», γι’ αυτή την τόσο αδικημένη διαχρονικά μερίδα συναδέλφων, τους ασκούμενους δικηγόρους, που στερούνται ακόμη και σήμερα το δικαίωμα του εκλέγειν στις αρχαιρεσίες των Δικ. Συλλόγων, παρότι υπόκεινται σχεδόν στο σύνολο των υποχρεώσεων και των κωλυμάτων που αφορούν στους δικηγόρους, ενώ αφήνονται έκθετοι απέναντι σε πλήθος προκλήσεων, χωρίς καμία συνδρομή από τους Συλλόγους τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόσφατη μη καταβολή των δεδουλευμένων 2,5 μηνών προς τους ασκούμενους δικηγόρους που απασχολούνται στο Δικ. Μέγαρο Θεσσαλονίκης (καθώς και σε άλλα δικαστήρια της επικράτειας) βάσει προγράμματος ΕΣΠΑ και επέκρινε την κυβερνητική επιλογή για κάλυψη πάγιων αναγκών και κενών στα δικαστήρια μέσω τέτοιων προγραμμάτων.

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή ήταν για όλους και όλες μας η παρουσία του Κώστα Παπαδάκη, Δικηγόρου Αθηνών, μέλους της αδελφής παράταξης στον ΔΣΑ «Εναλλακτική Παρέμβαση-Δύναμη Ανατροπής», καθώς και της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η εισήγησή του επικεντρώθηκε στη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών κατά τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης (με αναφορές στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αστυνομοκρατία, την απαγόρευση των συναθροίσεων κατά το lockdown, την παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατουμένου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα και την «ηχηρή σιγή» των δικηγορικών συλλόγων επί όλων αυτών των ζητημάτων), καθώς και σε κρίσιμα επαγγελματικά ζητήματα, όπως η μείωση δικηγορικής ύλης, η μη κατοχύρωση της εργασίας ασκουμένων και μισθωτών δικηγόρων, η αντιμετώπιση των δικηγόρων ως εμπόρων από την κυβέρνηση, η εν τοις πράγμασι «ιδιωτικοποίηση» εργασιών του Δημοσίου– π.χ. υπολογισμός συντάξεων – με ανάθεσή τους σε δικηγόρους έναντι πενιχρών απολαβών.

Ο Κ. Παπαδάκης έθεσε το πραγματικό διακύβευμα και δίλημμα των επικείμενων δικηγορικών εκλογών που είναι: Σύλλογος καθεστωτικός Ή Σύλλογος ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ; Εμείς, ως «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Συνεργαζόμενοι» επιλέγουμε σθεναρά το δεύτερο: για να δυναμώσει η φωνή της πληττόμενης πλειοψηφίας του κλάδου μας, να πάψουμε να είμαστε αόρατοι για το κράτος και τους Συλλόγους μας και να στεκόμαστε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια ώστε να ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στους φορείς της εξουσίας.

Ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων-τοποθετήσεων από υποψήφιες και υποψηφίους του συνδυασμού, παλαιά και νέα μέλη της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας», κινούμενων στο πλαίσιο της παραπάνω θεματολογίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, χαιρέτισαν και δήλωσαν τη στήριξή τους μεταξύ άλλων και οι Χρήστος Μπακέλλας και Ζήσης Κλεισιάρης, επί σειρά ετών μέλη Δ.Σ. του ΔΣΘ. Η παρουσία προσώπων που έχουν διαδραματίσει διαχρονικό ρόλο, σε συνδυασμό με την αναδρομή στην ιστορία των δύο παρατάξεων και τη συνεργασία τους, έφερε το κλίμα στα όρια της συγκίνησης.

Τη συζήτηση συντόνισε η δικηγόρος Άσπα Θεοχάρη, κλείνοντας με ένα συμπέρασμα – τοποθέτηση που συνοψίζει τη μετουσίωση της οργής και της απογοήτευσής μας σε φωνή διεκδίκησης και αλληλεγγύης απέναντι στους πληττόμενους συναδέλφους και την κοινωνία : τώρα είναι το momentum για μαχητική διεκδίκηση και αλλαγή, το momentum όπου «φωτιά θα βάλει η δικαιοσύνη των ηττημένων και θα πυρπολεί» (Γ. Μολέσκης).

Για την «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Συνεργαζόμενοι»,

Έλλη Μέλλιου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο